s Block Elements NEET Questions with Answers Pdf - YB Study -->

s Block Elements NEET Questions with Answers Pdf

S Block Elements NEET Questions  : 

Practicing our s-Block Elements NEET Questions  is one of the best ways to prepare for the NEET exam. As we know there is no substitute for consistent practice and putting hard work to get great score in NEET Chemistry exam. By practicing below MCQ s-Block Elements for NEET Pdf, students can improve their speed and accuracy which can help them during their exam. Below you will get Number of NEET Chemistry solved MCQ on s-Block Elements which is important for NEET Point of view.


S Block Elements NEET Questions

s Block Elements NEET Questions and Answers  : 

1. As compared to potassium, sodium has

(1) Lower electronegativity

(2) Higher ionization potential

(3) Larger atomic radius

(4) Lower melting point

Answer: 2


2. Which of the following statement is correct regarding alkali metals

(1) Cation is less stable than the parent atom 

(2) Cation is smaller in size than the parent atom

(3) Size of cation and parent atom is the same 

(4) Cation is greater in size than the parent atom

Answer: 2


3. Which of the following is not true?

(1) Group 2 elements are electropositive & strong reducing agents but not as strong as group 1 elements.

(2) the reducing power of groups 2 elements increases down the group.

(3) Be has the most negative standard reduction potential.

(4) The magnesium cation is more easily reduced than the cations of the heavier members of the group.

Answer: 3


4. Compound A on heating gives a colourless gas and a residue that is dissolved in water to obtain B. Excess of CO2 is bubbled through aqueous solution of B, C is formed which is recovered in the Solid form. Solid C on gentle heating gives back A. The compound is :-

(1) Na²CO³

(2) K²CO³

(3) CaSO⁴.2H²O

(4) CaCO³

Answer: 4


5. Which of the following statement is not correct______

(1) LiOH is amphoteric in nature

(2) LiCl is soluble in pyridine

(3) Li3N is stable while Na3N doesn't exist even at room temperature

(4) BeO is amphoteric in nature

Answer: 1


Read Also : 


6. In between the metals A and B both form oxide but only B forms nitride, when both burn in air so A and B are

(1) Cs, K

(2) Mg, Ca

(3) Li, Na

(4) K, Mg

Answer: 4


7. Which of the following statements is incorrect :-

(1) NaHCO³ on heating gives Na²CO³

(2) Pure sodium metal dissolves in liquid ammonia to give blue solution

(3) NaOH reacts with glass to give sodium silicate

(4) Aluminium reacts with excess NaOH to give Al(OH)3

Answer: 4


8. Only those elements of s-block can produce superoxides which have :-

(1) High ionisation energy

(2) High electronegativity

(3) High charge density

(4) Low ionisation potential

Answer: 4


9. Which does not exists in solid state :-

(1) LiHCO3

(2) CaCO3

(3) NaHCO3

(4) Na2CO3

Answer: 1


10. Alkali metals dissolve in liquid NH then which of the following observations is not true:

(1) It becomes paramagnetic

(2) Solution turns into blue due to solvated electrons

(3) It becomes diamagnetic

(4) Solution becomes conducting

Answer: 3


11. Alkali metals give colour in bunsen flame due to –

(1) Low electronegativity

(2) One e— in outer most orbit

(3) Smaller atomic radii

(4) Low ionisation energy

Answer: 4


12. Which of the following is not hygroscopic–

(1) NaCl

(2) MgCl2

(3) CaCl2

(4) LiCl

Answer: 1


13. Which metal easily give H2 gas when reacts with NaOH

(1) Mg

(2) Zn

(3) Cu

(4) Ag

Answer: 2


14. The suspension of slaked lime in water is known as

(1) milk of lime

(2) aqueous solution of slaked lime

(3) limewater

(4) quicklime

Answer: 1


15. In context with beryllium, which one of the following statements is incorrect ?

(1) Its salts rarely hydrolyze.

(2) Its hydride is electron-deficient and polymeric.

(3) It is rendered passive by nitric acid.

(4) it forms Be2C.

