Trivia Questions for Kids

trivia questions and answers for kids

Children between the ages of 3 and 12 are learning something new every day, they are always eager to learn about the new things in the world. Giving children general knowledge at this age is an essential step for their brain development and understanding of the world.

Trivia question is a very detailed subject. It covers many topics ranging from information of daily use to animals, birds, planets, country, foreign, world, science, technology. When giving GK information to children, it is very important to keep in mind that the information should be according to the age of the child. Teaching children general knowledge is not so simple, because children will not learn anything that bores them or does not like them. If we do trivia questions and answers instead of teaching theory, they will learn that information very quickly and will ask you new questions.

In this post we have provided you more than 150+ Trivia questions for Kids related to Science, world history & geography with their answers (GK Questions for Kids with Answers). According to the difficulty of these questions, we have divided them into 3 to 7 years, 8 to 10 years and 11 to 12 years according to the age of the children. You can prepare your kid in an interesting way by making cards for these trivia questions or playing like a quiz. These trivia questions for kids will help your child in his academic education as well as increase his common sense, personality and smartness.

50 science trivia questions for kids 


1. What is the nearest planet to the sun?

A) Neptune

B) Pluto

C) Jupiter

D) Mercury

Answer: D


2. How many teeth does an adult human have?

A) 30

B) 40

C) 32

D) 43

Answer: C


3  What is the largest planet in the solar system?

A)Neptune

B) Pluto

C) Jupiter

D) Mercury

Answer: C


4. What part of the plant conducts photosynthesis?

A) root

B) stalk

C) stem

D) leaf 

Answer: D


5. What’s the boiling point of water?

A) 100 degrees Celcius

B) 200 degrees Celcius

C) 50 degrees Celcius

D) 150 degrees Celcius

Answer: A


6. Who was the scientist to propose the three laws of motion?

A) C.V Raman

B) Isaac Newton

C) Robert crock

D)  none of the above

Answer: B


7. The plant Earth is surrounded by different layers of gas, which when taken together, we call the…?

A) lithosphere

B) Hydrosphere

C) Atmosphere

D) all

Answer: C


8. What organ pumps blood to the rest of the human body?

A) heart

B) lungs

C) kidney

D) all

Answer: A


9. How many elements are there on the periodic table?

A) 65

B) 35

C) 68

D) 118

Answer: D


10. What do you call animals that only eat plants?

A) carnivores

B) Herbivores

C) both A& B

D) Herbivores

Answer: D


11. What is the rarest blood type?

A) AB negative

B) O negative

C) O positive

D) B positive

Answer: A


12. Where can you find the smallest bone in the human body?

A) inner ear

B) Middle ear

C) thighs

D) none of the above

Answer: B


13. What is the tallest type of grass?

A) Bermuda grass 

B) Centipede grass

C) Bamboo

D) none of the above

Answer: C


14. Dolly was the first ever living creature to be cloned. What type of animal was she?

A) bat

B) cat

C) cow

D) Sheep

Answer: D


15. An egg’s shell is what percentage of its total weight?

A) 12%

B) 10%

C) 15%

D) 20%

Answer: A


16. Who is regarded as the man who invented the telephone?

A) Robert Brother

B) Alexander Graham Bell

C) Galileo Galilei

D) Michael Faraday

Answer: B


17. What type of animal was Laika?

A) Dog

B) cat

C) cow

D) Sheep

Answer: A


18. How many bones do sharks have in total?

A) One

B) Zero

C) five

D) four

Answer: B


19. What is the hardest known natural material?

A) Gold

B) platinum

C) Diamonds

D) Sliver

Answer: C


20. What is it called when you make light change direction by passing it through a lens?

A) Reflection

B) Refraction

C) diffraction

D) all

Answer: B


21. Which element is liquid at the room temperature?

A) Mercury

B) silver

C) Aluminium

D) Gold

Answer: A


22. 100 degree Celsius equal to _____ Fahrenheit.

