Motion in a plane NEET MCQs Questions With Answer pdf - YB Study

Motion in a plane NEET MCQs Questions With Answer pdf

MCQs Questions For class 11 Chapter 4 Motion in plane pdf

Check your knowledge by solving MCQ on Motion in plane with answers Pdf. Below MCQs will help learners for preparing NEET examinations and will be able to score better as all the resources required to study of Motion in plane are provided here. We tried to simplify the complexities of some of the topics in the form of Motion in plane multiple choice questions and answers so that preparation becomes easy for the NEET aspirants.

These MCQs on Motion in plane are also useful for preparing for various competitive exams like KVPY, CET, NTSE, NET, SET. So, we are providing MCQ Questions on Motion in plane that will help you to understand the basic concepts of Motion in plane and even help you get a good score with sufficient practice questions for each topic.


Motion in a plane NEET MCQs Questions


Multiple Choice Questions On Motion in plane with answers pdf

1. The location of a particle is changed. What can we say about the displacement and distance covered by the particle_________

(a) Both cannot be zero

(b) One of the two may be zero

(c) Both must be zero

(d) If one is positive, the other is negative and vice-versa

Answer: A


2. An athlete completes one round of a circular track of radius R in 20 seconds. What will be his displacement at the end of 2 minutes 20 seconds ?

(a) Zero 

(b) 2R

(c) 2pR 

(c) 7pR

Answer:A


3. A man walks for some time 't' with velocity (v) due east. Then he walks for same time 't' with velocity(v) due north. The average velocity of the man is_________

(1) 2v 

(2) 2 v

(3) v 

(4) v2

Answer: D


4. A drunkard is walking along a straight road. He takes 5 steps forward and 3 steps backward, followed by 5 steps forward and 3 steps backward and so on. Each step is one meter long and takes one second.There is a pit on the road 11 meters away from the starting point. The drunkard will fall into the pit after________

(a) 29 s 

(b) 21 s

(c) 37s 

(d) 31 s

Answer: A


5. A car runs at constant speed on a circular track of radius 10 m taking 6.28s on each lap (i.e. round).The average speed and average velocity for each complete lap is________

(a) Velocity 10 m/s, speed 10 m/s

(b) Velocity zero, speed 10 m/s

(c) Velocity zero, speed zero

(d) Velocity 10 m/s speed zero

Answer: B


6. A particle moving in a straight line covers half the distance with speed of 12 m/s. The other half of the distance is covered in two equal time intervals with speed of 4.5 m/s and 7.5 m/s respectively. The average speed of the particle during this motion is________

(a) 8.0 m/s 

(b) 12.0 m/s

(c) 10.0 m/s 

(d) 9.8 m/s

Answer: A


7. The numerical ratio of displacement to the distance covered is always_________

(a) less than one

(b) equal to one

(c) equal to or less than one

(d) equal to or greater than one

Answer: C 


8. A particle moves in a straight line for 20 seconds with velocity 3m/s and then moves with velocity 4 m/s for another 20 seconds and finally moves with velocity 5 m/s for next 20 seconds. What is the average velocity of the particle ?

(a) 3 m/s 

(b) 4 m/s 

(c) 5 m/s 

(d) zero

Answer: B


9. An object travels 10 km at a speed of 100 m/s and another 10 km at 50 m/s. The average speed over the whole distance is______

(a) 75 m/s 

(b) 55 m/s

(c) 66.7 m/s 

(d) 33.3 m/s

Answer: C


10. A point object traverses half the distance with velocity n⁰ The remaining part of the distance is covered with velocity n¹ ​for the half time and with velocity n² for the rest half. The average velocity of he object for the whole journey is__________

(1) 2n1​(n0+ n2) / (n0+ 2n1 + 2n2)

(2) 2n (n0+ n1) / (n0+ n1 + n2)

(3) 2n0​(n1+ n2) / (n1+ n2 + 2n0)

(4) 2n2(n0+ n1) / (n1+ 2n2 + n0)

Answer: C


11. Select the incorrect statements from the following.

S1 :Average velocity is path length divided by time interval.

