Solved MCQ on Endoplasmic Reticulum

MCQ on Endoplasmic Reticulum for NEET

Cell Biology is considered to be the most important topic for any Life Science entrance examination. As it is one of the easiest topic, it is often ignored and undermined by many students. But if you want to get an edge over others, here is a tip, master MCQ on Endoplasmic Reticulum. As we know Cell Biology demands the attention of students in understanding Cell at Molecular Level and concrete basic understanding but once done it only gets easier from there. Mastering in Below MCQ Questions on Endoplasmic Reticulum should boost your NEET entrance exam Preparation.

This article leads you to hundreds of solved MCQ on Endoplasmic Reticulum which is important topics important from NEET standpoint and Other Entrance Exams. The MCQ below lists different topics with corresponding Endoplasmic Reticulum MCQ, facilitating smooth learning and search experience.


Important Points to Remember about Endoplasmic Reticulum

  1. The endoplasmic reticulum is a network of sac-like structures and tubes in the cytoplasm (gel-like fluid) of a cell. ER is the largest membrane-bound organelle in eukaryotic cells.
  2. Porter and Thompson (1945) discovered Endoplasmic Reticulum. In 1953 Porter gave the name endoplasmic reticulum.
  3. The endoplasmic reticulum is of two types smooth endoplasmic reticulum or Rough Endoplasmic Reticulum. They have separate functions but work together to process protein molecules in the cell.
  4. The main difference between these two terminologies is that the Smooth Endoplasmic Reticulum is known for stocking the lipids and proteins. It is not bounded by ribosomes. Whereas, the Rough Endoplasmic Reticulum is bounded by the ribosomes and also stores proteins.
  5. They are filled with fluids and carries materials throughout the cell due to which it is also called transport system of the cell. It transports materials between the regions of the cytoplasm or between the cytoplasm and nucleus.
  6. Endoplasmic reticulum performs a variety of essential cellular functions, including protein synthesis and processing, lipid synthesis, and calcium (Ca2 +) storage and release.
  7. In plants ER enzymes and structural proteins are present which are involved in the process of oil body biogenesis and lipid storage and protein storage.


Also Read : 

  1. MCQ on Biotechnology 
  2. MCQ on Cell
  3. MCQ on Cell Organelles 
  4. MCQ on Mitochondria 
  5. MCQ on Nucleus 
  6. MCQ Questions on Cytoplasm 
  7. MCQ Questions on Cell Wall 
  8. Multiple Choice Questions on Vacuoles

Endoplasmic Reticulum MCQ Questions and Answers Pdf

1. Which of the following is the largest single membrane-bound intracellular compartment?

(a) Ribosome

(b) Golgi apparatus

(c) Nucleus

(d) Endoplasmic reticulum

Answer: D

Read : MCQ on Ribosomes 

2. Who discovered endoplasmic reticulum?

(a) Porter and Thompson

(b) Robert Brown

(c) Robert Hooke

(d) Koshland

Answer: A

Read : Solved MCQ on Algae 

3. Which are the components of endoplasmic reticulum__________

(a) Cisternae, tubules and vesicles.

(b) Cisternae, chromatids and vacuoles

(c) Both a and b

(d) None of the above

Answer: A


4. Where is endoplasmic reticulum located?

(a) Cytoplasm

(b) Inside Nucleus

(c) In Mitochondria

(d) None of these

Answer: A

Read : MCQ on Polysiphonia 

5. Which organelle consists of a network of membranous tubules?

(a) Ribosomes

(b) Mitochondria

(c) Endoplasmic reticulum

(d) Cytoplasm

Answer: C


6. Where in the cell does new membrane synthesis take place?

(a) Lysosome

(b) Mitochondria

(c) Endoplasmic reticulum

(d) Ribosomes

Answer: C

Read : MCQ on Lysosomes 

7. Which of the following is a type of endoplasmic reticulum?

(a) Smooth endoplasmic reticulum

(b) Rough endoplasmic reticulum

(c) Both A and B.