A) 100

B) 212

C) 215

D) 200

Answer: B


23. Name an insect which Does Not has red blood?

A) Caterpillar

B) mosquito

C) Cockroach

D) none of the above

Answer: C


24. How many bones are in the axial part of skeleton?

A) 50 bones

B) 80 bones

C) 45 bones

D) 32 bones

Answer: B


25. Name the person who discovered Human cell?

A) Robert Hooke

B) Robert crook

C) Albert hall

D) None of the above

Answer: A


26. Which planet is nicknamed as the “Red Planet”?

A) Jupiter

B) Pluto

C) Mars

D) all

Answer: C


27. Which part of the human body forms the skeletal system but is not a bone?

A) Rib

B) Teeth

C) ear

D) lung

Answer: B


28. Fe is the symbol of which element?

A) sodium

B) carbon

C) Urenium

D) Iron

Answer: D


29. What is Invented by Dmitri Mendeleev ?

A) Raman Effect

B) modern periodic effect

C) Periodic table

D) none of the above

Answer: C


30. What is female mosquito called and causes Malaria?

A) Culex

B) Anopheles

C) Both A & B

D) None of the above

Answer: B


31. Which animal can store water in its body?

A) Deer

B) wolf

C) Camel

D) Horse

Answer: C


32. How many poles a magnet has?

A) 1

B) 3

C) 4

D) 2

Answer: D


33.Graphite is made up of which element ?

