Solved MCQ on Algae with Answers Pdf for NEET

MCQ Questions on Algae with Answers for NEET

Algae is considered to be the most important topic for any Life Science entrance examination. As it is one of the easiest topic, it is often ignored and undermined by many students. But if you want to get an edge over others, here is a tip, master MCQ on Algae. As we know Cell Biology demands the attention of students in understanding Cell at Molecular Level and concrete basic understanding but once done it only gets easier from there. Mastering in Below MCQ Questions on Algae should boost your NEET entrance exam Preparation.

This article leads you to hundreds of solved MCQ on Algae which is important topics important from NEET standpoint and Other Entrance Exams. The MCQ below lists different topics with corresponding Algae MCQ, facilitating smooth learning and search experience.


Important Points to Remember about Algae 

  1. Algae are the chlorophyll bearing simple, thalloid, autotrophic and largely aquatic (both fresh water and are marine) organisms. 
  2. Most of the algae consists of chlorophyll, but they do not possess true stem, roots and leaves. Today more than 30,000 species of algae are identified and studied. 
  3. Algae generally occurs in a variety of habitats: moist stones, soils and wood. Some of them also occur in association with fungi (lichen) and animals (e.g., on sloth bear). 
  4. The form and size of algae is highly variable. The size ranges from the microscopic unicellular forms like Chlamydomonas, to colonial forms like Volvox and to the filamentous forms like Ulothrix and Spirogyra. A few of the marine forms such as kelps, form massive plant bodies.
  5. The algae can reproduce by three ways vegetative, asexual and sexual methods.
  6. Algae are classified based on the type of pigments and food reserves presentin the particular species. The difference in the pigments play a major role in determining the habitat distribution of the particular algal species. The algae are divided into three main classes: Chlorophyceae, Phaeophyceae and Rhodophyceae.
  7. Most of Algae are very useful to man in a variety of ways in daily life. Near about half of the total carbon dioxide fixation on earth is carried out by algae through the process of photosynthesis. As we know they are photosynthetic due to that they increase the level of dissolved oxygen in  environment it means they are primary producers of energy-rich compounds and food for all aquatic animals. 
  8. Many species of algae such as Porphyra, Laminaria and Sargassum are among the 70 species of marine algae used as food. Some marine brown and red algae produce large amounts of hydrocolloids (water holding substances), e.g., Algin (brown algae) and Carrageen (red algae) which are used commercially. 
  9. Agar one of the commercial products obtained from Gelidium and Gracilaria are used to grow microbes and in preparations of Ice-creams and Jellies.

Also Read : 

  1. MCQ on Biotechnology 
  2. MCQ on Cell
  3. MCQ on Cell Organelles 
  4. MCQ on Mitochondria 
  5. MCQ on Nucleus 
  6. MCQ Questions on Cytoplasm 
  7. MCQ Questions on Cell Wall 
  8. Multiple Choice Questions on Vacuoles


MCQ on Algae

Multiple Choice Questions on Algae

1. Select an incorrect statement about algae_________

(a) They are simple, thalloid, and largely aquatic

(b) They occur in a variety of habitats including wood

(c) Some of them also occur on animals e.g., on sloth bear

(d) The form and size of algae is highly constant

Answer: B


2. Select an incorrect statement about algae ?

(a) They reproduce by vegetative, asexual and sexual methods

(b) Most common asexual spore is zoospores

(c) Vegetative reproduction is by fragmentation

(d) In Volvox sexual reproduction is isogamous

Answer: A

Read : MCQ on Brown Algae 

3. In Fucus, sexual reproduction is by_______

(a) Fusion between one small, non-motile (static) male gamete and a larger, motile female gamete

(b) Fusion between one large, non-motile (static)
female gamete and a smaller, motile male gamete

(c) Fusion between one large, motile (static) female gamete and a smaller, non-motile male gamete

(d) Fusion between one large, motile (static) female gamete and a smaller, non-motile male gamete

Answer: A


4 At least earth is carried out by algae through photosynthesis of the total carbon dioxide fixation on____________

(a) 1/2

(b) 1/3

(c) 1/4

(d) 3/4

Answer: D


5. Many species of Porphyra, Laminaria and Sargassum are among the ______ species of marine algae used as food.

(a) 80 

(b) 25 

(c) 90

(d) 70

Answer: A


6. Agar is used to_____________

(a) To grow microbes

(b) As food supplements by space travellers.

