Class 12 Physics Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter MCQs Questions For NEET - YB Study

Class 12 Physics Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter MCQs Questions For NEET

MCQs On Dual Nature of Radiation and Matter 

Check your knowledge by solving MCQ on Dual Nature of Radiation and Matter with answers Pdf. Below MCQs will help learners for preparing NEET examinations and will be able to score better as all the resources required to study of Dual Nature of Radiation and Matter are provided here. We tried to simplify the complexities of some of the topics in the form of Dual Nature of Radiation and Matter multiple choice questions and answers so that preparation becomes easy for the NEET aspirants.

Dual Nature of Radiation and Matter MCQs


These MCQs on Dual Nature of Radiation and Matter are also useful for preparing for various competitive exams like KVPY, CET, NTSE, NET, SET. So, we are providing MCQ Questions on Dual Nature of Radiation and Matter that will help you to understand the basic concepts of Dual Nature of Radiation and Matter and even help you get a good score with sufficient practice questions for each topic


MCQs Questions For class 12 Dual Nature of Radiation and Matter with answers

 1.The energy of photon of visible light with maximum wavelength in eV is ___________

(a) 1 

(b) 1.6

(c) 3.2 

(d) 7

Answer: B


2. What is the momentum of a photon having frequency 1.5 × 1013 Hz ?

(a) 3.3 × 10–²⁹ kg m/s

(b) 3.3 × 10–³⁴ kg m/s

(c) 6.6 × 10–³⁴ kg m/s

(d) 6.6 × 10–³⁰ kg m/s

Answer: A


3. The strength of photoelectric current is directly proportional to__________

(a) Frequency of incident radiation

(b) Intensity of incident radiation

(c) Angle of incidence of radiation

(d) Distance between anode and cathode

Answer: B


4. When light is incident on surface, photo electrons are emitted. For photoelectrons______

(a) The value of kinetic energy is same for all

(b) Maximum kinetic energy do not depend on the wave length of incident light

(c) The value of kinetic energy is equal to or less than a maximum kinetic energy

(d) None of the above.

Answer: C


5. When light falls on a photosensitive surface,electrons are emitted from the surface. The kinetic energy of these electrons does not depend on the________

(a) Wavelength of light

(b) Frequency of light

(c) Type of material used for the surface

(d) Intensity of light

Answer: D


6. Surface of sodium is illuminated by a light of 6000Å wavelength. Work function of sodium is 1.6 eV.Then minimum K.E. of emitted electrons is _____

(a) 0 eV 

(b) 1.53 eV

(c) 2.46 eV 

(d) 4.14 eV

Answer: A


7. The maximum kinetic energy of photoelectrons emitted from a surface when photons of energy 6 eV fall on it is 4 eV. The stopping potential in volt is________

(a) 4 

(b) 6 

(c) 8 

(d) 10

Answer: A


8. When a point source of monochromatic light is at a distance of 0.2 m from a photoelectric cell, the cut - off voltage and the saturation current are 0.6 volt and 18 mA respectively. If the same source is placed 0.6 m away from the photoelectric cell,then ________

(a) The stopping potential will be 0.2 V

(b) The stopping potential will be 0.6 V

(c) The saturation current will be 6 mA

(d) The saturation current will be 18 mA

Answer: A


9. A photo-cell employs photoelectric effect to convert______

(a) Change in the frequency of light into a change in electric voltage

(b) Change in the intensity of illumination into a change in photoelectric current

(c) Change in the intensity of illumination into a change in the work function of the photocathode

(d) Change in the frequency of light into a change in the electric current

Answer: B


10. When photons of energy hn fall on an aluminium plate (of work function E0,) photoelectrons on maximum kinetic energy K are ejected. If the frequency of the radiation is doubled, the maximum kinetic energy of the ejected photoelectrons will be______

(a) K + Eo

(b) 2K

(c) K

(d) K + hn

Answer: B


11. The momentum of a photon of energy 1MeV in kg m/s, will be _________

(a) 0.33 × 10⁶ 

(b) 7 × 10–²⁴

(c) 10–22 

(d) 5 × 10–²²

Answer: D


12. In photoelectric effect, the electrons are ejected from metals if the incident light has a certain minimum________

(a) wavelength 

(b) frequency

(c) amplitude 

(d) angle of incidence

Answer: D


13. A 5 watt source emits monochromatic light of wavelength 5000 Å. When placed 0.5 m away, it liberates photoelectrons from a photosensitive metallic surface. When the source is moved to a distance of 1.0 m, the number of photo electrons

 liberated will :

(a) be reduced by a factor of 2

(b) be reduced by a factor of 4

(c) be reduced by a factor of 8

(d) be reduced by a factor of 16

Answer: B


14. Photoelectric emission occurs only when the incident light has more than a certain minimum _________

(a) Power 

(b) Wavelength

(c) Intensity 

(d) Frequency

Answer: D


15. Light of two different frequencies whose photons have energies 1 eV and 2.5 eV respectively illuminate a metallic surface whose work function is 0.5 eV successively. Ratio of maximum speed of emitted electrons will be_________