(d) None of the above

Answer: C


8. Endoplasmic reticulum membrane which is attached to the Nuclear membrane is called_______

(a) ER lumen

(b) Smooth endoplasmic reticulum

(c) Rough endoplasmic reticulum

(d) Endosome

Answer: B


9. Endoplasmic reticulum membrane which is associated with ribosomes is called_______

(a) ER lumen

(b) Smooth endoplasmic reticulum

(c) Rough endoplasmic reticulum

(d) Endosome

Answer: C


10. Functions of rough ER includes_________

(a) Protein synthesis

(b) membrane production

(c) detoxification of drugs

(d) both a and b

Answer: D

Read : MCQ on Chloroplast 

11. What is / are the functions of SER?

(a) Synthesis of lipids

(b) Carbohydrate metabolism

(c) Detoxification of drugs

(d) All of the above

Answer: D


12. Where detoxification of xenobiotic compounds occurs_____

(a) Rough endoplasmic reticulum

(b) Ribosomes

(c) Cytosol

(d) Smooth endoplasmic reticulum

Answer: D


13. SER produces___________

(a) Nucleic acid

(b) Carbohydrate

(c) Protein

(d) Lipid

Answer: D


14. Which molecules are synthesized by the enzymes of smooth ER?

(a) Fats

(b) Phospholipids

(c) Steroids

(d) All of the above

Answer: D


15. This is related to glycosylation of protein________

(a) Lysosome

(b) Peroxisome

(c) Mitochondria

(d) ER

Answer: D


16. What is the function of Glycosylation Process______

(a) helps in cell-cell adhesion

(b) Confer stability in proteins

(c) helps in proper folding of protein

(d) Synthesis of lipid membrane

Answer: B


17. Which of the following organelles has the function of storing intracellular calcium?

(a) Nucleolus

(b) Lysosome

(c) Golgi complex

(d) Endoplasmic reticulum

Answer: D


18. This is a correctly matched pair________

(a) Lysosomes - involved in synthesizing amino acids

(b) Microsomes - take part in photosynthesis

(c) Centrosomes - Provides enzymes essential for digestion

(d) Endoplasmic reticulum - has a role in the formation of a new nuclear membrane while cell divides

Answer: D


19. Which of the following is a function of the smooth endoplasmic reticulum?

(a) Protein synthesis

(b) Triglyceride production

(c) Ribosome production

(d) Macromolecule digestion

Answer: B


20. The main organelle involved in modification and routing of newly synthesized proteins to their destinations is_________

(a) Endoplasmic reticulum

(b) Lysosome

(c) Mitochondria

(d) Chloroplast

Answer: A


21. Which component / suborganelle structure of the Golgi apparatus accepts vesicles from the rough endoplasmic reticulum containing nascent proteins to be processed through the Golgi apparatus?

(a) Lumen

(b) Cis face

(c) Trans face

(d) Trans Golgi stack

Answer: B


22. Which of the following is attached to both karyotheca and plasma membrane?

(a) Golgi body

(b) Lysosome

(c) Food vacuole

(d) Endoplasmic reticulum

Answer: D


23. Select the correct matching in the following pairs.

(a) Rough ER - Synthesis of glycogen

(b) Rough ER - Oxidation of fatty acids

(c) Smooth ER - Oxidation of phospholipids

(d) Smooth ER - Synthesis of lipids

Answer: D


24. Which of the following divides the intracellular space into two distinct compartments?

(a) Cell Membrane

(b) Plasma Membrane

(c) Endoplasmic reticulum

(d) None of the above

Answer: C


25. What is more abundant is smooth endoplasmic reticulum?

(a) Cisternae & vesicles

(b) Tubules

(c) Tubules and vesicle

(d) Cisternae

Answer: C


26. SER is mainly found in cells actively engaged in / SER is a site of

(a) Secretion activity

(b) Protein metabolism

(c) Lipid metabolism

(d) Catabolic activity

Answer: C


27. Smooth Endoplasmic reticulum of an animal cell does not synthesize

(a) Cholesterol

(b) Phospholipid

(c) Saturated fatty acids

(d) Unsaturated fatty acids

Answer: C


28. Which of the following is true about rough endoplasmic reticulum?

(a) It is studded with ribosomes that form a bumpy coat.

(b) It functions in lipid synthesis.

(c) It contains cellulose, which gives the membrane rigidity and structure.

(d) It lacks the ribosome characteristics of the cytosol.

Answer: A


29. Select the correct statements.

(a) The endomembrane system includes plasma membrane, ER, Golgi complex, lysosomes, and vacuoles.

(b) ER helps in transport of substances, synthesis of proteins, lipoproteins, and glycogen.

(c) Ribosomes are involved in protein synthesis.

(d) Mitochondria helps in oxidative phosphorylation and generation of ATP.

(I) b, c, and d are correct

(II) a alone is correct

(Iii) b alone is correct

(IV) c alone is correct

Answer: I


Biology Related MCQ  : 

Ecosystem MCQ Questions and AnswersMCQ on Biotechnology and Its Applications
Biofertilizer MCQ Questions and AnswersMCQ on Microbes in Human Welfare
Pollution MCQ Questions and AnswersMCQ on Phylum Platyhelminthes
MCQ on Phylum CoelenterataMCQ on Phylum Annelida
MCQ on Phylum PoriferaMCQ on Phylum Chordata
MCQ on Transportation in Plants and AnimalsMCQ on Arthropods