Solved MCQ on Cell Biology Pdf

MCQ on Cell Biology : 

We all are very known that for Cell Biology is one of the most important subject which not only decides the careers of many a young students but also improve their ability of analytical and there nature of thinking. Most of the students believe that Cell Biology is a scoring subject. On behalf of ybstudy.com we are going to present simple, systematic and illustrative manner and easier to students to understand and appreciate this MCQ on Cell Biology in all the way. While writing this Cell Biology MCQ for class 11 and 12, NEET, CET, NET, SET our goal has been to present a clear Iidea, interesting, systematic and thoroughly understandable. Study from these Biology MCQ for Competitive Exam not only serves in an introduction to the study of Cell Biology but also carry the students on to such a level that he can read and write.

Studying Cell Biology is not an easy task and its syllabus is quite vast, making it hard to prepare for exam. Not only for Cell Biology but several other entrance exams as well. There are many websites and online tools that can help a lot in the study routine. If you are preparing for NEET it is essential to be an expert in the Biology concept. We brought a complete guide for you to prepare for Cell Biology at free of costs. Not everyone is able to pay and take a course, that's why we've collected all Topics wise and other important MCQ on Cell Biology that provide the most diverse materials to study for the exams that will put you in Pharmacy and Medical College. There are good practices for studying Cell biology in general. That we already know. But each discipline has its own peculiarities. It is these characteristics that make them unique.


Important Points to Remember about Cell Biology

  1. Cell biology define as it is the study of cell structure and function.
  2. George Emil Palade is considered the father of cell biology. He was the one who first used the electron microscope. With the help of an electron microscope, he discovered the ribosomes and the activity of the secretory proteins. He was also known for the study of cell fractionation
  3. Cell is discovered by Robert Hooke in 1665 in Bark of Plants. There are two types of Cell: Prokarytotic Cell and Eukaryotic Cell.
  4. All cells are made from the same major classes of organic molecules: nucleic acids, proteins, carbohydrates, and lipids.
  5. They provide structure and support, facilitate growth through mitosis, allow passive and active transport, produce energy, create metabolic reactions and aid in reproduction.


MCQ on Cell biology

MCQ on Cell Biology for NEET Pdf  : 



MCQ on Cell Biology Pdf Download

1. Growth of cell wall during cell elongation take place by___________

(a) Apposition

(b) Intussusception

(c) Both a & b 

(d) Super position


2. Cell Membrane is composed of_____________
(a) Proteins and cellulose
(b) Proteins and Phospholipid
(c) Proteins and carbohydrates
(d) Proteins, Phospholipid and some carbohydrates
Answer: D


3. Plasma membrane is Fluid structure due to presence of_____________
(a) Carbohydrates
(b) Lipid
(c) Glycoprotein
(d) Polysaccharide
Answer: B

Read : MCQ on Cell 

4. Cell Wall is present in_____________
(a) Plant cell 
(b) Prokaryotic cell 
(c) Algal cell
(d) All of the above
Answer: D


5. Plasma membrane is_______________
(a) Selectively permeable
(b) Permeable
(c) Impermeable
(d) Semipermeable
Answer: A

Read : MCQ on Gymnosperms
 

6. Mitochondria DNA is______________
(a) Naked
(b) Circular
(c) Double stranded
(d) All of the above
Answer: D

You May Like : What is Animal Cell ?

7. Lysosomes are not help full in______________
(a) Osteogenesis
(b) Cellular digestion
(c) Metamorphosis
(d) Lipogenesis
Answer: C


8. Which of the following set of organelles contain DNA_______________
(a) Mitochondria, Peroxysome
(b) Plasma membrane, ribosome
(c) Mitochondria, chloroplast 
(d) Chloroplast, dictyosome
Answer: C

9. What is true about ribosomes_________

(a) These are found only in eukaryotic cells

(b) These are selt-splicing introns of same RNAs

(c) The prokarytotic ribosomes are 80 S, where S stands for sedimentation coefficient

(d) These are composed of ribonucleic acid and proteins

Answer: D


10. The important site for the formation of glycoproteins and glycolipids is_____________

(a) Vacuoles

(b) Plastids

(c) Lysosome

(d) Golgi apparatus

Answer : D

Read : MCQ on Pteridophytes 

11. Peptide synthesis inside a cell takes place in____________

(a) Chloroplast

(b) Chromoplast

(c) Ribosomes

(d) Mitochondria

Answer: C


12. Plasma membrane consist mainly of________

(a) Protein embedded in a phospholipid bilayer

(b) Protein embedded in a polymer of glucose molecules

(c) Proteins embedded in a carbohydrate bilayer

(d) Phospholipids embedded in protein bilayer

Answer: A


13. The main arena of various types of activities of a cells is__________

(a) Plasma membrane

(b) Nucleus

(c) Cytoplasm

(d) Mitochondrion

Answer: C


14. The solid linear cytoskeletal elements having a diameter of 6nm and made up of a single type of monomer are known as___________