A) sodium

B) Carbon

C) iron

D) aluminium

Answer: B


34. Bananas have which radioactive element?  

A)Potassium

B) phosphorus

C) iron

D) fats

Answer: A


35. Which color in VIBGYOR has the highest frequency? 

A) Red

B) black

C) Violet

D) yellow

Answer: C


36. What is the atomic number of phosphorus? 

A) 3

B) 17

C) 18

D) 15

Answer: D


37. What is the formula for density? 

A) Volume by mass

B) Mass by volume

C) volume by volume

D) none of the above

Answer: B


38. What is called as the powerhouse of the cell?   

A) Nucleus

B) Centromere

C) Mitochondria

D) Centriole

Answer: C


39. Dead stars are called as? 

A) Red holes

B) Black holes

C) both A&B

D) none of the above

Answer: B


40. Which chemical is used in nail polish remover? 

A) HCL

B) Acetone

C) Na Cl

D) all

Answer: B


41. X- rays were discovered by ?

A) Robert hook

B) Fransis Jacob

C) Albert flamingo

D) Roentgen

Answer: D


42. The only Indian physicist to win Nobel Prize in physics for scattering of light is ___________

A) A. P. J. Abdul Kalam

B) Jagadish Chandra Bose

C) Sir CV Raman

D) Homi Jehangir Bhabha

Answer: C


43. What is the full form of ISRO? 

A) Invention space research organisation

B) Introduction space redio organization

C) Indian Space Research Organization

D) None of the above

Answer: C


44. What is the speed of light? 

A) 3× 107 m/ s

B) 3× 105 m/s

C) 3×10 12 m/s

D) 3×10 8m/s

Answer: D


45. In which part of our body food gets absorbed?

A) Small Intestine

B) Large Intestine

C)  Stomach

D) Liver

Answer: A


46. The complex feeding relationships within a community is called_________

A) Food chain

B) Food web

C) Trophic level

D) All of the above

Answer: B


47. Which one of the following waves are used by the common TV remote control?

A) Radio waves

B) Lasers

C) Infrared waves

D) Ultrasonic waves

Answer: C


48. Which bacteria is responsible for the formation of curd?

A) Lactic acid bacteria

B) Lactobacillus Acidophilus

C) Lactobacillus aureus

D) Bacillus radicicola

Answer. B


49. In poorly ventilated buildings which one of the following inert gases can be accumulated?

A) Helium

B) Neon

C) Argon

D) Radon

Answer: D


50. What is the averages rate of the heart beats (per minute) in an adult?

A) 60

B) 72

C) 84

D) 96

Answer: B


50 Trivia Questions On history


1. In what year did the North American Video Game Crash occur?

A) 1983

B) 1982

C) 1981

D) 1980

Answer: A


2.  In what year did Kentucky become the 15th state to join the union?

A) 1791

B) 1795

C) 1792

D) 1794

Answer: C


3. What year was Barack Obama elected President of the United States?

A) 2008

B) 2009

C) 2000

D) 2005

Answer: A


4. In what year did Texas secede from Mexico?

A) 1837

B) 1834

C) 1836

D) 1830

Answer C


5. Where was civil rights activist Martin Luther King Jr. born?

A) Macon, Georgia

B) Columbus , Georgia

C) Augusta, Georgia

D) Atlanta, Georgia

Answer: D


6. What do the stripes on the American flag represent?

A) The 13 original colonies

B) The 12 original colonies

C) The 19 original colonies

D) None of the above

Answer: A


7. Which US president’s face is on the $1 (USD) bill?

A)Thomas Jefferson

B) George Washington

C) Alexander Hamilton

D) Abraham Lincoln

Answer: B


8. What famous music festival took place in New York from August 15-18, 1969?

A) Electric Zoo NYC

B) Panorama

C) Governors Ball

D) Woodstock

Answer: D


9. How many stripes does the American flag have?

A) fourteen

B) Thirteen

C) fifteen

D) none of the above

Answer: B


10. What was the first city in the US to host the Olympics?

A) Lake Placid, New York

B) Los Angeles, California

C)  St. Louis, Missouri

D) None of the above

Answer: C


11. What was the name of the first capital of the United States?

A) New York City

B) America

C) Switzerland

D) None of the above

Answer: A


12. Who assassinated President Abraham Lincoln?

A) Charles J. Guiteau

B) John Wilkes Booth

C) Leon Czolgosz

D) None of the above

Answer: B


13. Which actor became the governor of California in 2003 after a recall election?

A) Richard Joseph Riordan

B) James Monroe

C) Arnold Schwarzenegger

D) None of the above

Answer: C


14. When did the Japanese attack Pearl Harbor?

A) December 10, 1940

B) December 7, 1940

C) December 1, 1941

D) December 7, 1941

Answer: D


15. Which European country got split in half after WW2?

A) France

B) Germany

C) Switzerland

D) japan

Answer: B


16. When did the Revolutionary War end?

A) September 3, 1783

B) September 3, 1983

C) September 3, 1784

D)September 3, 1683

Answer: A


17. When was the American Civil War?

A) April 12 , 1862 to may 10 1872

B) June 12 , 1898 to may 1899

C) April 12, 1861 to May 9, 1865

D) None of the above

Answer:  C


18. Which state had the largest number of enslaved people in 1860?

A) New York

B) Virginia

C) Missouri

D) Florida

Answer: Virginia


19. Who was the fourth president of the United States?

A) James Monroe

B) John Adams

C) James Madison

D) None of the above

Answer: C


20. Who was the first woman to make a million dollars in the United States?

A) Diane Marie Hendricks

B) Alice Louise Walton

C) Francoise Bettencourt Meyers

D) Madam C.J. Walker

Answer: D


21. Which country gifted the Statue of Liberty to the USA?

A) Switzerland

B) France

C) japan

D) china

Answer: B


22. What building is on the back of the $20 bill?

A) white House 

B) St. Augustine

C)  U.S. Treasury Building

D) None of the above

Answer: A


23. Which money is used in Germany?

A) Dollar

B) Euro

C) Rupees

D) None of the above

Answer B


24. What were the names of Columbus' ships?

A) Niña, Pinta and Santa Maria.

B) C.S.S. Hunley

C) Battleship U.S.S. Missouri

D) Battleship U.S.S. Arizona

Answer: A


25. In which town was Jesus born?

A) Egypt

B) Jordan

C) Bethlehem

D) None of the above

Answer: C


26. What year did women receive the right to vote in the United States?

A) 1923

B) 1920

C) 1935

D) 1920

Answer: B


27. Who is the father of history?

A) Xenophon

B) Herodotus

C) Thucydides

D) Eratosthenes

Answer: B


28. How many years did it take to build the Taj Mahal?

A) approximately 10 years.

B) Approximately 22 years.

C) Approximately 30 years.

D) Approximately 20 years.

Answer: B


29. Who was the leader of North Vietnam during the Vietnam War?

A) Ngô Đình Diệm

B) Ho Chi Minh.

C) Richard Nixon

D) all

Answer: B


30. Who was the founder of Buddhism?

A) Prince shudhodhan

B) Prince Rahul 

C) Samrath Ashoka

D) Prince Siddhartha Gautama

Answer: D


31. Who won the India Pakistan war of 1965?

A) Pakistan

B) India 

C) Both A & B

D) None of the above

Answer: B


32. Which US president served the shortest term of about two months because of dying from simple colds?

A)  James Madison

B) James Monroe

C) John Adams

D) William Henry Harrison

Answer: D


33. When Pope Gregory IX rose to power, what domestic animal did he order to exterminate across Europe in the belief that they were used in devil’s worship and witch craft?

