mcq questions for class 8 science chapter 4

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals with Answers

Here Below we provide a list of  Materials: metal and non-metal MCQ outlined by experts who suggest the most important MCQ for various competitive exams. The below MCQ takes you directly to the corresponding topic where the detailed article along with MCQs is provided for a smooth, effortless searching experience. Before going ahead to solved  MCQ question for class 8 science chapter 4 papers or taking up mock tests, make sure you cover the basic concepts of Materials: metal and non-metal MCQs and solve some sample questions before appearing in Exam. MCQ on materials: Metal and non- metal with Answers Pdf listed below range from the basic to the most advanced Questions, thereby having you covered. Have a look at the list of MCQ below:

Mcq questions for class 8 science chapter 4

Class 8 Science Chapter 4 Mcq Online Test

1. The most reactive metal is___________

(a) copper

(b) zinc

(c) potassium

(d) gold

Answer: (c) 


2. Non-metals are_____________

(a) generally gases

(b) generally liquids

(c) generally solids

(d) generally solid and gases

Answer: (d)  


3. Metals are___________

(a) shiny

(b) hard

(c) sonorous

(d) all of these

Answer: (d) 


4. Non-metals are___________

(a) non-ductile

(b) non-sonorous

(c) non-malleable

(d) all of these

Answer: (d) 


5. The non-metal which is liquid at room temperature is____________

(a) bromine

(b) chlorine

(c) iodine

(d) carbon

Answer: (a) 


6. Which substance is used for making pencil lead?

(a) Sulphur

(b) Silicon

(c) Graphite

(d) Aluminium

Answer: (c) 


7. Which of the following metals are soft enough to be even cut with a knife?

(a) Sodium

(b) Potassium

(c) Lithium

(d) All of these

Answer: (d) 


8. Which one of the following metals is the most reactive and stored in kerosene?

(a) Iron

(b) Gold

(c) Copper

(d) Potassium

Answer: (d)


9. The metal which is not corroded by air, water and acid is____________

(a) copper

(b) zinc

(c) aluminium

(d) gold

Answer: (d) 


10. Which metal reacts readily with cold water?

(a) Gold

(b) Silver

(c) Magnesium

(d) Calcium

Answer: (d) 


11. Iron is galvanised by coating it with____________

(a) chromium

(b) sodium

(c) magnesium

(d) zinc

Answer: (d) 


12. A mineral from which. a metal can be extracted on the commercial scale, economically is called_________

(a) ore

(b) metalloid

(e) corrosion

(d) metal

Answer: (a) 


13. Which of the following metals does not react even with steam.?

(a) Silver

(b) Iron

(c) Calcium

(d) Sodium

Answer: (a) 


14. Identify the non-metal which exists in a liquid state in room temperature 25∘C.

(a) Aluminium

(b) Mercury

(c) Iodine

(d) Bromine

Answer: (d) 


15. A reaction in which a more reactive metal replaces a less reactive metal from its salt solution is called a/an ________ reaction.

(a) combination

(b) displacement

(c) double displacement

(d) addition

Answer: (b) 


16. Metals, except Al and Zn, react with oxygen to form _______ oxides.

(a) acidic

(b) neutral

(c) amphoteric

(d) basic

Answer: (d) 


17. When sulphur reacts with oxygen, the oxide formed is ___ in nature.

(a) alkaline

(b) neutral

(c) basic

(d) acidic

Answer: (d) 


18. Metals like zinc and aluminium react with sodium hydroxide to produce ____ gas.

(a) hydrogen

(b) hydrogen sulphide

(c) Oxygen

(d) sulphur dioxide

Answer: (a) 


19. Which is Following Statements are Correct One?

(a) Potassium is the most reactive metal as it placed top of the reactivity series.

(b) Gold is the least reactive metals as it placed bottom of the reactivity series.

(c)  Sodium Hydroxide non-metal react with base but no hydrogen gas in produced.

(d) All the above.

Answer:  (d) 


20. Metals Generally React With Dilute Acids To Produce Hydrogen Gas. Which Of The Following Metals Does Not React With Dilute Hydrochloric Acid_______________

(a) Magnesium

(b) Aluminum

(c) Iron

(d) Copper

Answer: (d)


21. Phosphorus is stored in___________

(a) water

(b) Kept under open air

(c) alcohol

(d) Kerosene

Answer: (a) 


22. A substance which cannot be broken down further by chemical reactions, by cooling, heating, or by electrolysis, is called ______

(a) Metal

(b) Non-metal

(c) Element

(d) Compound

Answer: (c) 


23. Which of the following metals catch fire on reaction with air?

(a) Magnesium

(b) Manganese

(c) Potassium

(d) Calcium

Answer: (c) 


24. The property by which metals can be beaten into sheets is known as _______

(a) ductility

(b) sonority

(c) lustre

(d) malleability

Answer: (d) 


25. Pick the odd one from the following elements.

(a) Gold

(b) Potassium

(c) Carbon

(d) Platinum

Answer: (c) 


26. What is the property that makes metals shine called?

(a) Malleability

(b) Ductility

(c) Sonorous

(d) Lustre

Answer: (d)