(a) Microfilaments

(b) Intermediate filaments

(c) Lamins

(d) Microtubules

Answer: A


15. The osmotic expansion of a cells kept in water is cheifly regulated by___________

(a) Mitochondria

(b) Vacuoles

(c) Plastids

(d) Ribosomes

Answer: B


16. Golgi body is absent in______________
(a) Prokaryotes
(b) Mature mammalian RBC
(c) Alkaryotes
(d) All of the above
Answer: D


17. Who discovered cell in 1665?
(a) Robert Hook
(b) Robert Crook
(c) David Thomson
(d) Marie Francois
Answer: A


18. Which of the following cell organelles is absent in animal cells and present in a plant cell?
(a) Cell wall
(b) Cytoplasm
(c) Vacuoles
(d) Mitochondria
Answer: A


19. Name the outermost boundary of the cell?
(a) Plasma membrane
(c) Nuclear membrane
(d) None of the above
Answer: A

20. Which of the following is true for nucleolus?

(a) It takes part in spindle formation

(b) It is a membrane-bound structure

(c) Larger nucleoli are present in dividing cells

(d) It is a site for active ribosomal RNA synthesis

Answer : D


21. Select the incorrect match

(a) Submetacentric - L-shaped Chromosomes

(b) Allosomes - Sex chromosomes

(c)Lampbrush - Diplotene bivalents

(d) Polytene - Oocytes of amphibians

Answer : D


22. Which one of the following cell organelles is enclosed by a single membrane?

(a) Nucleus

(b) Mitochondria

(c) Chloroplasts

(d) Lysosomes

Answer: D


23. Which of the following structures is not found in a prokaryotic cells?

(a) Plasma membrane

(b) Nuclear envelope

(c) Ribosome

(d) Mesosome

Answer: B


24. Cellular organelles with membranes are________

(a) Lysosomes, Golgi apparatus and mitochondria

(b) Nuclei, ribosomes and mitochondria

(c) Chromosomes,, ribosomes and endoplasmic reticulumn

(d) Endoplasmic reticulum, ribosomes and nuclei

Answer: A


25. Middle lamella is composed of_______

(b) Phosphoglycerides

(d) Hemicellulose

(a) Calcium pectate

(c) Muramic acid.

Answer : A


26. Cytoskeleton is made up of_________

(a) Cellulose deposits

(c) Proteinaceous filament

(b) Cellulose microfibrils

(d) Calcium carbonate granules

Answer : C


27. What is true of membrane lipids and proteins_______

(a) None can flip-flop

(b) Both can flip-flop

(c) Proteins can flip-flop but lipids cannot

(d) Lipids can flip-flop but proteins cannot

Answer : D


28. Vacuole in a plant cell_________

(a) Lacks membrane, contains water and excretory substances

(b) Is membrane bound, contains water and excretory substances

(c) Is membrane bound, contains storage proteins.and lipids

(d) Lacks membrane and contains air

Answer: B


29. Polysome is formed by___________

(a) Ribosomes attached to each other in a linear arrangement

(b) Several ribosomes attached to a single mRNA

(c) Many ribosomes attached to a strand of endoplasmic reticulum

(d) A ribosome with several subunits.

Answer : B


30. Protein synthesis in an animal cell occurs_________

(a) Only on the ribosomes present in the cytosol

(b) On ribosomes present in cytoplasm as well as in mitochondria

(c) Only on ribosomes attached to the nuclear envelope and endoplasmic recticulum

(d) On ribosomes present in the nucleous as well as in cytoplasm.

Answer : B


31. In chloroplast, chlorophyll is present in_______

(a) Inner membrane

(b) Thylakoid membrane

(c) Outer membrane

(d) Stroma

Answer: B


32. _____________ is involved in the synthesis of phospholipids.
(b) Cytoplasm
(c) Endoplasmic Reticulum
(d) Smooth Endoplasmic Reticulum
Answer: D


33. Which among the following sentence is not correct about the organelles?
(a) They are found in all Eukaryotic cells.
(b) They are found in multicellular organisms.
(c) They coordinate to produce the cell.
(d) They are small sized and mostly internal.
Answer: A


34. Which of the following cell organelles is called the powerhouse of the cell?
(a) Nucleus
(b) Lysosomes
(c) Chloroplast
(d) Mitochondria
Answer: D


35. The jelly-like substance present inside the cell is known as________
(a) Cytoplasm
(b) Ectoplasm
(c) Nucleoplasm
(d) None of the above
Answer: A


36. Which of the following statements is true about cell theory?
(a) The Cell theory does not apply to fungi
(b) The Cell theory does not apply to virus
(c) The Cell theory does not apply to algae
(d) The Cell theory does not apply to microbes
Answer: B


37. Blue-green Algae are:
(a) Prokaryotes
(b) Eukaryotes
(c) Both a) and b)
(d) Neither a) nor b)
Answer: A


38. Which of the following statements is true about the Nucleus?
(a) It is absent in prokaryotes
(b) It is called the brain of the cell
(c) It contains DNA and other genetic materials.
(d) All of the above
Answer: D