Answer: 1


16. The stability order of oxide, peroxide and superoxide of alkalimetal is

(1) Normal oxide > super oxide > per oxide

(2) Normal oxide > per oxide > super oxide

(3) super oxide > per oxide > normal oxide

(4) per oxide > normal oxide > super oxide

Answer: 2


17. Identify the correct statement -

(1) Gypsum contains a lower percentage of Ca than plaster of paris

(2) Gypsum is obtained by heating plaster of paris

(3) Plaster of paris can be obtained by hydration of gypsum

(4) Plaster of paris is obtained by partial oxidation of gypsum

Answer: 1


18. Which of the following is true about Alkali metals

(1) All form solid bicarbonates

(2) All form ionic salt like hydride MH

(3) All form superoxide like KO2

(4) All form nitrides

Answer: 2


19. Potassium carbonate cannot be made by the Solvay process because

(1) potassium hydrogen carbonate is unstable

(2) potassium hydrogen carbonate is rather too soluble in water to be precipitated

(3) potassium carbonate is insoluble in water

(4) potassium carbonate is soluble in water

Answer: 2


20. Which of the following is incorrect?

(1) Cement containing no iron is white.

(2) Cement containing excess amount of lime cracks during setting.

(3) Setting of cement is an endothermic process.

(4) Setting of cement is an example of hydration.

Answer: 3


21. On passing excess of CO2 in lime water, its milky appearance disappears because -

(1) Soluble Ca(OH)2 is formed

(2) Soluble Ca(HCO3)2 is formed

(3) Reaction becomes reversible

(4) Calcium compound evaporated

Answer: 2


22. In the preparation of sodium carbonate which of the following is used –

(1) Slaked lime

(2) Lime stone

(3) Lime

(4) quick lime

Answer: 2


23. Which of the following metal will give apple green colour on Bunsen flame –

(1) Ba

(2) Sr

(3) Ca

(4) K

Answer: 1


24. The density of –

(1) Na > K

(2) Na = K

(3) K > Na

(4) Li > K

Answer: 1


25. Alkali metals salts are –

(1) Diamagnetic and coloured

(2) Diamagnetic and colourless

(3) Paramagnetic and coloured

(4) Paramagnetic and colourless

Answer: 2


26. Which of the following halides has the highest melting point–

(1) NaCl

(2) KCl

(3) NaBr

(4) NaF

Answer: 4


27. Correct order of density is –

(1) Li > Na

(2) K > Na

(3) Mg > Ca

(4) Cs < Rb

Answer: 3


28. Which is having highest m.p. –

(1) Be 

(2) Mg 

(3) Ca 

(4) Sr

Answer: 1


29. Weak reductant in alkali metal is –

(1) Li 

(2) Na

(3) K

(4) Cs

Answer: 2


30. The strongest reducing agent is –

(1) Be 

(2) Mg 

(3) Sr 

(4) Ba

Answer: 4


31. Both Be and Al become passive on reaction with conc. nitric acid due to –

(1) The non reactive nature of the metal

(2) The non reactive nature of the acid

(3) The formation of an inert oxide layer on the surface of the metals

(4) None of these

Answer: 3


32. Sodium reacts with water more vigorously than lithium because it –

(1) Has higher atomic weight

(2) Is more electronegative

(3) Is more electropositve

(4) Is a metal

Answer: 3


33. Which statement will be true for solution, when Ba is dissolved in ammonia:-

(1) Solution becomes blue

(2) Solution becomes good conductor

(3) Solution remains colourless

(4) Both (1) and (2) are correct

Answer: 4


34. In K, Rb and Cs, the decreasing order of reducing power in gaseous state is:-

(1) K > Cs > Rb 

(2) Cs > Rb > K

(3) K < Cs < Rb 

(4) Rb > Cs > K

Answer: 2


35. The correct order of density of following elements is:- (Be, Mg, Ca, Sr)

(1) Be > Mg > Ca > Sr 

(2) Ca > Mg > Be > Sr

(3) Ca < Mg < Be < Sr 

(4) Mg < Ca < Sr < Be

Answer: 3


36. Identify the correct statement elemental sodium:-

(1) Is a strong oxidising agent

(2) Can be extracted by electrolysis of aqueous solution

(3) It's density is lower than K

(4) Is easily oxidised

Answer: 4


37. On addition of metal, colour of liquid NH3 solutions converts into bronze, the reason is :-

(1) Ammoniated electrones

(2) Metal amide formation

(3) Liberation of NH3 gas

(4) Cluster formation of metal ions

Answer: 4


38. On allowing ammonia solution of s-block metals to stand for a long time, blue colour becomes fade. The reason is:-

(1) Formation of NH3 gas

(2) Formation of metal amide

(3) Cluster formation of metal ions

(4) Formation of metal nitrate

Answer: 2

Related Posts