Acids Bases and Salts Class 10 MCQ with Answers - YB Study -->

Acids Bases and Salts Class 10 MCQ with Answers

Class 10 Acids Bases and Salts MCQ 

Acids are the substances which taste sour, change blue litmus red, are corrosive to metals and furnish H+ ions in their aqueous solutions. Bases are the substances which taste bitter, change red litmus blue, feel slippery and furnish OH– ions in their aqueous solutions.Indicators are the substances that show one colour in an acidic medium and another colour in a basic medium. Litmus, phenolphthalein and methyl orange are commonly used indicators.

Acids Bases and salts mcq

Here below we listed Acid bases and salts class 10 MCQ with Answers Pdf Gear up for your Exam Preparation with top and good Multiple Choice Questions on Acids Bases and salts pdf that are also recommended by toppers, making it easier for you to score more in Exam.


Class 10 Chemistry Acids Bases and Salts MCQ 

1.Which one of the given is an organic acid?

(A) Citric acid

(B) Hydrochloric acid

(C) Lactic acid

(D) Both (1) & (3)

Answer: D


2. Farmers neutralize the effect of Acidity on soil by adding

(A) Slaked Lime

(B) Gypsum

(C) Caustic Soda

(D) Baking Soda

Answer: A


3. Which one of the given acids is used in the treatment of bone marrow and scurvy diseases?

(A) Acetic acid

(B) Hydrochloric acid

(C) Ascorbic acid

(D) Nitric acid

Answer: C


4. Which one of the given is hydracid?

(A) H₃PO₄

(B) H₂SO₄

(C) HCN

(D) HNO₃

Answer: C


5. Na2CO3.10H2O is known as-

(A) Baking Soda

(B) Baking Powder

(C) Washing Soda

(D) Bleaching Powder

 Answer: C


6. Which one of the given is formed when sodium hydrogen carbonate reacts with hydrochloric acid?

(A) Sodium chloride

(B) Carbon dioxide

(C) Water

(D) All the these

Answer: D


7. Which of the given is a strong base?

(A) Calcium hydroxide

(B) Magnesium hydroxide

(C) Ammonium hydroxide

(D) Potassium hydroxide

Answer: D


8. Which salt is Neutral salt?

(A) NH4Cl

(B) CH3COONH4

(C) CH3COONa

(D)Na2CO3

 Answer: B


9. Which one of the given is true, if a substance has a pH value of 7?

(A) The substance is a base

(B) The substance is a acid

(C) The substance is a neutral substance

(D) None of the above

Answer: C


10. In which pH range does our body work to survive in the atmosphere?

(A) 5.5 to 8.5

(B) 7.0 to 7.8

(C) 2.3 to 7.0

(D) 7.5 to 12.5

Answer: B


11. Black ash is_________

A. Dry KOH

B. Barium sulphide

C. Charcoal

D. Hydrated KOH

Answer: B


12. Dilute acid does not produce carbon dioxide on being treated with_________

(A) Marble

(B) Lime 

(C) Baking soda

(D) Limestone

Answer: B


13. Which Acid is present in Tamarind?

(A) Tartaric acid

(B) Oxalic Acid

(C) Lactic Acid

(D) Citric Acid

 Answer: A


14. Which of the following salt will give acidic solution when dissolved in water?

(A) NH4Cl

(B) NaCl

(C) Na2CO3

(D) CH3COONa

Answer:A


15. Copper sulphate crystals when heated strongly, lose their water of crystallization to give anhydrous copper sulphate accompanied by a change in color from__________

(A) Blue to green

(B) Blue to white

(C) Blue to sky blue

(D) Blue to grey

Answer: B


16. The natural source of Acetic acid is____________

(A) Curd

(B) Oranges

(C) Tomatoes

(D) Vinegar

Answer: D


17. why We should never add water to acid ?

(A) because the reaction is endothermic.

(B) because the reaction is slow.

(C)  because the reaction is exothermic.

(d) because the reaction doesn’t take place.

Answer: C


18. What are the products of the reaction when metal carbonate reacts with an acid?

(A) Salt , Carbon dioxide, hydrogen

(B) hydrogen, salt

(C) Salt , Carbon dioxide, water

(D) none of the above

Answer:  C


19. The acid present in the body of a red ant is___________

(A) formic acid

(B) acetic acid

(C) nitric acid

(D) sulphuric acid

Answer: A


20. Which of the following acid is found in Nettle plant?

(A) Ascorbic acid

(B) Methanoic acid

(C) Ethanoic Acid

(D) Oxalic acid

Answer: B


21. Molten sodium chloride conducts electric current due to the presence of____________

(A) Free electrons

(B) Free mobile ions

(C) Immobile ions

(D) None of the above

Answer: B


22. Which acid used in Battery storage?

(A) Nitric acid

(B) formic acid

(C) sulphuric acid

(D) Hydro chloric acid

Answer: C


23. Which of the following will be the strongest base?

(A) pH = 11.5

(B) pH = 8.5

(C) pH = 13

(D) pH = 7.5

Answer: C


24. An acid is a substance which_________

(A) donates a proton

(B) accepts an electron pair

(C) gives H+ in water

(D) All of these

Answer: D


25. Non-metals + acids

(A) react slow

(B) react violently

(C) react moderately

(D) no reaction

Answer: D


26. The colour of Phenolphthalein in acidic and basic solutions are_________, respectively

(A) colourless and pink

(B) red and blue

(C) pink and colourless 

(D) blue and red

Answer: A


27. What happens when an acid reacts with metal oxide?

(A) Salt and water is formed

(B) Metal hydride is formed

C) Oxyacid will be formed

D) None of the above

Answer: A


28. The water of crystallisation is the fixed number of__________

(A) sodium molecules present in one mass unit of a salt

(B) water molecules present in one formula unit of a salt

(C) water molecules present in one mass unit of a salt

(D) sodium molecules present in one formula unit of a salt

Answer: C


29. In the presence of normal acids, Phenolphthalein colour remains_______

(A) Colourless

(B) Pink

(C) Orange

(D) None of the above

Answer: A


30. Our stomach contains_________

(A) hydrochloric acid

(B) sodium hydroxide

(C) sulphuric acid

(D) nitric acid

Answer: A

Related Posts