Solved MCQ on Genetics with Answers Pdf

MCQ on Genetics :

We all are very known that for Genetics is one of the most important subject which not only decides the careers of many a young students but also improve their ability of analytical and there nature of thinking. Most of the students believe that Genetics is a scoring subject. On behalf of ybstudy.com we are going to present simple, systematic and illustrative manner and easier to students to understand and appreciate this MCQ on Genetics in all the way. While writing this Genetics MCQ for class 11 and 12, NEET, CET, NET, SET our goal has been to present a clear Iidea, interesting, systematic and thoroughly understandable. Study from these Genetics MCQ for Competitive Exam not only serves in an introduction to the study of Cell Biology but also carry the students on to such a level that he can read and write.

Studying Multiple Choice Questions on Genetics is not easy task and its syllabus is quite vast, making it hard to prepare for exam. Not only for Genetics but several other entrance exams as well. There are many websites and online tools that can help a lot in the study routine. If you are preparing for NEET it is essential to be an expert in the Genetics concept. We brought a complete guide for you to prepare for Genetics at free of costs. Not everyone is able to pay and take a course, that's why we've collected all Topics wise and other important MCQ on Genetics that provide the most diverse materials to study for the exams that will put you in Pharmacy and Medical College. There are good practices for studying Genetics in general. That we already know. 


Important Points to Remember about Genetics

  1. Genetics is a branch of science that deals with the study of Inheritance and Variation. 
  2. It aims to understand the transmission of characteristics of living beings to their descendants, that is, heredity. 
  3. The first researcher to understand how this process took place was Gregor Mendel. That's why he is considered the Father of Genetics.
  4. Genetics present in our daily lives helps us to understand not only the heredity process but also the development mechanism of many diseases (animals and plants). It allows, for example, the treatment and prevention of different types of cancers based on the identification of mutations, in the DNA, related to the genetic predisposition to the development of this disease. Furthermore, advances in genetics have allowed the creation of new areas in biology, such as biotechnology.
  5. This new area of knowledge employs modern techniques for the development of new drugs, more productive plants and more efficient microorganisms.


MCQ on Genetics

MCQ on Genetics with Answers :  

1. An individual’s collection of genes is called______

(a) Genotype

(b) Phenotype

(c) Trait

(d) None of the above

Answer : A


2. Name the scientist who descovered the laws of Heredity.

(a) Gregor Mendel

(b) Newton

(c) Punnett

(d) None of the above

Answer : A


3. Who introduced chromosomal theory of inheritance?

(a) Mendel

(b) Sutton

(c) Reginald

(d) Boyen

Answer : B


4. If a genetic disease is transferred from a phenotypically normal but carrier female to only some of the male progeny, the disease is__________

(a) autosomal dominant

(b) autosomal recessive

(c) sex-linked dominant

(d) sex-linked recessive.

Answer: D


5. The plant Mendel used to study inheritance of two genes is____________

(a) Apple

(b) Mango

(c) Garden pea

(d) Potato

Answer : C


6. The allele which is unable to express its effect in the presence of another is called____________

(a) Co-dominant

(b) Supplementary

(c) Complementary

(d) Recessive

Answer : D


7. A plant having the genotype AABbCC will produce ______ kinds of gametes.

(a) 5

(b) 4

(c) 3

(d) 2

Answer : D


8. Female heterogamety is______________

(a) Two different types of gametes are produced by females

(b) Four different types of gametes are produced by males

(c) Can be both (a) and (b)

(d) None of these

Answer : A


9. Which one from those given below is the period for Mendel's hybridisation experiments?
(a) 1856-1863
(b) 1857-1869
(c) 1840-1850
(d) 1870-1877
Answer: A


10. Among the following characters, which one was not considered by Mendel in his experiments of
pea__________

(a) Stem-Tall or Dwarf
(b) Trichomes - Glandular or non-glandur
(c) Seed - Green or Yellow
(d) Pod - Inflated or constricted
Answer: B


