MCQ questions on Wave Optics for NEET Pdf - YB Study

MCQ questions on Wave Optics for NEET Pdf

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 10 Wave Optics for NEET : 

Practicing our NEET physics wave optics Questions is one of the best ways to prepare for the NEET exam. As we know there is no substitute for consistent practice and putting hard work to get great score in NEET physics exam. By practicing below MCQ questions on Wave Optics for NEET Pdf, students can improve their speed and accuracy which can help them during their exam. Below you will get Number of NEET physics solved MCQ on Wave Optics which is important for NEET Point of view. 


MCQs On wave optics class 12


Wave optics MCQs For NEET 

1.Which of the following phenomenon can not be explained by the Huygen's theory ____________

(a) Refraction

(b) Reflection

(c) Diffraction

(d) Polarization

Answer: D


2. Huygen's principle is applicable to ___________

(a) Only light waves

(b) Only sound waves

(c) Only mechanical waves

(d) For all the above waves

Answer: D


3. Light has a wave nature, because_________

(a) the light travel in a straight line

(b) Light exhibts phenomenon of reflection and refraction

(c) Light exhibits phenomenon of interference

(d) Light exhibits phenomenon of photo electric effect

Answer: C


4. Wave nature of light is verified by-

(a) Interference 

(b) Photo electric effect

(c) Reflection 

(d) Refraction

Answer: A


5. A light ray is incident on a glass slab, it is partially reflected and partially transmitted. Then the reflected ray is___________

(a) Completly polarised and highly intense

(b) Partially polarised and poorly intense

(c) Partially polarised and highly intense

(d) Completly polarised and poorly intense

Answer: B


6. A ray of unpolarised light is incident glass of plate at the polarising angle Pθ Then______

(a) The reflected ray and transmitted rays both

will be completely polarised.

(b) The reflected ray will be completely polarised

and the transmitted ray will be partially

polarised.

(c) The reflected ray will be partially polarised and

the transmitted ray will be partially polarised.

(d) The reflected and transmitted rays both will

be partially polarised.

Answer: B


7. The width of central fringe of a diffraction pattern is 5.8 mm on a screen at a distance 2m. If light source has wavelength 5800 Å then the slit width__________

(a) 0.2 mm 

(b) 0.4 mm

(c) 0.8 mm

(d) 0.1 mm

Answer: D


8. An astronomical refracting telescope will have large angular magnification and high angular resolution,when it has an objective lens of_____________

(a) small focal length and large diameter

(b) large focal length and small diameter

(c) large focal length and large diameter

(d) small focal length and small diameter

Answer: C


9. In a single slit diffraction, slit width is 0.6 mm and distance of first minima from central position is 1mm. If screen distance is 1.2 m, then wave length of light is____________

(a) 500 nm

(b) 600 nm

(c) 200 nm 

(d) 100 nm

Answer: A


10. In YDSE wavelength of light used is 600 nm. At a point intensity is 50% of maximum value. What is path difference at that point__________

(a) 150 nm 

(b) 200 nm

(c) 300 nm 

(d) 600 nm

Answer: A


11. Young's double slit experment is first performed in air and then in a medium other than air. It is found that 8th bright fringe in the medium lies where 5th dark fringe lies in air. The refractive index of the medium is nearly _______

(a) 1.59 

(b) 1.69 

(c) 1.78 

(d) 1.25

Answer: A


12. The ratio of resolving powers of an optical microscope for two wavelengths  λ1 = 4000 Å and λ2 = 6000 Å is_______

(a) 9 : 4 

(b) 3 : 2

(c) 16 : 81 

(d) 8 : 27

Answer: B


13. Two coherent sources of equal intensities produce a maximum of 100 units. If the amplitude of one of the sources is reduced by 20%, then the maximum intensity produced will be ___________

(a) 100 

(b) 81 

(c) 89 

(d) 60

Answer: B


14. If diffraction occurs through a single slit then intensity of first secondary maxima become..................... % of central maxima 