(c) As drugs

(d) In preparations of Ice-creams and rubber

Answer: A


7. Which of the following is rich in protein?

(a) Ulothrix

(b) Spirogyra

(c) Nostoc

(d) Chlorella

Answer: D


8. Agar-Agar is derived from________

(a) fungi

(b) algae

(c) bryophytes

(d) gymnosperms

Answer: B


9. Which one of the following is a colonial alga?

(a) Ulothrix

(b) Spirogyra

(c) Volvox

(d) Chlorella

Answer: C


10. What is the storage product of most algae?

(a) Cellulose

(b) Glycogen

(c) Starch and oil

(d) Fat

Answer: C


11. Which of the following shows zygotic meiosis?

(a) Chlamydomonas

(b) Marchantia

(c) Funaria

(d) Fucus

Answer: A


12. Characteristics used to place algae into divisions include all of the following except____________

(a) form of storage material

(b) flagella number and location

(Clc) accessor pigments used in photosynthesis

(d) all of the above

Answer: D


13. Find the incorrect statement_______

(a) Agar-agar is produced from Gracilaria

(b) Chlorella is used in space food

(c) Mannitol is a food reserve of Rhodophyceae

(d) Algin is produced by algae

Answer: C


14. Chlorella and Spirullina are unicellular algae and are_________

(a) Rich in fats

(b) Rich in proteins

(c) Rich in carbohydrates 

(d) Found in marine water

Answer: D


15. The chloroplasts in green algae are_________

(a) discoid, spiral

(b) plate-like, reticulate,

(c) cup-shaped, ribbon-shaped

(d) all of these

Answer: D


16. Most of the members of green algae have storage bodies called________

(a) Pyrenoids located in the cytoplasm

(b) Oil droplets

(c) Pyrenoids located in the chloroplasts

(d) Starch and protein

Answer: D


17. Green algae usually have a rigid cell wall made of an inner layer of and an outer layer of_______

(a) hemicelluloses, cellulose

(b) cellulose, pectose

(c) glycoprotein, hemicelluloses

(d) pectose, cellulose

Answer: A


18. Vegetative reproduction in green algae usually takes place by_________

(a) Fragmentation or aplanospores

(6) Fragmentation or hypnospores

(c) Fragmentation or zoospores

(d) Akinete or zoospores

Answer: C


19. Which of the following are not a group of green algae ?

(a) Chlamydomonas, Volvox

(b) Ulothrix, Spirogyra

(c) Gelidium, Chara

(d) Chlamydomonas and Chara

Answer: A


20. The members of phaeophyceae or brown algae are found primarily in________

(a) Marine habitats

(b) Terrestrial habitats

(c) Fresh water habitats

(d) Both fresh water and marine habitats

Answer: A


21. Being photosynthetic algae, the level of immediate environment in their___________

(a) Decrease, biological oxygen demand

(b) Increase, dissolved oxygen

(c) Increase, biological oxygen demand

(d) Decrease, dissolved oxygen

Answer: C


22. Which marine algae produce large amounts of hydrocolloids (water holding substances) ?

(a) Brown and green

(b) Brown and red

(c) Green and red

(d) Only brown

Answer: C


23. Agar, one of the commercial products, is obtained from__________

(a) Gelidium and Gracilaria

(b) Chlamydomonas and Sargassum

(c) Porphyra, and Laminaria

(d) Laminaria and Sargassum

Answer: B


24. Which among the following is a pathogenic algae for humans?

(a) Prototheca

(b) Chlorella

(c) Cephaleuros

(d) Acanthopeltis

Answer: A


25. Alginic acid is obtained from______________

(a) brown algae

(b) red algae

(c) Yello-green algae

(d) golden algae

Answer: A


26. Which of the following is correct?

(a) All members of photolithotrophic autotrophs are also members of algae, but not all members of algae are members of photolithotrophic autotrophs

(b) All members of algae are also members of photolithotrophic autotrophs, but not all members of photolithotrophic autotrophs are members of algae

(c) All members of photolithotrophic autotrophs are members of algae, and all members of algae are members of photolithotrophic autotrophs

(d) No member of photolithotrophic autotrophs is a member of algae

Answer: B


27. Which of the following is not obtained from algae_________

(a) Mannitol

(b) Carrageen

(c) Algin

(d) Peat

Answer : A


28. A red algae that is not red in colour is______

(a) Polysiphonia

(b) Batrachospermum

(c) Gracilaria

(d) None of these

Answer: B


29. Select an correct statement about red algae ?

(a) the red algae usually reproduce vegetatively by budding

(b) the red algae usually reproduce vegetatively by fragmentation

(c) the red algae usually reproduce vegetatively by gemmae

(d) the red algae usually reproduce vegetatively by zoospores

Answer: B


30. The members of phaeophyceae or brown algae are found primarily in_______

(a) Marine habitats

(b) Terrestrial habitats

(c) Fresh water habitats

(d) Both fresh water and marine habitats

Answer  : A


31. Brown algae show great variation in size and form. They are generally________

(a) Simple unbranched, filamentous forms

(b) Profusely branched forms as represented by kelps

(c) Unicellular to colonial

(d) Unicellular to heterotrichous

Answer: B


32. Which of the following are not red algae ?

(a) Gracilaria ,Gelidium

(b) Ectocarpus, Dictyota

(c) Porphyra, Gracilaria

(d) Polysiphonia, Porphyra,

Answer: C


33. Rhodophyta are commonly called red algae because of the predominance of the________

(a) red pigment, r-phycoerythrin in their body

(b) red pigment, c-phycoerythrin in their body

(c) red pigment, r-phycocyanin in their body

(d) red pigment, c-phycocyanin in their body

Answer: C


34. Brown algae possess pigments like chlorophyll a, c, carotenoids and___________

(a) phycobilins

(b) xanthophylls

(c) fucoxanthin

(d) sorbitol

Answer: C


35. Brown algae vary in colour from olive green to various shades of brown depending upon the amount of the pigment________

(a) violaxanthin

(b) r-phycoerythrin

(c) laminarin

(d) fucoxanthin

Answer: C


36. Majority of the red algae are with greater concentrations found in the_______

(a) Fresh water, colder areas

(b) Marine, warmer areas

(c) Marine, colder areas

(d) Fresh water, warmer areas

Answer: D


37. Which of the following are not a group of brown algae ?

(a) Sargassum and Fucus 

(b) Ectocarpus, Dictyota

(c) Dictyota, Laminaria 

(d) Sargassum and Ficus

Answer: C


38. Asexual reproduction in most brown algae is by___________

(a) tetraflagellate zoospores

(b) uniflagellate zoospores

(c) biflagellate zoospores

(d) nonflagellate zoospores

Answer: C


Important MCQ on Cell Biology  :