11. A tall true breeding garden pea plant is crossed with a dwarf true breeding garden pea plant. When the F1 plants were selfed, the resulting genotype were in the ratio of________
(a) 1:2:1:: Tall heterozygous: lall homozygous: Dwarf
(b) 3:1:: Tall: Dwarf
(c) 3:1:: Dwarf: Tall
(d) 1:2:1: Tall homozygous: lall heterozygous: Dwarf
Answer: D

Also ReadReproductive Health NEET MCQ 

12. Which is the most common mechanism of genetic variation in the population of sexually reproducing organism?

(a) Transduction

(b) Chromosomal aberrations

(c) Genetic drift

(d) Recombination

Answer: D


13. The movement of a gene from one linkage group of another is called_______

(a) Inversion

(b) Translocation

(c) Duplication

(d) Crossing over

Answer: D


14. A man whose father was colour blind marries a woman who had a colour blind mother and normal father. What percentage of male children of this couple would be colour blind?

(a) 25%

(b) 50%

(c) 0%

(d) 75%

Answer: C


15. A human female with Turner's syndrome____________

(a) has 45 chromosomes with XO

(b) has one additional X chromosome

(c) exhibits male characters

(d) is able to produce children with normal husband

Answer: A


16. If both parent are carriers for thalassemia, which is an autosomal recessive disorders, what are the chances of pregnancy resulting in an affected child?

(a) No chance

(b) 25%

(c) 50%

(d) 100%

Answer: D


17. In a monohybrid cross between two heterozygous individuals, percentage of pure homozygous individuals obtained in F1 generation will be_____________

(a) 25 %

(b) 50 %

(c) 75 %

(d) 100 %

Answer: B


18. A man marries a woman and both do not show any apparent traits of inherited disease. Five sons and two daughters are born, and three of their sons suffer from a disease. However, none of the daughters is affected. The following mode of inheritance for the disease is__________

(a) Sex-linked recessive

(b) Sex-linked dominant

(c) Autosomal dominant

(d) None of the above

Answer : A


19. A trait that “overpowers” and hide another trait is called___________

(a) Overpowering trait

(b) Complex trait

(c) Recessive trait

(d) Dominant Trait

Answer: D


20. Mendal’s law can be applicable only when_________

(a) Characters are linked

(b) Parents are pore breed

(c) F1 generation in monohybrid cross show 2 type of individuals

(d) Onepair of contiasting characters depends on another pair

Answer : A


21. Mendel’s Law of independent assortment holds good for genes situated on the__________

(a) non-homologous chromosomes

(b) homologous chromosomes

(c) extra nuclear genetic element

(d) same chromosome.

Answer: B


22. Which of the following characters was not chosen by Mendel ?

(a) Pod shape

(b) Pod colour

(c) Location of flower

(d) Location of pod

Answer: D


23. How many pairs of contrasting characters in pea plants were studied by mendel in his experiments______
(a) Five
(b) Eight
(c) Six
(d) Seven
Answer: D


24. The fruit colour is squash is an example of_________
(a) Recessive epistasis
(b) Dominant epistasis
(c) Complementary epistasis
(d) Inhibitory genes
Answer : B


25. Which Mendelian idea is depicted by a cross in which F1 generation resembles both the parents_________
(a) Co-dominance
(b) Incomplete dominance
(c) Law of dominance
(d) Inheritance of one gene
Answer: A


26. Which of the following statements is not true of two genes that show 50% recombination frequency_______
(a) The genes may be on different chromosomes
(b) The genes are tightly linked
(c) The genes show independent assortment
(d) if the genes are present on the same
chromosomes, they undergo more than are crossovers in every meiosis

Answer: B


27. A test cross is carried out to__________
(a) Predict whether two trails are linked
(b) Assess the number of alleles of a gene
(c) Determine the genotype of Fz plant
(d) Determine whether two species or verities will breed successfully.
Answer: C


28. F2 generation in a Mendelian cross showed that both genotypic and phenotypic ratios are same as 1:2:1.lt represents a case of__________
(a) Monohybrid cross with complete dominance
(b) Monohybrid cross with incomplete dominance
(c) Codominance
(d) Dihybrid cross
Answer: B


