mcq questions for class 10 history chapter 3 pdf

 

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 3 : Nationalism in India with Answers

Here Below we provide a list of  Nationalism in india MCQ outlined by experts who suggest the most important MCQ for various competitive exams. The below MCQ takes you directly to the corresponding topic where the detailed article along with MCQs is provided for a smooth, effortless searching experience. Before going ahead to solved  MCQ question for class 10 History chapter 3 Nationalism In India papers or taking up mock tests, make sure you cover the basic concepts of Class 10 History chapter 3 MCQ and solve some sample questions before appearing in Exam. MCQ on Nationalism in India with Answers Pdf listed below range from the basic to the most advanced Questions, thereby having you covered. Have a look at the list of MCQ below:

MCQs Questions For Class 10 history chapter 3


Multiple Choice Questions on Nationalism In India Class 10 pdf

1. The spreading disease of cattle plague is known as____________

A) Rinderpest

B) Bubonic Plague

C) Chicken Pox

D) Cattle Fever

Answer:  A


2. Why the World Bank was set up?

A) To finance post-war construction

B) purpose of financing rehabilitation of refugees

C) To Finance Industrial Development

D) To help third world countries

Answer: A


3. What was the reason that Europeans were attracted most to Africa?

A) Because of its natural beauty

B) Because of its Land resources and mineral wealth

C) For Investment opportunities

D) For the recruitment of labour

Answer: B


4. Identify the correct response out of the following:

A) The Silk Route helped in commercial and cultural exchange

B) The silk route was acting as a link between different countries

C) The Silk route acted as a route for westbound Silk cargos from China

D) All of the Above

Answer:  D


5. Which factor compelled the Africans to work for wages?

A) Loss of Livestock

B) Poverty

C) Oppression by the outsiders

D) Willing to work for the wages

Answer: A


6. The Non-cooperation Khilafat Movement began in_____________

A) January 1921

B) February 1922

C) December 1929

D) April 1919

Answer: A


7. Who established the ‘Oudh Kisan Sabha’?

A) Alluri Sitaram Raju

B) Jawahar Lai Nehru and Baba Ramchandra

C) Jawaharlal Nehru and Shaukat Ali

D) Mahatma Gandhi

Answer: B


8. Under the presidency of Jawahahar Lai Nehru, the Lahore Congress Session of 1929 formalised the demand of___________

A) abolition of Salt Tax

B) ‘Puma Swaraj’ or complete independence

C) boycott of Simon Commission

D) separate electorate for the ‘dalits’

Answer: B


9. A form of demonstration used in the Non-cooperation Movement in which people block the entrance to a shop, factory or office is___________

A) Boycott

B) Begar

C) Picketing

D) Bandh

Answer: C


10. Who founded the ‘Depressed Classes Association’ in 1930?

(a) Alluri Sitaram Raju

(b) C.R. Das

(c) M.R. Jayakar

(d) Dr B.R. Ambedkar

Answer: d


11. What do you mean by the term ‘Begar’l

A) An Act to prevent plantation workers to leave the tea gardens without permission.

B) The forced recruitment of soldiers in rural areas during World War I.

C) Labour that villagers were forced to contribute without any payment.

D) Refusal to deal and associate with people, or participate in activities as a form of protest.

Answer: C


12. Which industrialist attacked colonial control over Indian economy and supported the Civil Disobedience Movement?

A) Dinshaw Petit

B) Purshottamdas Thakurdas

C) Dwarkanath Tagore

D) Seth Hukumchand

Answer: b


13. What does satyagraha mean? Choose one from the following options.

A) ‘Satyagraha’ means use of physical force to inflict pain while fighting.

B) ‘Satyagraha’ does not inflict pain, it is a non-violent method of fighting against oppression.

C) ‘Satyagraha’ means passive resistance and is a weapon of the weak.

D) ‘Satyagraha’ was a racist method of mass agitation.

Answer: B


14. Where did the brutal ‘Jallianwala Massacre’ take place?

A) Amritsar

B) Meerut

C) Lahore

D) Lucknow

Answer: A


15. Active coastal trade linked the Indus valley civilisations as far back as________

A) 3000 BCE

B) 2000 BCE

C) 1000 BCE

D) 2500 BCE

Answer: A


16. What exchange did Europe return to Asia in the form of trade?

A) gold and silver – flowed from Europe to Asia

B) currency came from Europe

C) cowries

D) barter system of different goods

Answer: A


17. Who said that smallpox signalled God’s blessing for the colonists: _____ the natives______ were neere (near) all dead of small Poxe (pox), so as the Lord hathe (had) cleared our title to what we possess”

A) Alfred Crosby

B) John Winthorp, the first governor of the Massachusetts

C) Christopher Columbus

D) Michael Fitzgerald

Answer: B


18. In the mid 19th century, which countries became involved in food production to meet the British demand?

A) India, China, Russia, America

B) China, Russia, America

C) Eastern Europe, Russia, America and Australia

D) India and China

Answer: C


19. Who was a well-known pioneer of mass production in the US at the time?

A) Henry Ford

B) John Ford

C) David Ford

D) Micheal Ford

Answer: A


20. Which areas did the Indian indentured workers come from?

A) eastern Uttar Pradesh, Bihar, central India and the dry districts of Tamil Nadu.

B) Rajasthan and Gujrat

C) Bengal and Assam

D) Punjab

Answer: A


21. It had made huge sacrifices to defeat Nazi Germany, and transformed itself from a backward agricultural country into a world power during the very years when the capitalist world was trapped in the Great Depression. Which country is being mentioned here?

A) France

B) Soviet Union

C) USA

D) Britain

Answer: B


22. Developing countries demanded a new international economic order (NIEO), What purpose did it solve?

A) real control over natural resources, more development assistance, fairer prices for raw materials, and better access for their manufactured goods in developed countries’ market

B) fairer prices for raw materials, better exports

C) for better human resource development

D) manufacture to consumption benefits

Answer: A