MCQs Questions For class 8 science chapter 18 pollution of air and water

Multiple Choice Questions On  pollution Of Air And Water pdf

As we know that preparing for CBSE board or any competitive exams is never an easy task. But you can reduce this difficulty by buying some good books and practice papers. Here we are providing MCQ on pollution of air and water that will help you to understand the basic concepts of pollution and even help you get a good score with sufficient practice questions on each topic.

MCQs On pollution of air and water


Here, we tried to simplify the complexities of some of the pollution of air and water topics in the form of pollution of air and water MCQ questions and answers so that preparation becomes easy for you. Nowadays varieties of conceptual questions have been asked in the examinations based on basic concepts of pollution of air and water phenomena are more important for all competitive exams.


Class 8 science chapter 18 Pollution Of Air And Water MCQs

1. Air pollution causes__________

(a) Global warming 

(b) Respiratory problems

(c) Soil erosion

(d) None of these

Answer: B


2. Green House gas is_________

(a) Nitrogen

(b) Oxygen

(c) Methane

(d) Carbon dioxide

Answer: C


3. In the metro city of Kolkata, the major cause of air pollution is____________

(a) Cement plants

(b) Chemical industry

(c) Hydrocarbons 

(d) Water vapours

Answer: A


4. Which of the following is the main discharge from coal based power plants (thermal plants)?

(a) SPM

(b) Smog

(c) Fly ash

(d) None of the above

Answer: C


5. Industries generating hazardous waste are classified as___________

(a) Brown

(b) Yellow

(c) Green

(d) Red

Answer: D


6. What causes pollution? 

(a) Human activities

(b) Trees

(c) Both of these

(d) None of these

Answer: A


7. CNG is a_______

(a) Polluted fuel 

(b) Clean fuel

(c) Harmful fuel

(d) None

Answer:B


8. In which year Ganga Action Plan was launched?

(a) 1980

(b) 1984

(c) 1982

(d) 1985

Answer: D


9. The phenomenon of marble cancer is due to_____________

(a) soil particles

(b) fog

(c) CFCs

(d) acid rain

Answer: D


10. The type of pollution which is likely to affect Taj Mahal in Agra to a greater extent is_______________

(a) air pollution

(b) soil pollution

(c) water pollution

(d) noise pollution

Answer: A


11. Bhopal tragedy was caused due to_______________

(a) air pollution

(b) emission of poisonous gas

(c) water pollution

(d) leakage of poisonous gas

Answer: D


12. Water containing high salt concentration can be purified by___________

(a) boiling

(b) UV irradiation

(c) filtration

(d) reverse osmosis

Answer: D


13. Which of the following is major source of water pollution?

(a) Industrial wastes

(b) Untreated sewage

(c) Use of fertilisers

(d) Toxic metals

Answer: B


14. The gas used in refrigerating appliance causing serious damage to ozone is__________________

(a) MFCs

(b) CFCs

(c) LPCs

(d) DPCs

Answer: B


15. Greenhouse effect is_____________

(a) Painting house green in colour

(b) Wearing green colour dress

(c) Having green room in the house

(d) Sun’s heat is trapped and not allowed to escape

Answer: D


16. Which one is a common source of drinking water?

(a) Spring water

(b) Ocean water

(c) Sea water

(d) River and lake

Answer: D


17. Which of the following does not cause air pollution?

(a) Increasing forest reserves

(b) Using pesticides in farms

(c) Developing housing estates

(d) Quarrying for limestone

Answer: A


18. Trees help in reducing the pollution of our environment. Lakhs of trees are planted by people in the month of July every year. The occasion is called_________

(a) Forest Conservation Day

(b) Van Mahotsav

(c) Plantation month

(d) Wildlife week

Answer: B


19. The substance that pollute the natural substance is called______________

(a) Magnifier

(b) Fertilizers

(c) Pollutant

(d) Reactant

Answer: C


20. Which of the following is not a way to conserve water?

(a) Replace

(b) Recycle

(c) Reuse

(d) Reduce

Answer: A


21. Highest percentage of air consists of_______________

(a) Oxygen

(b) Carbon dioxide

(c) Nitrogen

(d) Argon

Answer: C


22. Secondary air pollutant is__________

(a) Ozone

(b) Carbon monoxide

(c) Nitrogen Dioxide

(d) Sulphur dioxide

Answer: A


23. SMOG is derived from_____________

(a) Smoke

(b) Fog

(c) Both A and B

(d) Only A

Answer: C


24.Which of the following is an organic gas?

(a) Hydrocarbons

(b) Aldehydes

(c) Ketones

(d) Ammonia

Answer: D


25. Which gas is mainly produced due to incomplete burning of wood?

(a) CO

(b) SO2

(c) NO2

(d) NO3

Answer: A


26. Which of the following is/are inorganic gas (es)?

(a) Carbon monoxide

(b) Hydrogen sulphide

(c) Chlorine

(d) All of the above

Answer: D


27. What is particulate matter causing air pollution called?

(a) Smog

(b) Soot

(c) Foam

(d) None of the above 

Answer. B


28.Which of the following causes minamata disease?

(a) Lead 

(b) Mercury

(C) Magnesium

(d) Methyl chloride

Answer: B


29. Photochemical smog mainly is _________

(a) H2O2

(b) Methyl Chlorate 

(c) Ozone

(d) Peroxyacetyl nitrate

Answer: C


30. Which of the following is the major contributor of air pollution in iIndia as per the Indian Government?

(a) Dust and Construction

(b) Agricultural burning

(c) Transport

(d) Industries

Answer: A