29. In Antirrhinum two plants with pink flowers were hybridised. The F1 plants produced red, pink and white flowers in the proportion of 1 red, 2 pink and 1 white. What would be the genotype of the two plants used for hybridisation? Red flower colour is determined by RR and white by rr genes________
(a) rr
(b) Rr
(c) Rrr
(d) RR
Answer: B


30. Which one of the following cannot be explained on the basis of Mendel's law of dominance?
(a) Alleles do not show any blending and both the characters recover as such in F2 generation
(b) Factors occur in pairs
(c) The discrete unit controlling a particular character is called factor
(d) Out of one pair of factors one 1s dominant and the other recessive
Answer: A


31. The genotype of a plant showing the dominant phenotype can be determined by________
(a) Pedigree
(b) Test cross
(c) Back cross
(d) Dihybrid cross
Answer: B


32. Human blood grouping is called ABO instead of ABC because O signifies_______
(a) No antigen
(b) One antibody
(c) Over-dominance
(d) Other antigen

Answer: A


33. Select the correct match :
(a) Mathew Meselson and F. Stahl-Pisum sativum
(b) Alfred Hershey and Martha Chase -  TMV
(c) Alec Jeffreys - Streptococcus pneumnine
(d) Francois Jacob and Jacques Monod - Lac Operon
Answer: D


34. All of the following are part of an operon except______
(a) structural genes
(b) a promoter
(c) an enchancer
(d) an operator
Answer: C


35. AGGTATCGCAT is sequence from the coding strand of a gene. What will be the corresponding sequence of the transcribed mRNA?
(a) ACCUAUGCCU
(b) AGGUAUCGU
(c) UGTUTCGCAT
(d) UCCAUAGCGUA
Answer: D

Read : MCQ on Principle of Inheritance and Variation 

36. Spliceosomes are not found in cells of____________
(a) Plants
(b) Animals
(c) Fungi
(d) Bacteria
Answer: D


37. If there are 999 bases in an RNA that codes for a protein with 33 amino acids, and the base at position 901 is deleted such that the length of the RNA becomes 998 bases, how many codons will be altered?
(a) 11
(b) 333
(c) 1
(d) 33
Answer: D


38. Which of the following is not required for any of the techniques of DNA fingerprinting available at present?
(a) DNA - DNA hybridization
(b) Polymerase chain reaction
(c) Zinc finger analysis
(d) Restriction enzymes
Answer: C


39. Satellite DNA is important because it_________
(a) Codes for enzymes needed for DNA replication
(b) Codes for proteins needed in cell cycle.
(c) Shows high degree of polymorphism in population and also the same degree of polymorphism in an individual which is
heritable from parents to children.
(d) Does not code for proteins and is same in all members of the population.
Answer: C

Read : MCQ on Sexual Reproduction in Flowering Plants 

40. The experimental proot for semi-conservative replication of DNA was first shown in a________
(a) Plant
(b) Fungus
(c) Bacterium
(d) Virus
Answer: C


41. During DNA replication, Okazaki fragments arevused to elongate________
(a) The leading strand towards replication fork
(b) The lagging strand towards replicaton fork
(c) The leading strand away from replication fork
(d) The lagging strand away from the replication fork
Answer: D


42. Which of the following RNAs should be most aboundant in animal cell?
(a) r-RNA
(b) m-RNA
(c) t-RNA
(d) mi-RNA
Answer: A

Also Read : Reproductive Health MCQ for NEET 

43. DNA dependent RNA polymerase catalyses transcription on one strand of DNA which is called the________
(a) Template strand
(b) Alpha strand
(c) Antistrand
(d) Coding strand
Answer: A

Read : Reproduction in Organisms NEET Questions 

44. A molecule that can act as a genetic material mustc fulfill the traits given below, except________
(a) It should be able to generate its replica
(b) It should be be unstable structurally and chemically
(c) It should provide the scope for slow changes that are required for evolution
(d) It should be able to express itself in the form of Mendelian characters
Answer: B


45. Taylor conducted the experiments to prove semi-conservative mode of chromosome replication on________
(a) Vicia faba
(b) Drosophila melanogaster
(c) E. coli
(d) Vinca rosea
Answer: A


