Control and coordination class 10 mcq with answers pdf - YB Study

Control and coordination class 10 mcq with answers pdf

Control and coordination class 10 mcq

Here below we listed control and coordination class 10 MCQ with Answers Pdf Gear up for your Exam Preparation with top and good Multiple Choice Questions on control and coordination pdf that are also recommended by toppers, making it easier for you to score more in Exam.

Control and coordination class 10 mcq


Mcq on control and coordination class 10 science

1. Which parts of the brain controls the blood pressure?

(a) spinal cord, skull, hypothalamus

(b) cord, skull, cerebrum

(c) Pons, medulla, cerebellum

(d) pons, medulla, pituitary

Answer: C


2. The growth of tendrils in pea plants is due to the_________

(a) Effect of sunlight on the tendril cells facing the sun

(b) Effect of gravity on the part of tendril hanging down towards the earth

(c) Rapid cell division and elongation in tendril cells that are away from the support

(d) Rapid cell division and elongation in tendril cells in contact with the support

Answer: C


3. Impulse flows from ___

(a) dendrite to axon in same neuron

(b) axon to dendrite

(c) nodes of ranvier to axon

(d) none

Answer: A


4. The plant hormone which triggers the fall of mature leaves and fruits from the plant body is_________

(a) Auxin

(b) Gibberellin

(c) Abscisic acid

(d) Cytokinin

Answer:C


5. The shape of guard cells changes due to change in ___

(a) Protein composition of cells

(b) temperature of cells

(c) amount of water in cells

(d) position of nucleus in cells

Answer: C


6. The stimulus in the process of thigmotropism is________

(a) Touch

(b) Gravity

(c) Light

(d) Chemical

Answer:A


7. The number of pairs of nerves which arises from the spinal cord is_________

(a) 21

(b) 31

(c) 41

(d) 51

Answer:B


8. The gap between two neurons is_______

(a) dendrite

(b) synapse

(c) axon

(d) impulse

Answer: B


9. The brain is responsible for______

(a) Balancing of body

(b) Thinking

(c) Regulating heart beat

(d) All

Answer: D


10. Which of the following controls the involuntary actions in the body?

(a) Medulla in forebrain

(b) Medulla in hindbrain

(c) Medulla in spinal cord

(d) Medulla in midbrain

Answer: B


11. Which gland is lost as age advances?

(a) Thyroid

(b) Thymus

(c) Adrenal

(d) Pituitary

Answer: B


12. Reflex actions are mediated through______

(a) Brain

(b) Effectors

(c) Spinal cord

(d) Receptors

Answer: C


13. Which of the following control and regulate the life process?

(a) Reproductive and endocrine systems

(b) Respiratory and nervous systems

(c) Endocrine and digestive systems

(d) Nervous and endocrine systems

Answer: D


14. Which of the following is a plant hormone______

(i) insulin

(b) thyroxin

(c) oestrogen

(d) cytokinin

Answer: D


15. If cerebellum of man gets damaged, his movement become________

(a) Shaky & speech become defective

(b) Unbalanced, walk uncontrolled, defective speech & intention tremor

(c) Jerky & defective speech

(d) Jerky & walked uncontrolled

Answer: B


16. Progesterone is secreted by______

(a) testes

(b) thyroid

(c) pituitary

(d) ovary

Answer: D


17. Glycogen is converted into glucose by________

(a) glucose kinase

(b) glucagon

(c) insulin

(d) calcitonin

Answer:B


18. Cerebral hemispheres are the centres of_________

(a) Balance

(b) Smell

(c) Taste

(d) Thinking

Answer: D


19. Which of the following are the parts of neurons?

(a) Sympathetic and parasympathetic

(b) Dendrite axon and cell body

(c) Cortex medulla and sheath

(d) Brain spinal cord and vertebral column

Answer: B


20. Select the incorrect pair

(a) Adrenaline : Pituitary gland

(b) Testosterone : Testes

(c) Estrogen : Ovary

(d) Thyroxin : Thyroid gland

Answer: A


21. Which of the following is not an involuntary action?

(a) Vomiting

(b) Salivation

(c) Heart beat

(d) Chewing

Answer: D


22. A fatty layer secreted by Schwann cells is________

(a) fatty cover

(b) fatty sheath

(c) myelin sheath

(d) oily sheath

Answer: C


23. Any change in the environment to which an organism responds is called______

(a) stimulus

(b) coordination

(c) response

(d) hormone

Answer: A


24. The largest part of the forebrain is_________

(a) thalamus

(b) cerebrum

(c) hippocampus

(d) cerebellum

Answer: B


25. A microscopic gap between a pair of adjacent neurons over which nerve impulses pass is called________

(a) neurotransmitter

(b) dendrites

(c) axon

(d) synapse

Answer: D


26. What type of disorder, Paralysis is?

(a) nervous disorder

(b) functional disorder

(c) vascular disorder

(d) psychological disorder

Answer: C


27. Which of the following is Main function of cerebrum ?

(a) thinking

(b) hearing

(c) memory

(d) balancing

Answer: A


28. The complete loss of function by one or more muscle groups is called__________

(a) functional disorder

(b) epilepsy

(c) vascular disorder

(d) paralysis

Answer: D


29. Afferent nerve fiber conducts impulse from_________

(a) C.N.S. to effector

(b) Receptor to C.N.S.

(c) Receptor to effector

(d) Effector to receptor

Answer: B


30. Which of the following hormone known as anti-abortion hormone ?

(a) Oxytocin

(b) Estrogen

(c) Progesterone

(d) Testosterone

Answer: C







Related Posts