MCQs On System of Particles and Rotational Motion For NEET pdf - YB Study -->

MCQs On System of Particles and Rotational Motion For NEET pdf

MCQs Questions On System of Particles and Rotational Motion Class 11

Here we prepared a comprehensive system of particles and rotational motion MCQ for NEET Pdf form. These MCQ on System of particles and rotational motion for NEET are based on questions asked in different medical entrance exam like AIIMS, JIPMER, and NEET and other state level medical entrance exam. All system of particles and rotational motion NEET Questions and Answers in the given below are prepared from previous year papers of all most all entrance exam. We have prepared Rotational motion NEET previous year Questions separately. Take a Look Below:


System of particles and rotational motion MCQs


MCQs On System of particles and rotational motion class 11


1.All the particles of a rigid rotating body move in a circular path when the axis of rotation_____________

(a) passes through any point in the body

(b) is situated outside the body

(c) situated any where

(d) passes through the centre of mass

Answer: B


2. On account of the earth rotating about its axis________________

(a) the linear velocity of objects at equator is greater than at other places.

(b) the angular velocity of objects at equator is more than that of objects at poles.

(c) the linear velocity of objects at all places at the earth is equal, but angular velocity is different.

(d) at all places the angular velocity and linear velocity are uniform.

Answer: A


3. The quantity not involved directly in rotational motion of the body is_____________

(a) moment of inertia

(b) torque

(c) angular velocity

(d) mass

Answer: D


4. fly wheel is so constructed that almost whole of its mass is concentrated at its rim, because___________

(1) it increases the moment of inertia of the fly-wheel

(2) it decreases the moment of inertia of the fly-wheel

(3) it increases the speed of the fly-wheel

(4) it increases the power of the fly-wheel

Answer: A


5. Which of the following bodies of same mass and same radius has minimum moment of inertia ? 

(1) Ring 

(2) Disc 

(3) Hollow sphere 

(4) Solid sphere

Answer: D 


6. When a sphere of moment of inertia I rolls down on an inclined plane the percentage of total energy which is rotational, is approximately

 (1) 28 %

 (2) 72 %

 (3) 100 %

 (4) none of these 

Answer: A 


7. When a body starts to roll on an inclined plane, its potential energy is converted into____________

 (1) translational kinetic energy only

(2) translational and rotational kinetic energy 

(3) rotational energy only 

(4) none of the above 

Answer: B 


8. Which of the following is true about the angular momentum of a cylinder rolling down a slope without slipping ? 

(1) Its magnitude changes but the direction remains same 

(2) both magnitude and direction change 

(3) only the direction change

(4) neither change 

Answer: A


9. When a sphere of moment of inertia I rolls down on an inclined plane the percentage of total energy which is rotational, is approximately___________

(a) 28 %

(b) 72 %

(c) 100 %

(d) none of these

Answer: A


10. When a body starts to roll on an inclined plane,its potential energy is converted into_______________

(a) translational kinetic energy only

(b) translational and rotational kinetic energy

(c) rotational energy only

(d) none of these

Answer: B


11. Which of the following is true about the angular momentum of a cylinder rolling down a slope without slipping ?

(a) Its magnitude changes but the direction remains same

(b) both magnitude and direction change

(c) only the direction change

(d) neither change

Answer: A


12. If the angular velocity of a body rotating about an axis is doubled and its moment of inertia halved,the rotational kinetic energy will changed by a factor of____________

(1) 4 

(2) 2 

(3) 1 

(4) 1/2

Answer: B


13. If a sphere is rolling, the ratio of its rotational energy to the total kinetic energy is given by_____________

(1) 7 : 10 

(2) 2 : 5 

(3) 10 : 5 

(4) 2 : 7

Answer: D


14. A person, with outstretched arms, is spinning on a rotating stool. He suddenly brings his arms down to his sides. Which of the following is true about system kinetic energy K and angular momentum L ?

(a) Both K and L increase.

(b) Both K and L remain unchanged.

(c) K remains constant, L increases.

