MCQ on Waves with Answers Pdf Class 11 - YB Study -->

MCQ on Waves with Answers Pdf Class 11

Waves NEET Questions and Answers Pdf

Here we prepared a comprehensive Waves MCQ for NEET Pdf form. These MCQ on Waves for NEET are based on questions asked in different medical entrance exam like AIIMS, JIPMER, and NEET and other state level medical entrance exam. All Waves NEET Questions and Answers in the given below are prepared from previous year papers of all most all entrance exam. We have prepared Waves NEET previous year Questions separately. Take a Look Below--------


Previous year Waves NEET Questions : 

1. Which one of the following statements is true:-

(1) Both light and sound waves in air are transverse

(2) The sound waves in air are longitudinal while the light waves are transverse

(3) Both light and sound waves in air are longitudinal

(4) Both light and sound waves can travel in vacuum

Answer: 2


2. The second overtone of an open organ pipe has the same frequency as the first overtone of a closed pipe L metre long. The length of the open pipe will be

(1) L/2

(2) 4 L 

(3) L

(4) 2 L

Answer: 4


3. Three sound waves of equal amplitudes have frequencies (n – 1), n, (n + 1). They superimpose to give beats. The number of beats produced per second will be :-

(1) 3

(2) 2

(3) 1

(4) 4

Answer: 2


4. A boat at anchor is rocked by waves whose crests are 100m apart and velocity is 25m/sec. The boat bounces up once in every –

(1) 2500 s 

(2) 75 s 

(3) 4 s 

(4) 0·25 s

Answer: 3


5. For waves propagating in a medium, identify the property that is independent of the others:-

(1) Velocity

(2) Wavelength

(3) Frequency

(4) All these depend on each other

Answer: 1


6. When a guitar string is sounded with a 440 Hz tuning fork a beat frequency of 5 Hz is heard. If the experiment is repeated with a tuning fork of 437 Hz the beat frequency is 8 Hz. The string frequency

(Hz) is –

(1) 445 

(2) 435 

(3) 429 

(4) 448

Answer: 1


NEET Physics Multiple Choice Questions with Pdf : 


7. A string of mass 10 gram and length 1 m is stretched between two rigid supports. It vibrates with its fundamental node of 50 Hz. Tension in string is :-

(1) 50 N

(2) 100 N

(3) 150 N

(4) 10 N

Answer: 2


8. Two waves of frequency 10 KHz and 10.2 KHz propagate and superimpose. Time after which wave envelope repeats is :-

(1) 5 ms

(2) 10 ms

(3) 0.5 ms

(4) 50 ms

Answer: 1


9. The driver of a car travelling with speed 30 m/sec towards a hill, sounds a horn of frequency 600 Hz. If the velocity of sound in air is 330 m/s, the frequency of reflected sound as heard by driver is

(1) 500 Hz

(2) 550 Hz

(3) 555.5 Hz

(4) 720 Hz

Answer: 4


10. A wave in a string has an amplitude of 2cm. The wave travels in the + ve direction of x axis with a speed of 128 m/sec and it is noted that 5 complete waves fit in 4 m length of the string. The equation describing the wave is :-

(1) y = (0.02) m sin (7.85x – 1005t)

(2) y = (0.02) m sin (7.85x + 1005t)

(3) y = (0.02) m sin (15.7x – 2010t)

(4) y = (0.02)m sin (15.7x + 2010t)

Answer: 1


11. A tuning fork is used to produce resonance in a glass tube. The length of the air column in this tube can be adjusted by a variable piston. At room temperature of 27°C two successiv resonances are produced at 20 cm and 73 cm column length. If the frequency of the tuning fork is 320 Hz, the velocity of sound in air at 27°C is :-

(1) 330 m/s

(2) 339 m/s

(3) 350 m/s

(4) 300 m/s

Answer: 2


12. The fundamental frequency in an open organ pipe is equal to the third harmonic of a closed organ pipe. If the length of the closed organ pipe is 20 cm, the length of the open organ pipe is :-

(1) 13.2 cm

(2) 8 cm

(3) 12.5 cm

(4) 16 cm

Answer: 1


13. The two nearest harmonics of a tube closed at one end and open at other end are 220 Hz and 260 Hz. What is the fundamental frequency of the system?

(1) 20 Hz

(2) 30 Hz

(3) 40 Hz

(4) 10 Hz

Answer: 1


14. A source of unknown frequency gives 4 beats/s, when sounded with a source of known frequency 250 Hz. The second harmonic of the source of unknown frequency gives five beats per second, when sounded with a source of frequency 513 Hz. The unknown frequency is

(1) 260 Hz

(2) 254 Hz

(3) 246 Hz

(4) 240 Hz

Answer: 2 


15. If we study the vibration of a pipe open at both ends, then the following statement is not true :

(1) Pressure change will be maximum at both ends

(2) Open end will be antinode

(3) Odd harmonics of the fundamental frequency will be generated

(4) All harmonics of the fundamental frequency will be generated

Answer: 1


16. Two cars moving in opposite directions approach each other with speed of 22 m/s and 16.5 m/s respectively. The driver of the first car blows a horn having a frequency 400 Hz. The frequency heard by the driver of the second car is [velocity of sound 340 m/s] :-

