MCQ Questions on Hydrogen Class 11 CBSE NEET - YB Study -->

MCQ Questions on Hydrogen Class 11 CBSE NEET

MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 9 Hydrogen for NEET

Practicing our NEET Chemistry Hydrogen Questions  is one of the best ways to prepare for the NEET exam. As we know there is no substitute for consistent practice and putting hard work to get great score in NEET Chemistry exam. By practicing below MCQ questions on Hydrogen for NEET Pdf, students can improve their speed and accuracy which can help them during their exam. Below you will get Number of NEET Chemistry solved MCQ on Hydrogen which is important for NEET Point of view. 

MCQ on Hydrogen class 11


MCQ on Hydrogen for NEET Pdf  : 

1. Hydrogen does not combine with

(1) Antimony

(2) Sodium

(3) Bismuth

(4) Helium

Answer: 4


2. Which of the following produces hydrolith with dihydrogen

(1) Mg

(2) Al

(3) Cu

(4) Ca

Answer: 4


3. Hydrogen combines with other elements by______

(1) Losing an electron

(2) Gaining an electron

(3) Sharing an electron

(4) Losing, gaining or sharing electron

Answer: 4


4. Hydrogen acts as a reducing agent and thus resembles

(1) Halogen

(2) Noble gas

(3) Radioactive elements 

(4) Alkali metals

Answer: 4


5. Hydrogen readily combines with non-metals and thus it shows its

(1) Electronegativity character

(2) Electropositive character

(3) Both (1) and (2)

(4) None of these

Answer: 2


Also Read: Class 11 Chapter wise NEET Chemistry Questions  : 


6. The oxidation states shown by hydrogen are

(1) –1 only

(2) Zero only

(3) +1, –1, 0

(4) +1 only

Answer: 3


7. Hydrogen readily combines with metals and thus shows its

(1) Electropositive character

(2) Electronegative character

(3) Both (1) and (2)

(4) None of these

Answer: 2


8. In which of the compounds does hydrogen have an oxidation state of –1

(1) CH4

(2) NH3

(3) HCl

(4) CaH2

Answer: 4


9. Out of the following metals which will give H2 on reaction with NaOH :

I : Zn,

II : Mg,

III : Al,

IV : Be

(1) I, II, III, IV

(2) I, III, IV

(3) II, IV

(4) I, III

Answer: 2


10. The gas used in the hydrogenation of oils, in presence of nickel as a catalyst is :

(1) methane

(2) ethane

(3) ozone

(4) hydrogen

Answer: 4


11. Hydrogen has the tendency to loose one e— and form H+, In this respect it resembles with :

(1) Alkali metal

(2) Carbon

(3) Alkaline earth metal 

(4) Halogens

Answer: 1


12. H2gas can not be prepared by :-

(1) Be + NaOH

(2) Na + NaOH

(3) Mg + NaOH

(4) By (2 & 3) method

Answer: 4


13. Deuterium, an isotope of hydrogen is :-

(1) Radioactive

(2) Non radioactive

(3) Heaviest

(4) Lightest

Answer: 2


14. Hydride gap in periodic table is from :-

(1) Group 7 to group 9

(2) Group 5 to group 7

(3) Group 4 to group 6

(4) Group 7 to group 10

Answer: 1


15. Boiling point of water is high due to presence of :-

(1) H–bonding

(2) Bent structure

(3) It high dielectric constant

(4) None

Answer: 1


16. D2O is used more in :-

(1) Chemical industry

(2) Nuclear moderater

(3) Pharmaceutical preparation

(4) Insecticide preparations

Answer: 2


17. Which one of the following removes temporary hardness of water :-

(1) Slaked lime

(2) Plaster of paris

(3) CaCO3

(4) Hydrolith

Answer: 1


18. Heavy water is used in nuclear reactors as :-

(1) Source of a - particles

(2) Slowing down the speed of high energy neutrons

(3) Transporting heat of the reactor

(4) Heating purposes

Answer: 2


19. Nascent hydrogen consists of :-

(1) Hydrogen atoms with excess of energy

(2) Hydrogen molecules with excess energy

(3) Hydrogen ions in excited state

(4) Solvated protons

Answer: 1


20. Some statements about heavy water are given below:

(a) Heavy water is used as a moderator in nuclear reactor.

(b) Heavy water is more associated than ordinary water

(c) Heavy water is more effective solvent than ordinary water

Which of the above statements are correct ?

(1) (a), (b) and (c) 

(2) (b) and (c)

(3) (a) and (c)

(4) (a) and (b)

Answer: 4


21. Which of the following statements about hydrogen is  incorrect?

(1) hydrogen has three isotopes of which tritium is the most common.

(2) Hydrogen never acts as cation in ionic salts

(3) Hydronium ion, H3O+ exists freely in solution

(4) Dihydrogen does not act as a reducing agent

(5) Both 1 and 4

Answer: 5


22. Which of the following is not correct about D2O.

(1) 100 ml of its weights is more than 100 gm

(2) acts as a moderator

(3) boiling point of D2O is 376 K

(4) It is used in exchange reactions for the study of reaction mechanism

Answer: 3


23. Calgon is an industrial name given to :-

(1) normal sodium phosphate

(2) sodium meta-aluminate

(3) sodium hexametaphosphate

(4) hydrated sodium aluminium silicate

Answer: 3


24. Hydrogen may be prepared by heating a solution of caustic soda with :-

(1) Mg 

(2) Zn 

(3) Fe 

(4) Ag

Answer: 2


25. Hydrogen peroxide has a :-

(1) linear structure

(2) closed chain structure

(3) closed book type structure

(4) half open book type structure

Answer: 4


26. Hydrogen peroxide is a :-

(1) liquid

(2) gas

(3) solid

(4) semi-solid

Answer: 1


27. One of the following is an incorrect statement, point it out.

(1) Permanent hardness can be removed by boiling water

(2) Hardness of water effects soap consumption

(3) Temporary hardness is due to bicarbonates of Ca and Mg

(4) Permanent hardness is due to the soluble SO4 2–, Cl— of Ca and Mg

Answer: 1


28. Water is said to be permanently hard when it contains:-

(1) Chlorides and sulphates of Mg and Ca

(2) Bicarbonates of Na and K

(3) Carbonates of Na and K

(4) Phosphates of Na and K

Answer: 1


29. Which is the lightest gas :-

(1) Nitrogen

(2) Helium

(3) Oxygen

(4) Hydrogen

Answer: 4


30. The adsorption of hydrogen by platinum is known as :-

(1) Hydrogenation 

(2) Reduction

(3) Dehydrogenation 

(4) Occlusion

Answer: 4


31. False statement for H atom :-

(1) It resembles halogens in some properties

(2) It resembles alkali metals in some property

(3) It can not be placed in 1st group of periodic table

(4) It can be placed in 17th group of periodic table

Answer: 3


32. Which is true statement about D2O and H2O :-

(1) D2O has lower dielectric constant than H2O

(2) NaCl is more soluble in D2O than in H2O

(3) both are correct

(4) none is correct

Answer: 1


33. The reactions of heavy water are slow The reason is :-

(1) Heavy water is associated

(2) Heavy water is dissociated

(3) High bond energy of D–O bond

(4) Heavy water is of lower mass

Answer: 3


34. Permutit is a technical name given to :-

(1) Aluminates of Ca and Na

(2) Hydrated silicates of Al and Na

(3) Silicates of Ca and Na

(4) Silicates of Ca and Mg

Answer: 2

Related Posts