39. Chromatophores take part in________

(a) Photosynthesis

(b) Movement

(c) Respiration

(d) Growth

Answer: A


40. The structure that help some bacteria to attach to rocks and for host tissues are________

(a) Holdfast

(b) Rhizoids

(c) Fimbriae

(d) Mesosomes

Answer: C


41. Select the mismatch:

(a) Gas vacuoles - Green bacteria

(b) Large central vacuoles - Animal cells

(c) Protists - Eukaryotes

(d) Methanogens - Prokaryotes

Answer: B


42. Water soluble pigments found in plant cell_________

(a) Anthocyanins

(b) Chlorophylls

(c) Xanthophylls

(d) Carotenoids

Answer: A


43. Mitochondria and chloropast are________

(a) Semi-autonomous organelles

(b) Formed by division of pre-existing orgnelles and they contain DNA but lack protein synthesizing machinery

Which one of the following options is correct?

(a) Both (a) and (b) are false

(b) Both (a) and (b) are correct

(c) (b) is true but (a) is false

(d) (a) is true but (b) is false

Answer: D


44. The Golgi complexj participates in_________

(a) Respiration in bacteria

(b) Formation of secretory vesicles

(c) Fatty acid breakdown

(d) Activation of amino acid

Answer : B


45. The membrane around the vacuole is known as__________
(a) Tonoplast
(b) Elaioplast
(c) Cytoplast
(d) Amyloplast
Answer: A


46. _____________is the study of the cell, its types, structure, functions and its organelles.
(a) Cell Biology
(b) Biology
(c) Microbiology
(d) Biotechnology
Answer: A


47. Microfilaments are composed of a protein called____________
(a) Tubulin
(b) Actin
(c) Myosin
(d) Chitin
Answer: B

48. Which of the following events does not occur in rough endoplasmic reticulum_______

(a) Cleavage of signal peptide

(b) Protein glycosylation

(c) Protein folding

(d) Phospholipid synthesis

Answer: D


49. Many ribosomes may associate with a single mRNA to form multiple copies of a polypeptide simultaneously. Such strings of ribosomes are termed as__________

(a) Plastidome

(b) Polyhedral bodies

(c) Nucleosome

(d) Polysome

Answer:D


50. Which one of the following is not a constituent of cell membrane?

(a) Glycolipids

(c) Phospholipids

(6) Proline

(d) Cholesterol

Answer: B


51. The main organelle involved in modification andcrouting of newly synthesised proteins to their
destination is_________

(a) Mitochondria

(b) Endoplasmic reticulum

(c) Lysosome

(d) Chloroplast

Answer: B


52. Microtubules are constituents of_________

(a) Centrosome, nucleosome and centrioles

(b) Cilia, flagella and peroxisomes

(c) Spindle fibres, centrioles and cilia

(d) Centrioles, spindle fibres and chromatin

Answer: C


53. A cell organelle containing hydrolytic enzynme________

(a) Lysosome

(b) Ribosome

(c) Mesosome

(d) Microsome

Answer: A


Benefits of Solving Cell Biology MCQ Questions

  1. We know that Practice makes a man perfect ’, Above Cell Biology MCQ Questions help you in making this a reality. As you practice more and more Cell Biology MCQ for competitive exams, you can eliminate chances of attempting wrong questions with speed and accuracy, you can confidently appear for the exam and score good marks without fear. Solving these MCQs is an excellent way to self-assess your performance in Competitive examinations like NEET, CET, SET, NET etc. The more problems you solve, the more prepared you will feel for the tests.
  2. Once you start working on the practice sample Cell Biology MCQ questions regularly, you will understand the MCQ Difficulty level and plan your preparation accordingly. This will not only improve your performance but will also make you more efficient. 
  3. These Cell Biology MCQ gives you an idea about the type of MCQ questions that will be asked in the exam and so students can prepare well enough for entrance examination consequently, they are relieved from exam pressure and nervousness.
  4. These Cell Biology MCQ for Competitive Exam help students analyze their strengths and weaknesses in the subject so that they can focus on weak areas to improve their final results. When students work on improving their weaker topics, they perform better with practicing above Cell Biology MCQ. Also, not just weaknesses, students can also practice their strong sections with Above Cell Biology MCQ Questions and Answers to increase their NEET exam marks.
  5. When students practice with these MCQs, they come across repetitive topics and questions asked in past years biology exams. By this way you can check your preparation with MCQ questions from each topic in different sections.
  6. Above MCQ on Cell Biology cover each topics and questions as already asked in exams it means they spend less time on such questions in the exam and hence, complete their paper preparation in time which is beneficial as they can cross-check their answer sheets and look for any wrong attempts in the exams.
  7. Another great advantage of solving these MCQ is that these MCQ will help the students in a quick revision. After you have completed the syllabus of cell biology subject, you can simply start solving these MCQs. By this, you will not just test your preparation but also polish what you have already studied.