Sex Health Questions and Answers Pdf - YB Study -->

Sex Health Questions and Answers Pdf

Sexual Health Questions with Answers

Here are the Sex Health questions and answers Which helps students by providing a strategy to prepare for various Competitive examinations. Every student aspiring to excel in the Competitive examinations requires deep knowledge and thorough understanding of this subject. All the Sexual Health questions present in these materials are framed under the guidance of experts. One of the best tactics to score the high marks in Biology Entrance Exams subject is without joining the expensive tuition.

These MCQ on Sexual Health with solutions help students in exams as well as their daily homework routine. These Sext Health MCQ Questions included are easy to understand, and each step in the solution is described to match the students’ understanding.


Sexual Health Questions


Sexual Health Questions

1. A contraceptive is_________

(1) Condom, cervical cap and diaphragm

(2) Intrauterine device

(3) Pill

(4) All the above

Answer: 4


2. A contraceptive pill contains________

(1) Progesterone and estrogen

(2) Spermicidal salts

(3) Chemicals that cause automatic abortion

(4) Chemicals that prevent fertilization of ovum

Answer: 1


3. The partner responsible for sex of the child is________

(1) Male

(2) Female

(3) Both

(4) At times male & at times female

Answer: 1


4. MTP is__________

(1) Multi trade practices

(2) Malthusian treatise on population

(3) Multiple temporary frequency

(4) Medical termination of pregnancy

Answer: 4


5. A contraceptive pill prevents ovulation by________

(1) Blocking fallopian tube

(2) Inhibiting release of FSH & LH

(3) Stimulating release of FSH & LH

(4) Causing immedediate degeneration of released ovum

Answer: 2


6. Oral contraceptives contain_____

(1) Progesterone (2) LH

(3) Oxytocin

(4) Steroles

Answer: 1


7. Amniocentesis is used for determining______

(1) Heart diseases

(2) Brain disease

(3) Hereditary disease of embryo

(4) All the above

Answer: 3


8. Most important component of oral contraceptive is______

(1) Thyroxine

(2) LH

(3) Progesteron

(4) AH

Answer: 3


9. Tubectomy, a method of population control is performed on______

(1) Both males & females

(2) Males only

(3) Females only

(4) Only pregnant females

Answer: 3


10. Which is related to males_______

(1) I.U.C.D.

(2) Tubectomy

(3) Vesectomy

(4) None of the above

Answer: 3


11. Artificial insemination means :

(1) introduction of sperms of a healthy donor directly into the ovary

(2) yransfer of sperms of a healthy donor to a test tube containing ova

(3) transfer of sperms of husband to a test tube containing ova

(4) artificial introduction of sperms of a healthy donor into the vagina

Answer : 4


12. One of the legal methods of birth control is :

(1) by a premuture ejaculation during coitus

(2) abortion by taking an appropriate medicine

(3) by abstaining from coitus from day 10 to 17 of the menstrual cycle

(4) by having coitus at the time of day break

Answer : 2


13. Which of the following contraceptive makes uterus unsuitable for implantation ?

(1) CuT

(2) Cu7

(3) Multiload 375

(4) Progestesert

Answer : 4


14. Tubectomy is a method of sterilization in which :

(1) small part of the fallopian tube is removed or tied up.

(2) ovaries are removed surgically.

(3) small part of vas deferens is removed or tied up.

(4) uterus is removed surgically.

Answer : 1


15. Which of the following is a hormone releasing Intra Uterine Device (IUD) ?

(1) Multiload 375

(2) LNG - 20

(3) Cervical cap

(4) Vault

Answer : 2


16. Assisted reproductive technology, IVF involves transfer of :

(1) Ovum into the fallopian tube.

(2) Zygote into the fallopian tube.

(3) Zygote into the uterus.

(4) Embryo with 16 blastomeres into the fallopian tube.

Answer : 2


17. Which of the following is hormone releasing IUD?

(1) Lippes loop

(2) Cu7

(3) LNG-20

(4) Multiload 375

Answer: 3


18. Which of the following is  incorrect regarding vasectomy ?

(1) Vasa deferentia is cut and tied

(2) Irreversible sterility

(3) No sperm occurs in seminal fluid

(4) No sperm occurs in epididymis

Answer: 4


19. Which one of the following is the most widely accepted method of contraception in India, as at present ?

(1) Cervical caps

(2) Tubectomy

(3) Diaphragms

(4) IUDs' (Intra uterine devices)

Answer: 4


20. Medical Termination of Pregnancy (MTP) is considered safe up to have many weeks of pregnancy ?

(1) Eight weeks

(2) Twelve weeks

(3) Eighteen weeks 

(4) Six weeks

Answer: 2


21. After invitro fertilization :

(1) Embryo with more than 8 cells are implanted in uterus.

(2) Embryo with more than 16 cells are not implanted in uterus.

(3) Embryo with 8-16 cells can be implanted in uterus.

(4) Embryo with cells more than 32 is implanted in fallopian tube.

Answer: 1


22. The Test-tube Baby programme employs which one of the following techniques ?

(1) Gamete intra fallopian transfer (GIFT)

(2) Zygote intra fallopian transfer (ZIFT)

(3) Intra cytoplasmic sperm injection (ICSI)

(4) Intra uterine insemination (IUI)

Answer: 2


23. Which of the following is correct about human Reproduction ?

(1) ‘Saheli’ is a new contraceptive for males

(2) Amniocentosis is carried out to know the chromosomal pattern from the sample taken from the cells of umbilical cord.

