MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 1


MCQs Questions For Class 7 Science Chapter 1

All living organisms require energy for their life processes. Plants prepare their food and acquire nutrients from abiotic components like soil, air, water and sunlight. On the other hand, animals need to get food from either plants or other animals to obtain nutrients. animals need to take food to acquire nutrients and energy. In the presence of sun, green plants prepare their own food using chlorophyll, carbon dioxide, and water absorbed from the environment is called Photosynthesis. For food synthesis, plants use simple chemical ingredients such as carbon dioxide, water, and minerals.

Mcq questions for class 7 science chapter 1

Here Below we provide a list of  Nutrition in plants MCQ outlined by experts who suggest the most important MCQ for various competitive exams. The below MCQ takes you directly to the corresponding topic where the detailed article along with MCQs is provided for a smooth, effortless searching experience. Before going ahead to solved  MCQ question for class 7 science chapter 1 papers or taking up mock tests, make sure you cover the basic concepts of Nutrition In Plants MCQ and solve some sample questions before appearing in Exam. MCQ on Nutrition In plants with Answers Pdf listed below range from the basic to the most advanced Questions, thereby having you covered. Have a look at the list of MCQ below:
 

Class 7 Science Chapter 1 MCQs

1) The food making process in plants is called as________________

(a) glycolysis

(b) photosynthesis

(c) photolysis

(d) chemosynthesis

Answer: (b) 


2) What is the ultimate source of energy for all living organisms?

(a) Water energy

(b) Wind energy

(c) Solar energy

(d) Chemical energy

Answer: (c) 


3. Green pigment present in the leaves is called_______________

(a) haemoglobin

(b) globulin

(c) albumin

(d) chlorophyll

Answer: (d) 


4. The raw materials for photosynthesis are_____________

(а) CO2

(b) CO2, O2, H2

(c) N2 water

(d) O2 water

Answer: (а) 


5. Which one of the following is a parasite?

(a) Lichen

(b) Cuscuta

(c) Pitcher plant

(d) Rhizobium

Answer: (b) 


6. Which one of the following is a pair of symbiotic organisms?

(a) Lichens

(b) Rhizobium and a legume

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Answer: (c)


7. Human beings can be categorised as___________

(a) parasite

(b) heterotrophs

(c) saprotrophs

(d) autotrophs

Answer: (b) 


8. Which of the following is an insectivorous plant?

(a) Pitcher plant

(b) Cuscuta

(c) Algae

(d) Lichens

Answer: (a) 


9. The organisms which prepare their own food are known as_______________

(a) saprotrophs

(b) autotrophs

(c) heterotrophs

(d) none of these

Answer: (b) 


10. Photosynthesis will not occur in leaves in the absence of_____________

(a) guard cells

(b) chlorophyll

(c) vacuole

(d) space between cells

Answer: (b) 


11. Which one of the following is an autotroph?

(a) Lichens

(b) Algae

(c) Fungus

(d) Cuscuta

Answer: (b) 


12. Numerous small openings observed under the lower surface of a leaf through a magnifying lens are__________

(a) stomata

(b) lamina

(c) midrib

(d) veins

Answer: (a) 


13. Plants take in carbon dioxide from the atmosphere generally through__________

(a) flowers

(b) stem

(c) root

(d) leaves

Answer: (d) 


14. Guard cell in dicots are___________

(a) dumbbell-shaped

(b) biconcave

(c) biconvex

(d) bean-shaped

Answer: (d) 


15. Most of the plants are___________

(a) omnivores

(b) herbivores

(c) heterotrophs

(d) autotrophs

Answer: (d) 


16. Which material is not required for photosynthesis?

(a) Water

(b) Carbon dioxide

(c) Chlorophyll

(d) Oxygen

Answer: (d) 


17. The substance synthesised during photosynthesis is____________

(a) protein

(b) maltose

(c) fructose

(d) glucose

Answer: (d) 


18. Pitcher plant is an example of__________

(a) autotroph

(b) heterotroph

(c) saprotroph

(d) partial heterotroph

Answer: (d)  


19. Chlorophyll is found in oval-shaped structures called as____________

(a) stomata

(b) stoma

(c) chloroplast

(d) centrioles

Answer: (c) 


20. What is the role of the bacteria in leguminous plants?

(a) Convert oxides of nitrogen into soil nitrates.

(b) Convert atmospheric nitrogen gas into soil nitrates.

(c) Convert soil nitrates into gaseous nitrogen.

(d) Convert plant proteins into ammonia.

Answer:  (b) 


21. Algae and fungi live together in_________

(a) Shrubs

(b) Herbs

(c) Lichen

(d) Pinus

Answer: (c) 


22. The byproduct of photosynthesis is____________

(a) Energy

(b) Water

(c) Oxygen

(d) Organic compounds 

Answer: (c) 


23. The bacterium which provides nitrogen to the leguminous plants is___________

(a) Lichens 

(b) Fungi 

(c) Yeast

(d) Rhizobium

Answer: (d) 


24. Which one is saprophytic organism?

(a) Algae

(b) Mushroom

(c) Cuscuta

(d) Mango

Answer: (b) 


25. In non-green plants and animals mode of nutrition is_____________

(a) Saprophytic

(b) Parasitic

(c) Heterotrophic

(d) Autotrophic

Answer:  (c) 


26. Which one is a total parasite?

(a) Deodar

(b) Cuscuta

(c) Amoeba

(d) Mistle-toe

Answer:  (b) 


27. Which of the following is a nutrient?

(a) Fats

(b) Vitamins

(c) Proteins

(d) All of these

Answer: (d)


28. Plants take carbon dioxide from the atmosphere mainly through their_______

(a) Roots

(b) Stem

(c) Flowers

(d) Leaves

Answer: (a)


29. Pitcher Plant Traps Insect Because It_____________

(a) is a heterotroph.

(b) grows in soils which lack in nitrogen.

(c) does not have chlorophyll.

(d) has a digestive system like human beings.

Answer: ( b)


30. Tiny pores present on the surface of leaves through which gaseous exchange occurs are called_______________

(a) stomata

(b) guard cells

(c) food holes

(d) gas holes

Answer: (a)