(d) K increases but L remains constant

Answer: D


15. The rotational kinetic energy of a body is E. In the absence of external torque, if mass of the body is halved and radius of gyration doubled, then its rotational kinetic energy will be___________

(a) 0.5E 

(b) 0.25E 

(c) E 

(d) 2E

Answer: A


16. If rotational kinetic energy is 50% of total kinetic energy then the body will be___________

(a) ring 

(b) cylinder

(c) hollow sphere 

(d) solid sphere

Answer: A


17. A wheel is rotating about its axis at a constant angular velocity. If suddenly an object sticks to it on the rim, then its M.I. will_________

(a) increase

(b) decrease

(c) remain unchanged

(d) nothing can be said

Answer: A


18. In the above question, the angular velocity will be____________

(a) increase

(b) decrease

(c) not change

(d) nothing can be said

Answer: B


19. An ant is sitting at the edge of a rotating disc. If the ant reaches the other end, after moving along the diameter, the angular velocity of the disc will____________

(a) remain constant

(b) first decreases and then increases

(c) first increases, then decrease

(d) Increase continuously

Answer: C


20. The angular momentum of body remains conserve if_____________

(a) applied force on body is zero.

(b) applied torque on body is zero.

(c) applied force on body is constant.

(d) applied torque on body is constant.

Answer: B


21. A person is standing on the edge of a circular platform, which is moving with constant angular speed about an axis passing through its centre andp perpendicular to the plane of platform. If person is moving along any radius towards axis of rotation then the angular velocity will_________________

(a) decrease 

(b) remain unchanged

(c) increase

(d) data is insufficient

Answer: C


 22. A body of mass m is moving with constant velocity parallel to x-axis. The angular momentum with respect to origin___________

(a) increases with time

(b) decreases with time

(c) does not change 

(d) none of above

Answer: C


23. In an orbital motion, the angular momentum vector is__________

(a) along the radius vector

(b) parallel to the linear momentum

(c) in the orbital plane

(d) perpendicular to the orbital plane

Answer: D


24. Two bodies have their moments of inertia I and 2I respectively about their axis of rotation. If their kinetic energies of rotation are equal, their angular momentum will be in the ratio_________

(a) 1 : 2 

(b) 2 :1

(c) 1: 2 

(d) 2 : 1

Answer: C


25. When a mass is rotating in a plane about a fixed point, its angular momentum is directed along__________

(a) the radius

(b) the tangent to the orbit

(c) a line perpendicular to the plane of rotation

(d) the line making an angle of 45° to the plane of rotation.

Answer: C


26. A solid cylinder of mass 3 kg is rolling on a horizontal surface with velocity 4 m/s. It collides with a horizontal spring of force constant 200 N/m. The maximum compression produced in the spring will be_______

(a) 0.7 m 

(b) 0.2 m

(c) 0.5 m 

(d) 0.6 m

Answer: D


27. A solid sphere is rotating freely about its symmetry axis in free space. The radius of the sphere is increased keeping its mass same. Which of the following physical quantities would remain constant for the sphere ?

(a) Angular velocity

(b) Moment of inertia

(c) Rotational kinetic energy

(d) Angular momentum

Answer: D


28. A ladder rests against a frictionless vertical wall, with its upper end 6m above the ground and the lower end 4m away from the wall. The weight of the ladder is 500 N and its centre of gravity at (1/3)rd distance from the lower end. Wall’s reaction will be, in N________

(1) 111 

(2) 333

(3) 222

(4) 129

Answer: A


29. A string is wound round the rim of a mounted fly wheel disc of mass 20 kg and radius 20 cm. A steady pull of 25 N is applied on the cord. Neglecting friction and mass of the string, the angular acceleration of the wheel is_________

(1) 50 rad/s²

(2) 25 rad/s²

(3) 12.5 rad/s²

(4) 6.25 rad/s²

Answer: C


30. An elevator initially at rest supported by a cable passes over a pulley of radius 0.4 m. It is accelerated upwards with 0.6 m/s2 ​Find number of rotations made by pulley during 10s.

(a) 23.88 

(b) 11.94

(c) 5.97

(d) 8.9

Answer: C









Related Posts