matter around us class 9 mcqs - YB Study

matter around us class 9 mcqs

MCQs On Matter Around Us with answers class 9

Here Below we provide a list of Some Natural Phenomena MCQ outlined by experts who suggest the most important MCQ Question for class 9 science chapter 2 matter around us for various competitive exams. The below MCQ takes you directly to the corresponding topic where the detailed article along with MCQs is provided for a smooth, effortless searching experience. Before going ahead to solved MCQ question for class 8 science chapter 15 papers or taking up mock tests, make sure you cover the Matter Around us MCQ and solve some sample questions before appearing in Exam. MCQ on Matter Around us with Answers Pdf listed below range from the basic to the most advanced Questions, thereby having you covered. Have a look at the list of MCQ below:

Matter around us class 9 mcqs


Multiple Choice Questions On Matter Around us with Answers pdf

1.When the liquid is spun rapidly, the denser particles are forced to the bottom and the lighter particles stay at the top. This principle is used in:

(a) Centrifugation

(b) Fractional distillation

(c) Evaporation

(d) Tunneling

Answer: A


2. Identify the odd one out.

(a) Fog

(b) Mist

(c) Smoke

(d) Cloud

Answer: C


3. The elemental gas present in acid rain.

(a) Sulphur dioxide

(b) Carbon monoxide

(c) Nitrogen

(d) Oxygen

Answer: A


4. Identify the statements which comply with bromine dissolved in carbon tetrachloride?

(a) It is a solid-liquid homogeneous mixture.

(b) After separation, bromine cannot be broken down into simpler substances.

(c) Carbon tetrachloride has the properties of carbon and chlorine.

(d) Bromine and carbon tetrachloride can be separated by a separating funnel

Answer: B


5. Which liquids used for medical purposes are considered as a sol?

(a) Milk of magnesia

(b) Surgical spirit

(c) Hand sanitiser

(d) Dettol

Answer: A


6. The constituents of which substances can be separated only by chemical means?

(a) Brine solution

(b) Alumina

(c) Milk

(d) Gold amalgam

Answer: A


7. Tincture of iodine has antiseptic properties. This solution is made by dissolving_________

(a) iodine in potassium iodide

(b) iodine in vaseline

(c) iodine in water

(d) iodine in alcohol

Answer : D


8. Rusting of an article made up of iron is called_______

(a) corrosion and it is a physical as well as chemical change

(b) dissolution and it is a physical change

(c) corrosion and it is a chemical change

(d) dissolution and it is a chemical change

Answer: C


9. Blood and sea water are________

(a) both mixtures

(b) both are compounds

(c) blood is a mixture whereas sea water is a compound

(d) blood is a compound and sea water is a mixture

Answer: A


10.In a water-sugar solution______

(a) water is solute and sugar is solvent

(b) water is solvent and sugar is solute

(c) water is solute and water is also solvent

(d) none of these

Answer: B


11. Boron and carbon are_______

(a) metalloids

(b) metalloid and non-metal respectively

(c) metal

(d) non-metal and metalloid respectively

Answer: B


12. Cooking of food and digestion of food:

(a) are both physical processes

(b) are both chemical processes

(c) cooking is physical whereas digestion is chemical

(d) cooking is chemical whereas digestion is physical

Answer: B


13. Mercury and bromine are both________

(a) liquid at room temperature

(b) solid at room temperature

(c) gases at room temperature

(d) both (a) and (b)

Answer: A


14. The components of a solution are:

(a) Dispersed particles and solvent

(b) Solute and solvent

(c) Dispersed phase and dispersion medium

(d) Solute and dispersed medium

Answer: B


15. Which of the following is a liquid metal?

(a) Copper

(b) Mercury

(c) Bromine

(d) Silver

Answer: B


16. The properties of mixture are _________ from its components.

(a) entirely different

(b) slightly different

(c) similar

(d) different

Answer: C


17. An example of a colloid is______

(a) Sugar solution

(b) Milk

(c) Oxygen

(d) Water

Answer: B


18. Colloidal particles can be normally seen by________

(a) Electron microscope

(b) Naked eye

(c) Ordinary microscope

(d) Telescope

Answer: C


19. Which of the following will show the “Tyndall effect”?

(a) Salt solution

(b) Milk and starch solution

(c) Copper sulphate solution

(d) None of the above

Answer: B


20. Which of the following is a colloidal solution? 

(a) Starch solution

(b) Copper sulphate solution 

(c) Chalk powder in water

(d) Kerosene oil and water

Answer: A


21.Which of the following is not a compound?

(a) Common salt

(b) Water

(c) Iron fillings

(d) Copper sulphate

Answer: C



Related Posts