Multiple Choice Animal Trivia Questions for Kids

Animal Trivia Questions for Kids with Answers

Children between the ages of 3 and 12 are learning something new every day, they are always eager to learn about the new things in the world. Giving children general knowledge at this age is an essential step for their brain development and understanding of the world.

Trivia is a very detailed subject. It covers many topics ranging from information of daily use to animals, birds, planets, country, foreign, world, science, technology. When giving GK information to children, it is very important to keep in mind that the information should be according to the age of the child. Teaching children general knowledge is not so simple, because children will not learn anything that bores them or does not like them. If we do trivia questions and answers instead of teaching theory, they will learn that information very quickly and will ask you new questions.

In this post we have provided you more than 50 Trivia questions for Kids related to Animals with their answers (GK Questions for Kids with Answers). According to the difficulty of these questions, we have divided them into 3 to 7 years, 8 to 10 years and 11 to 12 years according to the age of the children. You can prepare your kid in an interesting way by making cards for these trivia questions or playing like a quiz. These trivia questions on Animals will help your child in his academic education as well as increase his common sense, personality and smartness.

Animal Trivia Questions for Kids

Top 50 Trivia Questions On Animal for Kids :

1. What is the fastest land animal?

A) yak

B) lion

C) cheetah

D) elephant

Answer: C


2. What was the lifespan of a Tyrannosaurus Rex?

A) Between 20-30 years

B) Between 10-20 years

C) Between 30 -40

D) none

Answer: A


3.What fruit do raisins come from?