(1) 361 Hz

(2) 411 Hz

(3) 448 Hz

(4) 350 Hz

Answer: 3


17. A siren emitting a sound of frequency 800 Hz moves away from an observer towards a cliff at a speed of 15ms–1. Then, the frequency of sound that the observer hears in the echo reflected from the cliff is : (Take velocity of sound in air = 330 ms–1)

(1) 765 Hz

(2) 800 Hz

(3) 838 Hz

(4) 885 Hz

Answer: 3


18. Sound waves travel at 350 m/s through a warm air and at 3500 m/s through brass. The wavelengthof a 700 Hz acoustic wave as it enters brass from warm air :

(1) decreases by a factor 10

(2) increases by a factor 20

(3) increases by a factor 10

(4) decreases by a factor 20

Answer: 3



MCQ on Waves with Answers Pdf

1. Water waves are of the nature :

(1) Transverse

(2) Longitudinal

(3) Sometimes longitudinal and some times

transverse and longitudinal both

(4) Neither transverse nor longitudinal

Answer: 3


2. Sound wave are not polarized because :

(1) Their speed is less

(2) A medium is needed for their propagation

(3) These are longitudinal

(4) Their speed depands on temperature

Answer: 3


3. A thunder tap is heared 5.5 second after the lightening flash. The distance of the flash is (velocity of sound in air is 330 m/sec.) :-

(1) 3560 m

(2) 300 m

(3) 1780 m

(4) 1815 m

Answer: 4


4. Transverse waves can propagate

(1) only in solids

(2) both in solids and gases

(3) neither in solids nor in gases

(4) only in gases

Answer: 2


5. Transverse elastic waves can be propagate in

(1) Both solid & gas

(2) In solid but not gas

(3) Neither solid nor gas

(4) None

Answer: 2


6. A wave of frequency 500 Hz travels between X and Y and travel a distance of 600 m in 2 sec. between X and Y. How many wavelength are there in distance XY :

(1) 1000

(2) 300

(3) 180

(4) 2000

Answer: 1


7. If at a place the speed of a sound wave of frequency 300 Hz is V, the speed of another wave of frequency 150 Hz at the same place will be:

(1) V

(2) V/2

(3) 2V

(4) 4V

Answer: 1


8. The speed of sound in air at constant temperature

(1) is proportional to the atmospheric pressure.

(2) is proportional to the square of atmospheric pressure.

(3) is propertional to the square root of atmospheric pressure

(4) does not depend on atmospheric pressure.

Answer: 4


9. At the room temperature the velocity of sound in O2 gas is V. Then in mixture of H2 and O2 gas the speed of sound at same temprature:

(1) will be less than V.

(2) will be more than V

(3) will be equal to V

(4) nothing can be said

Answer: 2


10. The velocity of sound in a gas depends

(1) only on its wave length

(2) on the density and the elasticity of gas

(3) on intensity of the sound

(4) on the amplitude and the frequency.

Answer: 2


11. If at some point the amplitude of the sound becomes double and the frequency becomes one fourth then at that point the intensity of sound will be :-

(1) Become double

(2) Be half

(3) Become one fourth

(4) Remain unchanged

Answer: 3


12. Due to propagation of longitudinal wave in a medium, the following quantities also propagate in the same direction :

(1) Energy, Momentum and Mass

(2) Energy

(3) Energy and Mass

(4) Energy and Linear Momentum

Answer: 4


13. The waves in which the particles of the medium vibrate in a direction perpendicular to the direction of wave motion is known as :

(1) transverse waves

(2) propagated waves

(3) longitudinal waves

(4) stationary waves

Answer: 1


14. Doppler effect for light differs from that for sound in regards that :

(1) the relative frequency shift is smaller for light than for sound.

(2) the velocity addition valid for sound is not true for light waves.

(3) velocity of light is very large as compared to sound.

(4) light waves are electromagnetic waves but sound waves are mechanical.

Answer: 2


15. If a source is moving away from a stationary observer with half of velocity of sound. The frequency observed will be :-

(1) one-third

(2) doubled

(3) halved

(4) two-third

Answer: 4


16. A source of sound of frequency 1000 Hz is moving with a uniform velocity 20 m/s. The ratio of apparent frequency heard by the observer before and after the source crosses him would be : [v= 340 m/s]

(1) 9 :8 

(2) 8:9 

(3) 1:1 

(4) 9:10

Answer: 1


17. Two sound sources (of same frequency) are placed at distance of 100 meter. An observer, when moving between both sources, hears 4 beats per second. The distance between sound source is now changed to 400 meter then the beats/second heard by observer will be:

(1) 2 

(2) 4 

(3) 8

(4) 16

Answer: 2


18. Doppler effect for sound depends upon the relative motion of source and listener and it also depends upon that which one of these is in motion. Whereas in doppler effect for light it only depends upon the relative motion of the source of light and observer. The reason for it is :

(1) Einstein's mass energy relation

(2) Einstein's theory of relativity

(3) Photo electric effect

(4) none of above

Answer: 2


19. Two plane progressive waves shows destructive interference at point P. Which of the following statement is true at point P :-

(1) Crest of one wave is superimposed on crest of another wave

(2) Trough of one wave is superimposed on crest of another wave

(3) Intensity of resultant wave is equal to the intensity difference of two waves

(4) Resultant amplitude is equal to the amplitude sum of two waves

Answer: 2

Related Posts