MCQs Questions For Class 8 science chapter 5

MCQs Questions For Class 8 science Chapter 5 : Coal and Petroleum with Answers pdf

Get Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 8 science with Answers PDF Free Download prepared according to the latest CBSE syllabus. Science MCQs for Class 8 chapter 5 Coal and petroleum pdf for all competitive exam. It covers all the important topics of Class 8 chapter 5 for Preparation of CBSE class 8 Board Exam so that students can just click on the desired Chapter and get number of MCQs which has already appeared in the CBSE board  examination and are most likely to appear in the Next Examination. 

Coal and Petroleum mcq

Here below we listed of the best NCERT MCQs for Class 8 science chapter 5 Coal and petroleum with answers pdf  Exam preparation. Gear up for Board Exam Preparation with top and good Multiple Choice Questions that are also recommended by toppers, making it easier for you to score more in Exam.


Class 8 Science Chapter 5 Mcq Online Test

1. fossil fuel is used in thermal power plants to produce electricity ?

A) Petrolium

B) Coal

C) Natural gas

D) None of the above

Answer: B


2. The slow process of conversion of dead vegetation into coal is called _____

A) decomposition

B) evolution

C) carbonification

D) carbonisation

Answer: D


3. Coke is used in the manufacture of ______

A) sodium

B) mercury

C) steel

D) potassium

Answer: C


4. Identify the substance which is tough, porous and black. It is almost a pure form of carbon.

A) Crude oil

B) Coke

C) Coal tar

D) Coal gas

Answer: B


Also Read:  mcq-questions-for-class-8-science


5. Which of the following is used in metal extraction?

A) Coke

B) Petroleum

C) Coal gas

D) Coal tar

Answer: A


6. Which amongst the following is used in the manufacturing of perfumes?

A) Coal tar

B) Coal gas

C) Coke

D) Kerosene

Answer: A


7. Which of the following is an example of inexhaustible resources?

A) Coal

B) Wind

C) Petrol

D) Diesel

Answer: B


8. Which amongst the following is a petroleum product which can be used in metalling of roads?

A) Coke

B) Bitumen

C) Coal tar

D) Coal gas

Answer: B


9. Petroleum was formed from organisms_______

A) living on the plants

B) living on the land

C) living in the sea

D) living on the rocks

Answer: B


10. Identify the substance which is tough, porous and black. It is almost a pure form of carbon.

A) Crude oil

B) Coke

C) Coal tar

D) Coal gas

Answer: B


11. Which of the following is an example of inexhaustible resources?

A) Coal

B) Wind

C) Petrol

D) Diesel

Answer: B


12. Which of these is used as a solvent for dry cleaning?

A) Bitumen

B) Paraffin wax

C) Petrol

D) Kerosene

Answer: C


13. Which of the following is also known as the ‘black gold’?

A) CNG

B) Natural gas

C) Coal

D) Petroleum

Answer: D


14. Petrochemicals are used in the manufacturing of____________-

A) All of these

B) Fibres

C) Detergents

D) Polythene

Answer: A


15. Naphthalene Balls Are Obtained From Coal Tar And Are Uses as_____________

A) Mosquito repellent

B) Honeybee repellent

C) Moth repellent

D) Snake repellent

Answer: C


Also Read: class-8-science-chapter-1-mcq-test

16. Exhaustible natural resources are______

A) Unlimited in quantity

B) Not dependent on nature

C) Limited in quantity

D) Not exhausted by human activities

Answer:  C


17. Coal is Processes in industries to get some useful Product's. Which Of The Following Is Not Obtained From Coal?

A) Coke

B) Coal tar

C) Coal gas

D) CNG

Answer:  D


18. The various compounds present in coal Tar are Separated by the Process Of_______

A) Simple distillation

B) Destructive distillation

C) Fractional distillation

D) Fractional crystallization

Answer:  C


19. The category of coal which is better known as brown coal is________

A) lignite

B) magnetite

C) bituminous

D) anthracite

Answer: A


20. What are the most common sources of energy used in automobiles?

A) Wood and coal

B) Petroleum and diesel

C) LPG and cow dung

D) Natural gas and coal

Answer: B


21.what is full form of  PCRA ?

A) Public Conservations Research Association

B) Petroleum Conservation Research Association

C) Public Council of Research Association

D) Partial Counting of Remaining Amendment

Answer: B


22. Coal and petroleum can be categorised as___________

A) living natural resources

B) replenishable natural resource

C) limitless natural resources

D) non living natural resources

Answer: D


23. What does gobar gas produced from animal and plant waste contain?

A) Ethane

B) Methane

C) Propane

D) Acetylene

Answer: B


24. Coal gas is a mixture of__________

A) hydrogen, methane and carbon monoxide

B) methane, chlorine and hydrogen sulphide

C) methane, nitrogen and sulphur dioxide

D) methane, oxygen and carbon dioxide

Answer: A


25. The first oil well was drilled in______

A) USA

B) USSR

C) UK

S) India

Answer: A


Also Read: class-8-science-chapter-2-mcqs