Matter in our surroundings class 9 mcq with answers - YB Study

Matter in our surroundings class 9 mcq with answers

Class 9 Science Chapter 1: Matter in our surroundings MCQs

Matter in our surroundings is important Chapter for class 9 students appearing for CBSE board exam as well as NEET Aspirants also. Below we are provided MCQ on matter in our surroundings class 9 Prepared by subject experts and students can refer these matter in our surroundings MCQ Questions for their CBSE board exam preparation. Below MCQ questions and answer are prepare for class 9 students. These fully solved MCQ questions are applicable to all college students, freshers or experienced as well as various tests & contests in colleges. CBSE board Aspirants can enhance their knowledge by regular practice which will help them crack any exam. These MCQs questions for class 9 Chapter 1 matter in our surroundings provided here help students to understand each Concept of the chapter in the easy and interesting way. Students can practice these MCQ thoroughly in order to score maximum marks in the CBSE board exam.


Matter in our surroundings MCQs


Matter in our surroundings class 9 mcq with answers

1. Which of the following gases can be liquefied when pressure is applied at room temperature? 

(a) Oxygen

(b) Ammonia

(c) Hydrogen

(d) Nitrogen 

Answer: B


2. What is the phenomenon involved in a lawn becoming wet in the morning during winter?

(a) Vaporisation

(b) Liquefaction

(c) Condensation

(d) Deposition

Answer: C


3. Identify the water temperature which gets cooled at the maximum rate? 

(a) Water at 100℃

(b) Water at 80℃

(c) Water at 70℃

(d) Water at 50℃

Answer: A


4.Gases do not have __________.

(a) high compressibility

(b) large volume

(c) high fluidity

(d) high density

Answer: B


5. Which one of the following set of phenomena would increase on raising the temperature?

(a) Diffusion, evaporation, compression of gases

(b) Evaporation, compression of gases, solubility

(c) Evaporation, diffusion, expansion of gases

(d) Evaporation, solubility, diffusion, compression of gases

Answer: C


6. Which of the following cannot be considered a form of matter?

(a) Atom

(b) Water

(c) Humidity

(d) Electron

Answer: C


7. Which of the following is not a characteristic of matter? 

(a) Matter is made up of extremely small particles 

(b) There is no space between particles of matter 

(c) The particles of matter are continuously moving

(d) The particles of matter attract each other

Answer: B


8.Convert the temperature of 373° C to the kelvin scale ?

(a) 646° K

(b) 546° K

(c) 300° K

(d) 500° K

Answer: A


9. Fluids are________

(a) Liquids and gases

(b) Solids and gases

(c) Liquids and solids

(d) Only solids

Answer: A


10. Which of the following conditions will increase the rate of evaporation?

(a) Increase in temperature of water

(b) Decrease in wind speed

(c) Decrease in surface area of water

(d) Adding sugar to water

Answer: A


11. Name the process by which a drop of ink spreads in a beaker of water

(a) Diffusion

(b) Vaporization

(c) Condensation

(d) Sublimation

Answer: A


12.Which of the following is correct order of forces of attraction?

(a) Water > Air > Sand

(b) Air > Sugar > Oil

(c) Air < Water < Sugar

(d) Salt > Air > Juice

Answer: C


13. Which factor affect Evaporation?

(a) Temperature

(b) Surface area

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Answer: C


14. Which of the following is the nuclear fuel in the sun?

(a) uranium

(b) hydrogen

(c) helium

(d) alpha particles

Answer: B


15. Which Condition Out Of The Following Will Increase The Evaporation Of Water?

(a) Increase in temperature of water

(b) Decrease in temperature of water

(c) Less exposed surface area of water

(d) Adding common salt to water

Answer: A


16. The property to flow is unique to fluids. Which one of the following statements is correct?

(a) Only gases behave like fluids

(b) Gases and solids behave like fluids

(c) Gases and liquids behave like fluids

(d) Only liquids are fluids

Answer : C


17. few substances are arranged in the increasing order of ‘forces of attraction’ between their particles. Which one of the following represents a correct arrangement?

(a) Water, air, wind

(b) Air, sugar, oil

(c) Oxygen, water, sugar

(d) Salt, juice, air

Answer :C 


18. On converting 25°C, 38°C and 66°C to kelvin scale, the correct sequence of temperature will be_______

(a) 298 K, 311 K and 339 K

(b) 298 K, 300 K and 338 K

(c) 273 K, 278 K and 543 K

(d) 298 K, 310 K and 338 K

Answer :A 


19. The boiling points of diethyl ether, acetone and n-butyl alcohol are 35°C, 56°C and 118°C respectively. Which one of the following correctly represents their boiling points in kelvin scale?

(a) 306 K, 329 K, 391 K

(b) 308 K, 329 K, 392 K

(c) 308 K, 329 K, 391 K

(d) 329 K, 392 K, 308 K

Answer : C


20. Which condition out of the following will increase the evaporation of water?

(a) Increase in temperature of water

(b) Decrease in temperature of water

(c) Less exposed surface area of water

(d) Adding common salt to water

Answer: A

























Related Posts