MCQs Questions For Class 10 History chapter 2

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 2 : Nationalism in India with Answers

Here Below we provide a list of  Nationalism in india MCQ outlined by experts who suggest the most important MCQ for various competitive exams. The below MCQ takes you directly to the corresponding topic where the detailed article along with MCQs is provided for a smooth, effortless searching experience. Before going ahead to solved  MCQ question for class 10 History chapter 2 Nationalism In India papers or taking up mock tests, make sure you cover the basic concepts of Class 10 History chapter 2 MCQ and solve some sample questions before appearing in Exam. MCQ on Nationalism in India with Answers Pdf listed below range from the basic to the most advanced Questions, thereby having you covered. Have a look at the list of MCQ below:


Class 10 History Chapter 2 MCQs With Answers


1. What did the idea of Satyagraha emphasise ?

(a) the power of truth and the need to search for truth, and physical force was not necessary to fight the oppressor

(b) need to search for truth, and use physical force

(C) fight with arguments and violence

(d) agitation and violence

Answer: (a)


2. What was the Rowlatt Act of 1919?

(a) detention after trial for 3 years

(b) no hearing of cases

(c)  detention of prisoners for 3 years without trial

(d) allowed detention of political prisoners without trial for two years

Answer: (d)


3. When and where was the Khilafat Committee formed?

(a) February 1920 Bombay

(b) March 1918, Gujarat

(c) January 1919, Bombay

(d)  March 1919 Bombay

Answer: (d)


4. Who was the writer of the book ‘Hind Swaraj’?

(a) Rabindranath Tagore

(b) B.R. Ambedkar

(c) Mahatma Gandhi

(d) Jawahar Lai Nehru

Answer: (c)


5. Who set up the ‘Oudh Kisan Sabha’?

(a) Alluri Sitaram Raju

(b) Jawahar Lai Nehru and Baba Ramchandra

(c) Jawaharlal Nehru and Shaukat Ali

(d) Mahatma Gandhi

Answer: (b)


6. The ‘Simon Commission’ was boycotted because____________

(a) there was no British Member in the Commission.

(b) it demanded separate electorates for Hindus and Muslims.

(c) there was no Indian Member in the Commission.

(d) it favoured the Muslims over the Hindus.

Answer: (c)


7. Who formed the ‘Swaraj Party’ within the Congress?

(a) Jawahar Lai Nehru and Motilal Nehru

(b) Abdul Ghaffar Khan and Mahatma Gandhi

(c) Jawahar Lai Nehru and Subhas Chandra Bose

(d) C.R. Das and Motilal Nehru

Answer: (d)


8. What do you mean by the term ‘Begar’l

(a) An Act to prevent plantation workers to leave the tea gardens without permission.

(b) The forced recruitment of soldiers in rural areas during World War I.

(c) Labour that villagers were forced to contribute without any payment.

(d) Refusal to deal and associate with people, or participate in activities as a form of protest.

Answer: (c)


9. Which of the following was Mahatma Gandhi’s novel method of fighting against the British?

(a) He used violent method of stone pelting.

(b) He used arson to bum down government offices.

(c) He fought with the principle of ‘an eye for i an eye’.

(d) He practised open defiance of law, ; peaceful demonstration, satyagraha and non-violence.

Answer: (d)


10. Which of the below-given statement is incorrect about Alluri Sitaram Raju?

(a) Raju believed in the principle of non-violence advocated by Gandhiji

(b) He used to persuade people to give up drinking

(c) He used to claim that he has special powers

(d) Alluri Sitaram Raju was inspired by the Non-Cooperation movement

Answer:  (a)


11. Why Gandhiji called off the Non-Cooperation Movement?

(a) Increasing pressure of the British government

(b) Round Table conferences

(c) Gandhiji’s arrest

(d) The Chauri Chaura Incident

Answer:(d)


12. Who wrote Vande Mataram?

(a) Rabindranath Tagore

(b) Natesa Shastri

(c) Bankim Chandra Chattopadhyay

(d) Abanindranath Tagore

Answer:(c)


13. What was the ‘begar’ system?

(a) Labour that villagers were forced to contribute without any payment

(b) labour was paid some percentage of payment

(c)  baour was done in exchange of other goods

(d) large revenue was collected from the labour

Answer: (a)


14.  When was the Non cooperation movement halted by Mahatma Gandhi and why?

(a) 1921 due to non participation of the people

(b) 1923 too much stress by the British

(c)  1922 due the Chauri Chaura incident at Gorakhpur

(d) 1920 too many people being killed

Answer: (c)


15. Which organizations did the Indian merchants and industrialists form to organise business interests in India?

(a) Indian Industrial and Commercial Congress

(b) Federation of the Indian Chamber of Commerce and Industries (FICCI)

(c) Did not form any organization

(d) Both A and B

Answer: (d)


16. Who organised the dalits into the Depressed Classes Association in 1930?

(a) Jawahar lal Nehru

(b) Mahatma Gandhi

(C) Dr. B R Ambedkar

(d) Shaukat Ali

Answer: (c)


17. Did the British government agree with Ambedkar’s demand for separate electorates for dalits?

(a) No

(b) Yes

(C) not immediately

(d) laid many conditions

Answer:(b)


18. Was the Round Table Conference in London successful for Gandhi?

(a) Yes, the demands were agreed to

(b)  Partial agreements were made

(C) No, the negotiations broke down and Gandhi returned disappointed.

(d)  Gandhi was treated disrespectfully

Answer: (c)


19. What sort of actions were taken by the people during the Quit India movement?

(a) people were passive and did not do much

(b) extreme non violent actions were taken

(C) hartals, and demonstrations and processions were accompanied by national songs and slogans.

(d) everything was dependent on political leaders

Answer: (c)

 

20. How long did it take the British to suppress the movement?

(a) three months

(b) six months

(c) almost a year

(d) more than aThe Rise of Nationalism in Europe

Answer: (d)