Gravitation Class 9 MCQs With Answers - YB Study -->

Gravitation Class 9 MCQs With Answers

Gravitation MCQs With Answers PDF

Are you wondering how to prepare for Physics MCQs Gravitation for Competitive exams? If yes, then this article is for you. Although every student has a unique learning style and ability, we cannot decide that while preparing, there is a general approach that every student should adopt to prepare for the Biology exam. A very common question is usually asked by the students, what are the tips and strategies to score more in physics board exams?

Gravitation MCQs Questions For class 9


Physics MCQs Questions For class 9 Chapter 10 Gravitation is considered to be the most important science. Because From physics number of physics objective questions on Gravitation class 9 asked in every exam like NTSE, KVPY, SSC, BSC, NEET, CET, UPSC, NET, SET etc. In this time of tension, there is a need to carry out the preparation of the whole year properly. Although CBSE is the favorite of many students, but it is not so easy to get good marks. Here we are giving some Class 9 Gravitation MCQs Pdf for Competitive Exams with the help of these you can get good marks in CBSE exams.


Physics Multiple Choice Questions Gravitation pdf

1. If the gravitation effect were to be lesser than this present effect, which other force would likely to have altered?

(a) Electrostatic force.

(b) Archimedes principle.

(c) Viscous effect.

(d) None of these.

Answer: B 


2. What is the weight of a body at the earth’s centre?

(a) Zero.

(b) Same as on the surface of the earth.

(c) Less than the weight on the earth’s surface.

(d) None of the above

Answer: A


3. The value of acceleration due to gravity___________

(a) is same on equator and poles

(b) is least on poles

(c) is least on equator

(d) increases from pole to equator

Answer: C


4. One SI Unit of thrust is equal to ________ CGS Unit of it? 

(a) 10

(b) 10-⁵

(c) 105

(d) 10⁷

Answer: C


5. Acceleration due to gravity of the Earth increases with________

(a) decrease in the height from the surface of the Earth 

(b) increase in the height from the surface of the Earth.

(c) increase in the depth from the surface of the Earth.

(d) increase in the temperature of the Earth

Answer: A


6. A cuboid is resting on a table in a way that its greater surface is in contact with the table. If its position is changed, then the_______

(a) pressure applied by it on the table decreases.

(b) pressure applied by it on the table does not change.

(c) pressure applied by it on the table increases.

(d) Insufficient information.

Answer: C


7. Upthrust on a body immersed completely in the water is equal to_____

(a)  the weight of the body.

(b) the weight of the water displaced.

(c) the weight of the water in which the body is immersed.

(d) None of these

Answer: B


8. The SI unit of mass is________.

(a) milligram 

(b) gram 

(c) kilogram

(d) All of these

Answer: C


9. The gravitational force between two objects is F. If masses of both objects are halved without changing the distance between them, then the gravitational force would become__________

(a) F/4

(b) F/2

(c) F

(d) 2F

Answer: A


10. An object is put one by one in three liquids having different densities. The object floats with 19, 211 and 37 parts of their volumes outside the liquid surface in liquids of densities d1, d2 and d3 respectively. Which of the following statement is correct?

(a) d1 > d2 > d3

(b) d1 > d2 < d3

(c) d1 < d2 > d3

(d) d1 < d2 < d3

Answer: D


11. Law of gravitation gives the gravitational force between_______

(a) the Earth and a point mass only

(b) the Earth and Sun only

(c) any two bodies having some mass

(d) two charged bodies only

Answer: C


12. Two particles are placed at some distance. If the mass of each of the two particles is doubled, keeping the distance between them unchanged, the value of gravitational force between them will be________

(a) 14 times

(b) 4 times

(c) 12 times

(d) unchanged

Answer: B


13. A ball weighing 4 kg of density 4000 kgm-3 is completely immersed in water of density103 kgm-3. What will be the buoyant force acting on it?

(a) 100 N                                

(b) 10 N

(c) 1600N                               

(d) 16 N

Answer: B


14. Choose the correct unit for the relative density among the following:

(a) kg/cm                                

(b) unitless

(c) kg/cm                                

(d) kg/m3

Answer: B


15. An object having mass equal to 350 g occupies 200 cm3 of the space. When this object is thrown into a river what will be the condition of this object there? (Density of water = 1 g/ cm3)

(a) It will float on the surface of water

(b) It will float fully submerged in the liquid

(c) It will sink in the liquid

(d) It will float partially submerged in the liquid

Answer: C


16. The force which keeps the body to move in circular motion when accelerated is______________

(a) Centripetal force

(b) Magnetic force

(c) Electrostatic force

(d) Force of gravitation

Answer:A


17. What would be the duration of the year if the distance between the earth and the sun gets doubled?

(a) 1032 days

(b) 129 days

(c) 365 days

(d) 730 days

Answer: A


18. The value of acceleration due to gravity___________

(a) is same on equator and poles

(b) is least on poles

(c) is least on equator

(d) increases from pole to equator

Answer: C


19. The school bags are generally provided with the broad strips because_______

(a) It will spread the force of the bag over the large area of the shoulder of the child producing large pressure

(b) It will spread the force of the bag over the large area of the shoulder of the child producing less pressure

(c) It has become a trend among the students to carry the bags with wide strips

(d) It will spread the force of the bag over the small area of the shoulder of the child producing less pressure

Answer: B


20. Two objects of different masses falling freely near the surface of moon would:

(a) Have different accelerations                     

(b) Undergo a change in their inertia

(c) Have same velocities at any instant          

(d) Experience forces of same magnitude

Answer: C




Related Posts