MCQs Questions For class 9 science chapter 7 Diversity in Living organisms pdf - YB Study

MCQs Questions For class 9 science chapter 7 Diversity in Living organisms pdf

Diversity in Living organisms class 9 mcq with answers pdf

Here you will find a list of Most important Multiple Choice Questions on Diversity in Living organisms with answer for competitive exams like CBSE Class 9 science chapter 7 MCQs . These frequently asked sample questions on are given with correct choice of answer that you can check instantly. Presently we have added more than 30 MCQ questions on class 9 science chapter 7 for your practice. We will keep adding more questions and provide this question bank in PDF format, so that you can download them instantly in E-book style.

MCQs on Diversity in Living organisms class 9


MCQs On Diversity in Living organisms class 9

 1. The amphibians of plant kingdom are______

(a) Bryophytes

(b) Cryptogamae

(c) Pteridophytes 

(d) Angiosperms 

Answer: A


2. Ribbon-shaped and spiral chloroplast is present in_______

(a) Agaricus

(b) Spirogyra

(c) Chlamydononas

(d) Ulothrix

Answer: B

 

3. Algae and Fungi are in the division _________

(a) Viperidae

(b) Thallophyta

(c) Bryophyta

(d) All of the above

Answer: B


4. __________ have cell walls made of chitin

(a) Fungi

(b) Green plants

(c) Human foetus

(d)All of the above

Answer: A


5.  In which organisms, the structure of parapodia is present? 

(a) Nereis

(b) Leech

(c) Earthworm

(d)  Octopus

Answer: A


6. Pyrenoids are the structures seen in_____

(a) Marchantia

(b) Cycas

(c) Spirogyra

(d) Funaria

Answer: C

 


7. Naked ovules and naked seeds are the characteristic features of_______

(a) Pteridophytes

(b) Gymnosperms

(c) Angiosperms

(d) Dicotyledons

Answer: B


8.Which is the highest level of classification?

(a) Species

(b) Kingdom 

(c) Genus

(d) Family

Answer: B


9. Seeds of pinus have__________

(a) Many cotyledons 

(b) Two cotyledons

(c) One cotyledon

(d) No cotyledon

Answer: D


10. Angiospermae is a division of kingdom Plantae. The main characteristic feature of angiosperms is_______

(a) Seeds are naked in fruits

(b) Seeds are covered with coats and are in fruits

(c) Fruits are without seeds

(d) Seeds are naked without fruits

Answer:B


11. Which among the following is a common feature of chrodates?

(a) Presence of notochord

(b) Presence of triploblastic condition

(c) Presence of coelom

(d) Presence of gill pouches

Answer:A


12. Which adaptation of the frog differentiates it from the fish?

(a) Ability to live in water also

(b) Lays eggs in water

(c) Have a streamlined body

(d) Presence of mucous glands in the skin

Answer:A


13. Differentiation in segmental fashion occurs in_________

(a) Leech

(b) Starfish

(c) Snails

(d) Ascaris

Answer: A


14. Lack of a well-differentiated body design is the main feature of division

(a) Bryophyta

(b) Gymnosperms

(c) Thallophyta

(d) Pteridophyta

Answer: C


15.Which of the following is the characteristic feature of ferns?

(a) They have needle shaped leaves.

(b) They have male and female cones.

(c) They have rhizoids

(d) Their plant body is differentiated into root, stem and leaves.

Answer: D


16. Biodiversity of a geographical region represents________

(a) Genetic diversity present in the dominant species of the region

(b) Species endemic to the region

(c) Endangered species found in the region

(d) The diversity in the organisms living in the region

Answer: D


17. Plant embryos in seeds have structures called_________

(a) Bryophyte

(b) Angiosperm

(c) Cryptogams

(d) Cotyledons

Answer: D


18. Which of the following animals possess a vascular system?

(a) Starfish

(b) Hydra

(c) Jellyfish

(d) All of the above

Answer: A


19. Most paramecium move with the help of_______

(a) Villi

(b) Oral grove

(c) Cilia

(d) Stationary

Answer: C


20. In the five kingdom system of classification, Monera was divided into archaebacteria and eubacteria by________

(a) Woese

(b) Haeckel

(c) Whittaker

(d) Linnaeus

Answer: A



Related Posts