46. In sea urchin DNA, which is double stranded 17%   of the bases were shown to cytosine. The percentages of the other three bases expected to be present in this DNA are______
(a) G 34%, A 24.5%, T 24.5%
(b) G 17%, A 16.5%, T 32.5%
(c) G 17%, A 33%, T 33%
(d) G 8.5%, A 50%, T 24.5%
Answer: C

Read : What is Reproduction 

47. Which one is not applicable to RNA________
(a) Complementary base pairing
(b) 5 phosphoryl and 3 hydroxyl ends
(c) Heterocyclic nitrogenous bases
(d) Chargaff 's rule
Answer: D


48. Transformation was discovered by_________
(a) Meselson and Stahl
(b) Hershey and Chase
(c) Griffith
(d) Watson and Crick
Answer: C


49. Removal of introns and joining of exons in a defined order during transcription is called________
(a) Splicing
(b) Inducing
(c) Slicing
(d) Looping
Answer: A


50. Removal of RNA polymerase III from nucleoplasm will affect the synthesis of________
(a) mRNA
(b) tRNA
(c) rRNA
(d) hnRNA
Answer: B


51. Which one is not a part of transcription unit in DNA?
(a) Promoter
(b) Structural gene
(c) The inducer
(d) Terminator
Answer: C


52. The unequivocal proof of DNA as the geneticvmaterial came from studies on a_________
(a) Viriod
(b) Bacterium
(c) Bacterial virus
(d) Fungus
Answer: C


53. In transcription in eukaryotes, heterogenous nuclear RNA (hnRNA) is tmascribed by___________

(a) RNA polymerase I

(b) RNA polymerase II

(c) RNA poly merase II

(d) all of these.

Answer: B


54. The enzyme involved in transcription________

(a) DNA Polymerase I

(b) DNA Polymerase III

(c) RNA Polymerase

(d) DNA Polymerase II

Answer: C


55. Non-sense codons participate in____________

(a) Releasing t-RNA from polynucleotide chain

(b) Formation of unspecified amino acids

(c) Terminating message of gene-controlled protein synthesis

(d) Conversion of sense DNA into non-sense DNA

Answer: C


56. During transcription, the site of DNA molecule at which RNA polymerase binds is called_____________

(a) promoter

(b) regulator

(c) receptor

(d) enhancer.

Answer: A


57. Which of the following cannot act as inducer ?

(a) Glucose

(b) Lactose

(c) Galactos

(d) Both (a) and (c)

Answer: D


58. Which of the following statements is correct regarding ribosomes ?

(a) Most of a cell’s DNA molecule are stored there.

(b) Complete polypeptide is released from there.

(c) mRNAs are produced there.

(d) DNA replication takes place there.

Answer: B


59. The human chromosome with the highest and least number of genes in them are respectively___________

(a) chromosome 21 and Y

(b) chromosome 1 and X

(c) chromosome 1 and Y

(d) chromosome X and Y.

Answer: C


60. Select the incorrectly matched pairs

(a) Purines – Nitrogenous bases cytosine, thymine and uracil

(b) Recombinant DNA – DNA formed by joining the DNA segments from two different sources

(c) rRNA – RNA found in ribosomes

(d) ATP – The energy-carrying compound in the cell

Answer : A


Biology Related Articles

MCQ on Life ProcessesMCQ for Biotechnology
MCQ on MycoplasmaMCQ on DNA Replication
Ecosystem MCQ Questions and AnswersMCQ on Biotechnology and Its Applications
Biofertilizer MCQ Questions and AnswersMCQ on Microbes in Human Welfare
Pollution MCQ Questions and AnswersMCQ on Phylum Platyhelminthes
MCQ on Phylum CoelenterataMCQ on Phylum Annelida
MCQ on Phylum PoriferaMCQ on Phylum Chordata
MCQ on Transportation in Plants and AnimalsMCQ on Arthropods
MCQ on Diffusion with AnswersMultiple Choice Questions on Reproduction in Organisms
MCQ on Reproductive HealthMCQ on Sexual Reproduction in Flowering Plants
MCQ on Principle of InheritanceMCQ on Molecular Basis of Inheritance
MCQ on EvolutionMCQ on Human Health and Diseases
MCQ on TissuesMCQ on Meristematic Tissues