The Indian Constitution Class 8 MCQ with Answers

The Indian Constitution clClass 8 MCQ with Answers :

In 1934, the Indian National Congress  madethe demand for a Constituent  Assembly. During the Second World War, this assertion for an independent  Constituent Assembly formed only  of  Indians gained momentumand this  was  convened in December 1946. Between  December 1946 and November1949, the  Constituent Assembly drafted aconstitution for independent India. Free to shape their destiny at last, after 150 years of British rule, the members of the Constituent Assembly approached this task with the great idealism that the freedom struggle had helped produce. You will readmore about the work of the Constituent Assembly later in the chapter. The photo alongside shows Prime Minister Jawaharlal Nehru addressing the Constituent Assembly. 

Indian Constitution mcq class 8

Below we collected MCQ on  The Indian constitution to prepare students for  Exam. These MCQ questions  provided in below Links are strengthen students foundation in the subject and give them the ability to solve different types of MCQ questions easily. Our  The Indian Constitution Class 8 MCQ with Answers give students an advantage and help students in exams as well as their daily MCQ Practice routine. These MCQ Questions on The Indian Constitution with Answers PDF Download included are easy to understand, with different  difficulty level


Multiple Choice Questions on Indian Constitution

1. Which defines the set of rules to govern country?

(a) Preamble

(b) Sovereignty

(c) Constitution

(d) None of these

Answer: C


2. What defines the introduction to our constitution?

(a) Preamble

(b) Sovereignty

(c) Constitution

(d) None of these

Answer: A


3. Which court issue the Writs?

(a) District Courts

(b) Panchayats

(c) Civil Courts/Criminal Courts

(d) Supreme Court/High Courts

Answer: D


4. Right against exploitation does not include which prohibition?

(a) Prohibition of trafficking

(b) Prohibition of forced labor

(c) Prohibition of employment of children below 14 years of age

(d) Prohibition of untouchability

Answer: D


5. What is Sovereignty?

(a) Freedom to establish new country

(b) Freedom to govern oneself

(c) Peoples government

(d) None of these

Answer: B


6. What do you mean by secular state?

(a) Don’t have any official religion

(b) Don’t have any king

(c) Don’t have any preamble

(d) None of these

Answer: A


7. In 1934, _____ demanded for a Constituent Assembly for the first time.

(a) Indian National Congress

(b) Swarajya Party

(C) Forward Block

(d) Communist Party

Answer: A


8. The system of courts in the country is collectively referred as ______.

(a) Judiciary

(b) Congress

(C) Ministers

(d) Executive

Answer: A


9. In Nepal, the struggle for democracy started in _____

(a) 1990

(b) 1991

(C) 1992

(d) 1994

Answer: A


Also Read : science-digest-std-8-maharashtra-board


10. The design of the National Flag was adopted by the Constituent Assembly of India in ____________

(a) July, 1947

(b) August, 1947

(c) July, 1948

(d) July, 1950

Answer: A


11. The Indian Constitution was enforced on____________

(a) 15th Aug, 1947

(b) 26th Nov, 1949

(c) 26th Jan, 1950

(d) 30th Jan, 1950

Answer: C


12. Who among the following was the Chairman of the Drafting Committee of the Indian Constitution _______________

(a) Rajendra Prasad

(b) C. Rajagopalachari

(c) Tej Bahadur Sapru

(d) B.R. Ambedkar

Answer: D


13. How long did the Constituent Assembly take to finally pass the Constitution ? 

(a) About 6 months in 1949

(b) About 2 years since Aug 15, 1947

(c) Exactly a year since Nov 26, 1948

(d) About 3 years since Dec 9, 1946

Answer: D


14. Name the President of the Constituent Assembly who appointed a drafting committee to frame the Constitution.

(a) Lal bahadur Shastri

(b) Dr B R Ambedkar 

(c) Jawahar Lal Nehru

(d) Dr Rajendra Prasad

Answer: D


15. The Constitution of India was promulgated on January 26, 1950 because ___________

(a) It was an auspicious day.

(b) This day was being celebrated as the Independence Day since 1929.

(c) It was the wish of the framers of the Constitution.

(d) The British did not want to leave India earlier than this date.

Answer: B


16. Which of the following includes in a parliamentary form of government?

(a) The Council of Ministers exercises all powers headed by the Prime Minister.

(b) The head of the State, President, enjoys real powers.

(c) Union and States enjoy equal powers.

(d) Right to vote is limited.

Answer: A


17. Panchayati Raj is the tier of which government?

(a) 1st

(b) 2nd

(c) 3rd

(d) 4th

Answer: C


18. By which amendment the Fundamental duties were included in the Constitution?

(a) 38th Amendment

(b) 42nd Amendment

(c) 40th Amendment

(d) 39th Amendment

Answer: B


19. Who has a role to play in formation of government under Universal Adult Suffrage?

(a) All adult Indians

(b) Only males

(c) All children

(d) None of these

Answer: A


20. What refers to independent people in a democratic form of government?

(a) Sovereign

(b) Ideal

(c) Polity

(d) Trafficking

Answer: A


Also Read: class-8-general-science-textbook solution


21. State governments have authority to make rules on subjects of__________

(a) Asian concern

(b) National concern

(c) Both of these

(d) None of these 

Answer: D


22. Right against exploitation does not include which prohibition?

(a) Prohibition of trafficking

(b) Prohibition of forced labor

(c) Prohibition of employment of children below 14 years of age

(d) Prohibition of untouchability

Answer: D


23. Which one of the following is not a key feature of the Indian Constitution?

(a) Separation of Power

(b) Secularism

(c) Presidential form of Government

(d) Federalism

Answer: C


24. Who was the first Prime Minister of Free India? 

(a) Jawaharlal Nehru

(b) Lai Bahadur Shastri

(c) Mrs. Indira Gandhi

(d) Guljari Lai Nanda

Answer: A


25. Secularism means that the state promotes___________-

(a) One religion

(b) No religion

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Answer: B


26. What kind of role citizens of India play in electing representatives?

(a) Indirect

(b) No Role

(c) Direct

(d) Submissive

Answer: C


27. State governments have authority to make rules on subjects of___________

(a) Asian concern

(b) National concern

(c) Both of these

(d) None of these

Answer: D


28. To ensure greater economic and social reforms, the Constitution introduced____________

(a) Directive Principles of State Policy

(b) Fundamental Rights

(c) Judiciary Rights

(d) Executive Rights

Answer: A


29. The elected representatives in India are part of ____________

(a) Judiciary

(b) Legislature

(c) Executive

(d) Cabinet

Answer: B


30. The first Health Minister of Independent India was _____

(a) Aruna Asaf Ali

(b) Indira Gandhi

(c) Rajkumari Amrit Kaur

(d) C Rajaj

Answer: C