(a) 4% 

(b) 25% 

(c) 75% 

(d) 50%

Answer: A



15.  Calculate angular width of central maxima if λ = 6000 Å, a = 18 × 10–5 cm :

(a) 28.4° 

(b) 38.2° 

(c) 30° 

(d) 260°

Answer: B


16. The width of central fringe of a diffraction pattern is 5.8 mm on a screen at a distance 2m. If light source has wavelength 5800 Å then the slit width 

(a) 0.2 mm 

(b) 0.4 mm

(c) 0.8 mm 

(d) 0.1 mm

Answer: B


17. What happens, when the width of the slit aperture is increased in an experiment of single slit diffraction experiment 

(a) spread of diffraction region is increased

(b) spread of diffraction region is decreased

(c) spread of diffraction region will be decreased

and mid-band becomes narrow

(d) none of the above

Answer: C


17. Light waves do not travels strictly in straight line,can be best explained by________

(a) Particle nature of light 

(b) Diffraction

(c) Interference 

(d) Polarisation

Answer: D


18. In the diffraction pattern of a single slit aperture,the width of the central fringe compared to widths of the other fringes, is____________

(a) equal 

(b) less

(c) little more

(d) double

Answer: D


19. Bending of light waves at the sharp edges of ano opaque obstacle is known as_________

(a) refraction 

(b) reflection

(c) diffraction 

(d) interference

Answer: C


20. Diffraction and interference of light refers to__________

(a) quantum nature of light

(b) wave nature of light

(c) transverse nature of light

(d) electromagnetic nature of light

Answer: B


21. The phenomenon of diffraction of light was discovered by________

(a) Huygens 

(b) Newton

(c) Fresnel 

(d) Grimaldi

Answer: D


22. Refractive index of material is equal to tangent of polarizing angle. It is called_____________

(a) Brewster's law

(b) Lambert's law

(c) Malus's law 

(d) Bragg's law

Answer: A



23. When unpolarized light beam is incident from air onto glass (n=1.5) at the polarizing angle 

(a) Reflected beam is 100 percent polarized

(b) Reflected and refracted beams are partially

 polarized

(c) The reflected and refracted ray will not

perpendicular to each other

(d) All of the above

Answer: A


24 Plane polarised light is passed through a polaroid.On viewing through the polariod we find that when the polariod is given one complete rotation about the direction of the light, one of the following is observed.

(a) The intensity of light gradually decreases to zero and remains at zero

(b) The intensity of light gradually increases to a maximum and remains at maximum

(c) There is no change in intensity

(d) The intensity of light is twice maximum and twice zero

Answer: D


25. Polarised glass is used in sun glasses because :

(a) It reduces the light intensity to half an account

of polarisation

(b) It is fashionable

(c) It has good colour

(d) It is cheaper

Answer: A


 26. A monochromatic beam of light is used for the formation of fringes on the screen by illuminating the two slits in the Young's double slit interference experiment. When a thin film of mica is interposed in the path of one of the interfering beams then :

(a) The fringe width increases

(b) The fringe width decreases

(c) The fringe width remains the same but the pattern shifts

(d) The fringe pattern disappears

Answer: C


27. In an interference experiment, third bright fringe is obtained at a point on the screen with a light of 700 nm. What should be the wavelength of the light in order to obtain 5th bright fringe at the same point ?

(a) 500 nm 

(b) 630 nm

(c) 750 nm 

(d) 420 nm

Answer: D


28. Light waves do not travels strictly in straight line,can be best explained by :

(a) Particle nature of light (b) Diffraction

(c) Interference

(d) Polarisation

Answer: C


29. In the diffraction pattern of a single slit aperture,the width of the central fringe compared to widths of the other fringes, is :

(a) equal 

(b) less

(c) little more 

(d) double

Answer: B


30. Diffracted fringes obtained from the slit aperture are of ________

(a) same width

(b) different width

(c) uniform intensity

(d) non-uniform width & non uniform intensity

Answer: D

Related Posts