(a) 1 : 4 

(2) 1 : 2 

(3) 1 : 1 

(d) 1 : 5

Answer: B


16. In photoelectric emission process from a metal of work function 1.8eV, the kinetic energy of moste energetic electrons is 0.5 eV. The corresponding stopping potential is_________

(a) 1.8 V

(b) 1.3V 

(c) 0.5V 

(d) 2.3V

Answer: C


17. A radioactive nucleus of mass M emits a photon of frequency n and the nucleus recoils. The recoil energy will be ________

(a) Mc²– hn 

(b) h²v²/ Mc²

(c) Zero

(d) hn

Answer: B


18. In the Davisson and Germer experiment, the velocity of electrons emitted from the electron gun can be increased by____________

(a) increasing the potential difference between the anode and filament

(b) increasing the filament current

(c) decreasing the filament current

(d) decreasing the potential difference between the anode and filament

Answer: A


19. Electrons used in an electron microscope are accelerated by a voltage of 25 kV. If the voltage is increased to 100 kV then the de-Broglie wavelength associated with the electrons would __________

(a) increase by 2 times 

(b) decrease by 2 times

(c) decrease by 4 times 

(d) increase by 4 times

Answer: B


20. Two separate monochromatic light beams A and B of the same intensity are falling normally on a unit area of a metallic surface. Their wavelength are lA and lB respectively. Assuming that all the incident light is used in ejecting the photoelectrons, the ratio of the number of photoelectrons from the beam A to that from B is______

(a) (lA/lB)2

(b) lA/lB

(c) lBl/lA

(d) 1

Answer: B


21. Threshold wavelength for photoelectric emission from a metal surface is 5200 Å. Photoelectrons will be emitted when this surface is illuminated with monochromatic radiation from.

(a) 1 W IR lamp 

(b) 50 W UV lamp

(c) 50 W IR lamp 

(d) 10 W IR lamp

Answer: B


22. The work functions for metals A, B and C are respectively 1.92 eV, 2.0 eV and 5eV. According to Einstein's equation, the metals which will emit photo electrons for a radiation of wavelength 4100Å is/are ___________

(a) None 

(b) A only

(c) A and B only 

(d) All the three metals

Answer: C


23. A photosensitive metallic surface has work function ,hn0. If photons of energy 2hn0 fall on this surface,the electrons come out with a maximum velocity of 4 × 106 m/s. When the photon energy is increased to 5hn0 then maximum velocity of photo electrons will be _______

(a) 2 × 10⁷ m/s 

(b) 2 × 10⁶ m/s

(c) 8 × 10⁵ m/s 

(d) 8 × 10⁶ m/s

Answer: D


24. A 500 watt bulb is placed at the centre of a perfectly black sphere of radius R = 1 metre. The approximate pressure experienced by the walls of the sphere as it absorbs all the photon emited by the bulb is (take 4p = 12.6)

(1) 1.3 × 10–⁷ N/m2

(2) 2.5 × 10–⁷ N/m2

(3) 6.3 × 10–⁷ N/m2

(4) 3.14 × 10–⁷ N/m

Answer: A


25. The threshold frequency for a photosensitive metal is 3.3 × 10¹⁴ Hz. If light of frequency 8.2 × 10¹⁴Hz is incident on this metal, the cut-off voltage for the photoelectric emission is nearly ______

(a) 1 V 

(b) 2 V 

(c) 3 V 

(d) 5 V

Answer: B


26. An electron in the hydrogen atom jumps from excited state n to the ground state. The wavelength so emitted illuminates a photosensitive material having work function 2.75 eV. If the stopping potential of the photoelectron is 10 V, then the value of n is _______

(a) 2 

(b) 3 

(c) 4 

(d) 5

Answer: C


27. Monochromatic radiation emitted when electron on hydrogen atom jumps from first excited to the grounds state irradiates a photosensitive material.The stopping potential is measured to be 3.57V.The threshold frequency of the material is_____

(a) 1.6 × 10¹⁵ Hz 

(b) 2.5 × 10¹⁵ Hz

(c) 4 × 10¹⁵ Hz 

(d) 5 × 10¹⁵ Hz

Answer: A


28. A 200W sodium street lamp emits yellow light of wavelength 0.6 mm. Assuming it to be 25% efficient converting electrical energy to light, the number of photons of yellow light it emits per second is___________

(a) 62 × 10²⁰ 

(b) 3 × 10¹⁹

(c) 1.5 × 10²⁰ 

(d) 6 × 10¹⁸

Answer: C


29. An a-particle moves in a circular path of radius 0.83 cm in the presence of a magnetic field of 0.25 Wb/m2 .The de Broglie wavelength associated with the particle will be_______

(a) 10Å 

(b) 0.1Å 

(c) 1Å 

(d) 0.01Å

Answer: D



Related Posts