A) mango

B) orange

C) guava

D) Grapes

Answer: D


4. What is the fastest aquatic animal?

A) starfish

B) Whale

C) sailfish

D) dolphin

Answer: C


5. What is the sweet food made by bees?

A) Honey

B) egg

C) both A&B

D) none of the above

Answer: A


6. Which mammal lives the longest?

A) Bowhead whale

B) The blue whale

C) The sperm whale

D) The giant squid

Answer: A


7. What land animal can open its mouth the widest?

A) Alligator

B) Crocodile

C) Baboon

D) Hipp

Answer: D


8. Dog sweats through which part of its body?

A) neck

B) legs

C) nose

D) paws

Answer: D


9. What is the size of a newborn Kangaroo?

A) 2 inch

B) 1.5 inch

C) 1 inch

D) 4 inch

Answer: C


10.  How far away can a wolf smell its prey?

A) almost 4 miles

B) almost  2 miles

C) almost 1 miles 

D) almost 0 miles

Answer: B


11. Under their white fur, what color is a polar bear’s skin?

A) white

B) red

C) Black

D) blue

Answer: C


12. How many compartments are in a cow’s stomach?

A) one

B) four

C) five

D) two

Answer: B


13. How long does it take a sloth to digest a meal?

A) Two weeks

B) one weeks

C) four weeks

D) none of the above

Answer: A


14. Which is the smallest bird in the world?

A) peacock

B) parrot

C) cock

D) Bee hummingbird

Answer: D


15.  How many legs does a spider have?

A) 8

B) 2 

C) 4 

D) 1

Answer:  A


16. Which aquatic animal is the most poisonous one in the world?

A) pufferfish

B) starfish

C) whale

D) none of the above

Answer: A


17. Which animal has the most extended tail?

A) lion

B) leopard

C) giraffe

D) tiger

Answer: C


18. Which animal has three hearts?

A) whale

B) octopus

C) starfish

D) all

Answer: B


19. Which animal has the highest blood pressure?

A) Giraffe

B) elephant

C) leopard

D) all

Answer: A


20. How many legs does a worker honeybee have?

A) 3

B) 6

C) 7

D) 1

Answer: B


21. What part of a rodent never stops growing until it dies?

A) nose

B) head

C) teeth

D) legs

Answer: C


22. What is the only kind of animal (other than man) that is known to have rituals around death?

A) girraf

B) elephant

C) monkey

D) all

Answer: B


23.  Where do butterflies have their taste buds?

A) feet

B) nose

C) hand

D) mouth

Answer: A


24. Which mammal has the widest hearing range?

A) rohu

B) Whale

C) Dolphin

D) all

Answer: C


25. Which animal was first domesticated by humans for food?

A) cow

B) ox

C) buffalo

D) goat

Answer : D


26. How many species of bat are there in the world?

A) almost 200

B) almost 1000

C) almost 5000

D) none of the above

Answer: B


27. What is the gestation period of a blue whale?

A) 10-12 months

B) 1-12 months

C) 4  months

D) all

Answer: A


28. Which is the only mammal that can fly?

A) cat

B) human

C) Bat

D) all

Answer: C


29. How long can Emperor Penguins stay underwater?

A) 2 minutes

B) 27 minutes

C) 10 minutes

D) 20 minutes

Answer: B


30. How many times does a hummingbird flap its wings to hover?

A) 200 times per second

B) 20 times per second

C) 50 times per second

D) 100 times per second

Answer: A


31. Which animal dies after giving birth?

A) tiger

B) Octopus

C) whale

D) lion 

Answer: B


32. What percent of bones are in a cat's tail?

A) 5%

B) 2% 

C) 10 %

D) 20%

Answer: C


33. Where do dogs have their sweat glands?

A) hand

B) nostril

C) paws

D) none of the above

Answer: C


34. Which statement are true about snake?

A) Snakes have eyelids

B) Snakes do not have eyelids. 

C) both A & B

D) none of the above

Answer: A


35. Which is the second most loyal animal to humans?

A) Ducks

B) penguin

C) both A &B

D) seaurchin

Answer: A


36. How long can iguanas hold their breath?

A) 5 minutes

B) 20 minutes

C) 10 minutes

D) none of the above

Answer: B


37. Which Indian mammal comes in three main varieties- common or grey, golden and crab eating?

 A) mongoose

 B) monkey

 C) frog

 D) raccoon

Answer: A


38. Which mouse deer is found mainly in peninsular India and normally rests in tree holes?

 A) water chevrotain

 B) spotted chevrotain

 C) greater mouse deer

 D) Kanci

Answer: B


39. Which aberrant goat, with sheep like affinities, is found above the timberline in the Himalayas?

 A) goral

 B) tahr

 C) bharal

 D) takin

Answer: C


40. Which has the thickest fur of  any Mammals?

A) bat

B) sea otter

C) seaurchin

D) all

Answer: B


41. The Age of a lion's Can be determined by its?

A) Nose

B) ear

C) paws 

D) head

Answer: A


42. Whats counts for 99 % of a pandas diet?

A) Sand

B) water

C) Bamboo

D) all

Answer: C


43. Which flightless bird is The Emblem of new zealand?

A) ducks

B) penguin

C) kiwi

D) all

Answer: C


44. What is the only continent in the world known to be snake-free?

A) Antarctica

B) india

C) both 

D)  none of the above

Answer: A

 

45. Which body part does a snake use to detect smells?

A) taio

B) skin 

C) nose

D) Tongue

Answer: D


46. What percent of the methane in Earth’s atmosphere is produced by cows?

A) 10%

B) 30%

C) 15 %

D) 40%

Answer: B


47. On average, how many eggs can a hen lay in a year?

A) 150

B) 40

C) 100

D) 227

Answer: D


48. Which common farm animal is known to be colourblind?

A) goat

B) buffalo

C) Cow

D) ox

Answer: C


49. Approximately, how many glasses of milk does a cow produce in its lifetime?

A) 200,000 glasses

B) 100,00

C) 100,000

D) none of the above

Answer: A


50. The genus Equus includes which three mammals?

A) cat, dog,bat

B) sheep, cat , dog

C) both A & B

D) Horses, Donkeys, & Zebras

Answer: D