(3) Ovulation is facilitated by breast-feeding

(4) A combination of progesterone and oestrogen is injected or implanted under the skin as an effective contraceptive

Answer: 4


24. Embryo with more than 16 blastomeres formed due to in vitro fretilization is transferred into :-

(1) Fimbriae

(2) Cervix

(3) Uterus

(4) Fallopian tube

Answer: 3


25. The function of copper ions in copper releasing IUD's is :

(1) They inhibit gametogenesis

(2) They make uterus unsuitable for implantation

(3) They inhibt ovulation

(4) The suppress sperm motility and fertilising capacity of sperms

Answer: 4


26. Amniocentesis is done for :-

(1) to check sex determination

(2) life expentancy

(3) immunity

(4) delivery date

Answer:1


27. Which of the following methods of contreception prevents ovulation ?

(1) Pills

(2) Depo-provera

(3) Norplant

(4) All the above

Answer: 4


28. In which of the following technique is in-vivo?

(1) ZIFT

(2) GIFT

(3) ICSI

(4) IUT

Answer: 2


29. In which of the following methods zygote upto 32 blastomere is transferred into the uterus ?

(1) IUT

(2) ZIFT

(3) GIFT

(4) ICSI

Answer: 1


30. A contraceptive pill developed by the scientests of CDRI lucknow is ?

(1) Mala-D

(2) Mala-N

(3) Saheli

(4) Quinestrol

Answer: 4


31. Which of the following technique is banned in India?

(1) USG

(2) Sterilization

(3) Amnioantesis

(4) IVF

Answer: 3


32. If male is impotent and female is normal then which of the following technique can be used?

(1) ICSI

(2) ZIFT

(3) GIFT

(4) A.I.

Answer: 4


33. IVF technique includes ?

(1) GIFT

(2) A.I.

(3) IUT

(4) All the above

Answer: 3


34. Which contraceptive method provides some protection against HIV?

(1) IUD

(2) Pills

(3) Condom

(4) Periodic abstince

Answer: 3


35. The contraceptive 'SAHELI'

(1) blocks estrogen receptors in the uterus,

preventing eggs from getting implanted.

(2) increases the concentration of estrogen and prevents ovulation in females.

(3) is an lUD.

(4) is a post-coital contraceptive.

Answer: 1


36. Which of the following is not a method of birth control ?

(1) Tubectomy

(2) Vasectomy

(3) Periodic abstenence of coitus from day 10 to 17 of the menstrual cycle

(4) Periodic abstinence of coitus from the day 6th to 9th of menstrual cycle.

Answer : 4


37. Estrogen is used to avoid pregnancy because it :-

(1) prevents fertilisation

(2) prevents ovulation and implantation

(3) inhibit sperm motility

(4) forms cervical plug

Answer : 2


38. In case of a couple where the male is having a very low sperm count, which technique will be suitable for fertilisation ?

(1) Gamete intracytoplasmic fallopian transfer

(2) Artificial Insemination

(3) Intra cytoplasmic sperm injection

(4) Intrauterine transfer

Answer : 2


39. Consider the statements given below regarding contraception and answer as directed there after:-

(a) Medical Termination of Pregnancy (MTP) during first trimester is generally safe

(b) Generally chances of conception are nil until mother breast-feeds the infant upto two years

(c) Intrauterine devices like copper T are effective contraceptives

(d) Contraception pills may be taken upto one week after coitus to prevent conception

Which two of the above statements are correct ?

(1) a, c 

(2) a, b 

(3) b, c 

(4) c, d

Answer : 1


40. Which substance can be used as male contraceptive in future:-

(1) FSH

(2) LH

(3) Testosterone

(4) Progesterone

Answer: 4


41. Consider the statements given below regarding contraception and answer as directed thereafter:-

(a) Medical Termination of Pregnacy MTP during first trimester is generally safe

(b) Generally chances of conception are nil until mother breast-feeds the infant upto two years

(c) Intrauterine devices like copper T are effective contraceptives

(d) Contraception pills may be taken upto one week after coitus to prevent conception

Which two of the above statements are correct ?

(1) a, c 

(2) a, b 

(3) b, c 

(4) c, d

Answer: 1


42. In vitro fertilisation is a technique that involves transfer of which one of the following into the fallopian tube?

(1) Zygote only,

(2) Embryo only, upto 8 cell stage

(3) Either zygote or early embryo upto 8 cell stage

(4) Embryo of 32 cell stage

Answer : 3


43. The permissible use of the technique amniocentesis is for :

(1) Detecting any genetic abnormality

(2) Detecting sex of the unborn foetus

(3) Artificial insemination

(4) Transfer of embryo into the uterus of a surrogate mother

Answer : 1


44. A childless couple can be assisted to have a child through a technique called GIFT. The full form of this technique is :

(1) Germ cell internal fallopian transfer

(2) Gamete inseminated fallopian transfer

(3) Gamete intra fallopian transfer

(4) Gamete internal fertilization and transfer

Answer : 3

Related Posts