Improvement in Food Resources MCQ - YB Study

Improvement in Food Resources MCQ

Multiple Choice Questions For class 9 science chapter 15 Improvement in food resources

Here you will find a list of Most important Multiple Choice Questions on Improvement in food resources with answer for competitive exams like CBSE Class 9 science chapter 15 MCQs . These frequently asked sample questions on are given with correct choice of answer that you can check instantly. Presently we have added more than 20 MCQ questions on class 9 science chapter 15 for your practice. We will keep adding more questions and provide this question bank in PDF format, so that you can download them instantly in E-book style.

Improvement in food resources MCQs


MCQs On Improvement in Food Resources Class 9

1. To solve the food problem of the country, which among the following is necessary?

(a) Increased production and storage of food grains

(b) Easy access of people to the food grain

(c) People should have money to purchase the grains

(d) All of the above

Answer : D


2. Weeds affect the crop plants by_______

(a) killing of plants in field before they grow

(b) dominating the plants to grow 

(c) competing for various resources of crops (plants) causing low availability of nutrients

(d) all of the above

Answer: C


3. In composite fish culture, Catlas are used because they_______

(a) are bottom feeders

(b) feed on the weeds

(c) reside in the middle zone

(d) are surface feeders 

Answer: D

 

4. Which one is not a source of carbohydrate? 

(a) Rice  

(b) Gram

(c) Sorghum

(d) Millets

Answer: B


5. Which one of the following species of honey bee is an Italian species?

(a) Apis dorsata

(b) Apis florae

(c) Apis cerana indica

(d) Apis mellifera

Answer: D


6. Poultry fowl are susceptible to the following pathogens

(a) Viruses

(b) Bacteria

(c) Fungi

(d) All of the above

Answer: D


7. Identify weeds from the following options.

(a) Parthenium 

(b) Cyprus Rotundas

(c) Xanthium

(d) All of these

Answer: D

 

8. Which one of the following options is an example of an exotic breed of cattle?

(a) Aseel

(b) Leghorn

(c) Jersey

(d) Sahiwal

Answer: D


9. Fish is an important aquatic food which is rich in proteins. The act of capturing, preservation and utilization of fishes is called fish culture.

Among the following statements choose the option which does not describe the benefit of fish culture?

(a) A large number of fishes are raised in the small area.

(b) Economically important desired fishes are made available

(c) There is more mortality in the younger stages of the fishes

(d) none of the above

Answer: C


10. Which of the following contain macro-nutrients only?

(a) Calcium, sulphur and zinc

(b) Nitrogen, phosphorus and potassium

(c) Calcium, magnesium and copper

(d) Nitrogen, iron and chlorine

Answer: B


11. Growing different crops in the same field in a pre-planned succession, to improve the quality and quantity of the crop yield and maintain the fertility of soil is known as__________

(a) Crop rotation

(b) Plant breeding

(c) Intercropping

(d) Crop management

Answer: B


12. The commercial farming of bees for honey and wax is called__________

(a) sericulture

(b) apiculture

(c) agriculture

(d) poultry farming

Answer: B


13. Which of the following is a draught breed cattle?

(a) Gir

(b) Sahiwal

(c) Malvi

(d) Red sindhi

Answer: C


14. What is the common name for Apis florae?

(a) Italian bee

(b) Little bee

(c) Rock bee

(d) Honey bee

Answer: B


15. What is the process of growing two or more crops in a definite pattern?

(a) Crop rotation

(b)  Inter-cropping

(c) Mixed cropping

(d)  Organic cropping

Answer: B


16. Which one of the following fishes is a surface feeder?

(a) Rohus

(b) Mrigals

(c) Common carps

(d) Catlas

Answer: D


17. Which one of the following nutrients is not available in fertilisers?

(a) Nitrogen

(b) Phosphorus

(c) Iron

(d) Potassium

Answer: C


18. Plants manufacture there food with the help of__________

(a) Oxygen, sunlight, water

(b) CO2, Oxygen, sunlight

(c) Water, sunlight, CO2

(d) Oxygen, sunlight

Answer: C


19. Which of the following is a fungus disease causing maximum deaths of poultry birds?

(a) Pullorium

(b) Coryza

(c) Rickets

(d) Aspergillosis

Answer: D


20. Which of the following statements is incorrect regarding manures?

(a) Manures enrich the soil with essential nutrients.

(b) Manures add organic matter called humus to the soil.

(c) It is very convenient to handle, store and transport.

(d) None of these

Answer: C

Related Posts