mcq questions on chemical effects of electric current class 8

MCQs Questions For Class 8 Science Chapter 14 : Chemical Effects Of Electrical Current pdf

Here Below we provide a list of Class 8 Science chemical effects of electrical current MCQs outlined by experts who suggest the most important MCQ for various competitive exams. The below MCQ takes you directly to the corresponding topic where the detailed article along with MCQs on chemical effects of electrical current is provided for a smooth, effortless searching experience. Before going ahead to solved MCQ question for class 8 science chapter 10 Chemical Effects Of Electrical Current papers or taking up mock tests, make sure you cover the basic concepts of class 8 Chemical Effects Of Electrical Current MCQ and solve some sample questions before appearing in Exam. MCQs Questions on Chemical Effects Of Electrical Current with Answers Pdf listed below range from the basic to the most advanced Questions, thereby having you covered. Have a look at the list of MCQ below: 


MCQs Questions On Chemical Effects Of Electrical Current


MCQs On Chemical Effects Of Electrical Current Class 8

1. When we Adding common salt to distilled water makes it_______

(a) Good conductor 

(b)Insulator

(c) No

(d)Both a and b

Answer: A


2. An electrolyte is________

(a)a metal

(b) a solution

(c) a liquid that conducts current

(d) all of above

Answer: C


3. Copper wire is a_______

 (a) Good conductor

 (b) Poor conductor

 (c)Both a and b

 (d)None of this

Answer: A


4. Flow of electron is called___________

 (a) Electroplating

 (b) Electric current

 (c) Electrodes

  (d) Electrolyte

Answer: B


5. Electroplating prevents____________

(a) Current

(b)Chemical effect

(c) Rusting

(d) All

Answer: C


6. An electric lamp glows due to_____________

 (a) Chemical effect

 (b) Magnetic effect

 (c) Heating effect

 (d)None of the above

Answer: C


7. Poor conductors are_____________

(a) Plastics

(b) Clothes

(c) Wood

(d) All of the above

Answer: D


8. Electroplating is done ____________

(a) To protect the metals against corrosion

(b) To give shiny appearance to articles

(c) To repair the worn out materials

(d) All of the above

Answer: D


9. Electroplating is based on_____________

(a) magnetic effect of electricity

(b) chemical effect of electricity

(c) heating effect of electricity

(d) physical effect of electricity

Answer: B


10. Which acid is present in lemon juice that acts as an electrolyte?

(a) Sulphuric acid

(b) Nitric acid

(c) Hydrochloric acid

(d) Citric acid

Answer: D


11. An electric lamp glows due to__________  

(a) Chemical effect

(b) Magnetic effect

(c) Heating effect

(d) None of the above

Answer: C


12. A device which prevents or allow the current to flow through it___________

(a) Conductor

(b) Motor

(c) Terminal

(d) Switch

Answer: D


13. When the liquid between two ends allow electric current, then____________

(a) Colour of tester bulb changes

(b) Bulb of tester heat up only

(c) Bulb of tester glows

(d) All of the above

Answer: C


14. Which of the following liquid is good conductor of electricity?

(a) Sugar solution

(b) Alcohol

(c) Distilled water

(d) Sea water

Answer: D


15. Conductor having very high resistance is________________

(a) Insulator

(b) Resistor

(c) Semi conductor

(d) Good conductor

Answer: A


16. When two or more cells are joined together it forms a___________

(a) Transistor

(b) Battery

(c) Radio

(d) Dynamo

Answer: B


17. Which of the following does not conduct electricity?

(a) Sugar solution

(b) Vinegar solution

(c) Lemon juice solution

(d) Caustic soda solution

Answer: A


18. Which of the following is a good conductor?

(a) Brick

(b) Steel

(c) Plastic

(d) Cotton

Answer: B


19. Waste from an electroplating factory must be disposed off___________

(a) in the nearby river

(b) in the nearby pond

(c) in the nearby cornfield

(d) according to the disposal guidelines of Waste Management Bodies

Answer: D


20. Flow of electron is called____________

(a) electrolyte

(b) electroplating

(c) electrodes

(d) electric current

Answer: D


21. Which of the following is not used for electroplating metal articles?

(a) Nickel

(b) Silver

(c) Chromium

(d) Sodium

Answer: D


22. Tap water is a good conductor of electricity while distilled water is not because____________

(a) Tap water contain salts

(b) Distilled water do not contain salt

(c) Only (a) is correct

(d) Both (a) & (b) is correct

Answer: B


23. coating of _________is deposited on iron to protect it from corrosion and formation of rust_______________

(a) copper

(b) aluminium

(c) Zinc

(d) silver

Answer: C


24. Tin cans, used for storing food, are made by electroplating tin onto iron. Why?

(a) Tin gives a shiny appearance

(b) To make the vessel cheap

(c) Tin is less reactive than iron.

(d) To make the vessel lighter

Answer: C


25. The process of depositing a layer of any desired metal on another material by means of electricity is called ___________

(a) Electric plating

(b) Electroplating

(c) Electric depositing

(d) None of the above

Answer: B