A) Sheep

B) Cat

C) ox

D) Hen

Answer: B


34. What famous children’s party game that doesn’t involve balls was an Olympic event from 1900-1920.

A) baseball

B) Tug of War

C) golf

D) None of the above

Answer: B


35. Which actor top-billed the 1960’s television series Batman?

A) Nelson Riddle

B) wiliam Dozier

C) Adam West

D) Neal hefty

Answer: C


36. Which Century did the French Revolution take place?

A) Eighteenth Century

B) nineteen Century

C) sixteen century

D) fifteen century

Answer: A


37. In USSR, What does the letter “R” sand for?

A) Rebond

B) Reunion

C) Republics

D) Research

Answer: C


38. How many people have already walked on the moon?

A) eleven people

B) twelve people

C) thirteen people

D) sixteen people

Answer: A


39. Rubber was discovered by?

A) William Henry Goodyear

B) Thomas Hancock

C) Charles Mackintosh

D) all

Answer: C


40. What is Neil Armstrong’s Nationality?

A) Rashian

B) American

C) Indian

D) japanese

Answer: B


41. The Nobel Peace Prize was first organized and started by?

A) Elda Nobel

B) Robert Nobel

C) Alfred Nobel

D) ludvig Nobel

Answer: C


42. The Olympic Games originated from which country?

A) france

B) tokyo

C) Paris

D) Greece

Answer: D


43. Which Japanese City was the first place to be attacked by an Atomic Bomb?

A) Tokyo

B) Osaka

C) Hiroshima

D) kobe

Answer: C


44. This ancient king had a round table.

A) King Arthur

B) Galahad

C) Gawain

D) None of the above

Answer: A


45. What is the name of the first female Hispanic astronaut?

A) Serena Maria Aunon -Chancellor

B) Ellen Ochoa

C) Katherine Megan McArthur

D) None of the above

Answer: B


46. Who is the first Asian woman to win a Tony award?

A) Audra McDonald

B) Daisy Egan

C) Lea Salonga

D) all

Answer: C


47. What is the name of the first female to break the sound barrier?

A) Louise Thaden

B) Harriet Quimby

C) Jacquelyn Cochran

D) Bessie Coleman

Answer: C


48. What was Italy's traditional currency before the euro?

A) Dollar

B) Rupees

C) Lira

D) None of the above

Answer: C


49. In what American metropolis was the Empire State Building completed in 1931?

A) china

B) New York City

C) paris

D) France

Answer: B


50. On which date was Richard III killed in battle?

A) August 23, 1545

B) August 20 1400

C) August 22, 1485

D) August 22, 1433

Answer: C


50 Trivia Questions On Geography


1. Where would you find the "Spanish Steps"?

A) Greece , Athens

B) Rome, Italy

C) Iran , Tehran

D) None of the above

Answer: B


2. What African country has Portuguese as its official language?

A) French German

B) Arabic

C) Mozambique

D) Spanish

Answer: C


3. What is the capital of the State of Washington, United States?

A) Columbia

B) Austin

C) Salem

D) Olympia

Answer: D


4. Which country has the abbreviation "CH"?

A) Thailand

B) Canada

C) Switzerland

D) None of the above

Answer: C


5. How many timezones does Russia have?

A) 5

B) 10

C) 11

D) 12

Answer: C


6. What is the area of Vatican City?

A)  0.44 km^2

B) 0.45 km^2

C) 0.50 km^2

D) None of the above

Answer: A


7. What is the tallest mountain in Canada?

A) Mount Logan

B) Mount Robson

C)  Mount Columbia

D) All

Answer: A


8. Which country has the largest population in the world? 

A) canada

B) America

C) India

D) China

Answer: D


9. What is the capital of Mexico? 

A) Jalisco City

B) Sonora City

C) Mexico City

D) None of the above

Answer: C


10. Where is the Eiffel Tower located? 

A) Tokyo, Japan

B) Paris, France 

C) New York

D) None of the above

Answer: B


11.What is the capital of Canada? 

A) Ottawa

B) Toronto

C) Victoria

D) Sydney

Answer: A


12. What is the name of the smallest country in the world? 

A) India

B) china

C) Bhutan

D) The Vatican City

Answer: D


13. How many States does the United States consist of? 

A) 50 

B) 40

C) 34

D) 56

Answer: A


14. What is the coldest place on Earth

A) Oymyakon 

B) Denali, Alaska

C) Antarctica

D) None of the above

Answer: C


15. How many countries are there in the United Kingdom? 

A) 4

B) 3

C) 6

D) 8

Answer: A


16. What is the name of the second tallest mountain in the world? 

A) Himalaya

B) K2

C) Both A& B

D) None of the above

Answer: C


17. What season does Australia experience in December? 

A) summer

B) winter

C) Rainy season

D) None of the above

Answer: A


18. What country is known to have the best quality tap water

A) America

B) Switzerland

C) Japan

D) France

Answer: B


19. How many stars are on the Australian flag? 

A) 8

B) 6

C) 3

D) 9

Answer: B


20. What is the name of the smallest US state? 

A) Rhode Island

B) California

C) Texas

D) Washington

Answer: A


21. The body of the Egyptian Sphinx was based on which animal?

A) Tiger

B) Lion

C) wolf

D) Yak

Answer: B


22. What is the only state in the United States that does not have a flag in a shape with 4 edges?

A) California

B) Texas

C) Ohio

D) Washington

Answer: C


23. How many time zones does China have?

A) 2

B) 1

C) 4

D) 7

Answer: B


24.  How many countries does the United States share a land border with?

A)  2

B) 1

C) 3

D) 0

Answer: 2


25. Which country was NOT part of the Soviet Union?

A) Romania

B) Armenia

C) Ukrainian

D)  All

Answer: A


26. The Rhine River runs through what country?

A) Tokyo

B) Germany

C) france

D) dubai

Answer: B


27. Jamaica is closest to which state in the U.S.?

A) Washington

B) California

C) Texas

D) Florida

Answer: D


28. What country is bordered by Somalia, Ethiopia, Tanzania and Uganda?

A) Uganda

B) Rwanda

C) Kenya

D) None of the above

Answer: C


29. What country is bordered by Pakistan to the south and Iran to the west?

A) America

B) Bangladesh

C) China

D) Afghanistan

Answer: D


30. What worldwide retailer is based in Arkansas?

A) Tyson Food

B) Wal-Mart

C) Arcbest

D) None of the above

Answer: B


31. Perth, Sydney and Melbourne are large cities in what country?

A) Australia

B) Africa

C) New York

D) France

Answer: A


32. What are the shapes of land and water called?

A) Colour

B) Physical Features

C) Both A & B

D)  None of the above

Answer: B


33. Paris is the capital of which country?

A) Switzerland

B) America

C) France

D) all

Answer: C


34. In which country would you find the Leaning Tower of Pisa?

A) Japan

B) France

C) New York

D) Italy

Answer: D


35. Which is colder The North Pole or the South Pole?

A) The North pole

B) The South pole

C) Both A & B

D) None of the above

Answer: B


36. What is the name of the biggest ocean on Earth?

A) Artic Ocean

B) The Pacific Ocean

C) Atlantic Ocean

D) Indian Ocean

Answer: B


37. Which is the biggest desert in the world?

A) Gobi Desert

B) Sahara Desert

C) Arabian Desert

D) Thar Desert

Answer: B


38. Which river flows through the rainforest in brazil?

A) Nile 

B) Amazon

C) Congo

D) All

Answer: B


39. What is Belgium’s nickname?

A) Ghent

B) Antwerp

C) Cockpit of Europe

D) None of the above

Answer: C


40. Which countries have pyramids older than egypt?

A) Sudan

B) China

C) Peru

D) None of the above

Answer: A


41. In which American city is the Golden Gate Bridge located?

A) New York

B) Boston

C) Chicago

D) San Francisco

Answer: D


42. Which is the largest lake in the world?

A) Caspian Sea

B) Lake Huron

C) Lake Victoria

D) Malawi

Answer: A


43. Which is the largest US state in terms of population?

A) California

B)  Florida

C) New York

D) Texas

Answer: A


44. Which country is Taj Mahal in?

A) America

B) India

C) Saudi Arabia

D) None of the above

Answer:  B


45. Which country faces the threat of drowning due to global warming?

A) Island

B) Kiribati

C) Maldives

D) None of the above

Answer: C


46. What is the only country with a coastline on both the Red Sea and the Persian Gulf?

A) Saudi Arabia

B) Pakistan

C) Bhutan

D) India

Answer: A


47. What is the largest U.S. state?

A) New York

B) Florida

C) Alaska

D) Columbia

Answer: C


48. In which South American country would you find the statue, Christ the Redeemer?

A) Brazil

B) Argentina

C) Colombia

D) None of the above

Answer: A


49. Mt. Fuji is the highest point in which Asian country?

A) Switzerland

B) Spain

C) Japan

D) None of the above

Answer: C


50. Denali is the highest mountain in which continent?

A) South America

B) North America

C)  Both A & B

D) None of the above

Answer: A