S2. In general, average speed is greater than the magnitude of the average velocity 

S3. A particle moving in a given direction with a non-zero velocity can have zero speed.

S4. The magnitude of average velocity is the average speed.

(a) S2 and S3

(b) S1 and S4

(c) S1, S3 and S4

(d) All four statements

Answer: C


12. If x denotes displacement in time t and x = a cost,then acceleration is_________

(a) a cos t

(b) – a cos t

(c) a sin t 

(d) –a sin t

Answer: B


13. A stone is thrown upwards and it rises to a height of 200 m. The relative velocity of the stone with respect to the earth will be maximum at __________

(a) Height of 100 m 

(b) Height of 150 m

(c) Highest point 

(d) The ground

Answer: D


14. A bus starts from rest moving with an acceleration of 2m/s² A cyclist, 96 m behind the bus starts simultaneously towards the bus at 20 m/s. After what time will he be able to overtake the bus__________

(a) 8 s 

(b) 10 s 

(c) 12 s 

(d) 1 s

Answer: A


15. A train is moving towards East with a speed 20 m/s.A person is running on the roof of the train with a speed 3 m/s against the motion of train. Velocity of the person as seen by an observer on ground will be___________ 

(1) 23 m/s towards East

(2) 17 m/s towards East

(3) 23 m/s towards West

(4) 17 m/s towards West

Answer: B


16. A motorcycle is moving with a velocity of 80 km/h ahead of a car moving with a velocity of 65 km/h in the same direction. What is the relative velocity of the motorcycle with respect to the car ?

(a) 15 km/h 

(b) 20 km/h

(c) 25 km/h 

(d) 145 km/h.

Answer: A


17. A 100 m long train crosses a man travelling at 5 km/h, in opposite direction in 7.2 seconds, then the velocity of train is____

(a) 40 km/h 

(b) 25 km/h

(c) 20 km/h 

(d) 45 km/h

Answer: D

18. A body starting from rest is moving under a constant acceleration up to 20 sec. If it moves S1 distance in first 10 sec., and S2 distance in next 10 sec. then S2 will be equal to_________

(a) S¹

(b) 2S¹

(c) 3S¹

(d) 4S¹

Answer: C


19. A bus is moving with a speed of 10 m/s on a straight road. A scooterist wishes to overtake the bus in 100 s. If the bus is at a distance of 1 km from the scooterist, with what speed should the scooterist chase the bus ?

(a) 10 m/s 

(b) 20 m/s

(c) 40 m/s 

(d) 25 m/s

Answer: B


​20. A boy standing at the top of a tower of 20 m height drops a stone. Assuming g = 10 m/s² the velocity with which it hits the ground is__________

(a) 10.0 m/s 

(b) 20.0 m/s

(c) 40.0 m/s 

(d) 5.0 m/s

Answer: B


21. A body is moving with velocity 30 m/s towards east. After 10 seconds its velocity becomes 40 m/s towards north. The average acceleration of the body is_______

(a) 1 m/s²

(b) 7 m/s²

(c) 27 m/s 

(d) 5 m/s2

Answer: D


22. A missile is fired for maximum range with an initial velocity of 20 m/s. If g = 10 m/s² the range of the missile is________

(a) 40 m 

(b) 50 m

(c) 60 m 

(d) 20 m

Answer: A


23. In a straight line motion the distance travelled is proportional to the square root of the time taken.The acceleration of the particle is proportional to_____________

(a) v 

(b) v2

(c) v3

(d) v

Answer: C


24. A particle travels 10m in first 5 seconds and 10m in next 3 seconds. Assuming constant acceleration,what is the distance travelled in next 2 second ?

(a) 8.3 m 

(b) 9.3 m

(c) 10.3 m 

(d) None of these

Answer: A


25. A balloon rises from the ground with an acceleration of 1.25 m/s²After 8s, a stone is released from the balloon. The stone will – (taking g = 10 m/s²)

(a) have a displacement of 50 m

(b) cover a distance of 40m in reaching the ground

(c) reach the ground in 4s

(d) begin to move downwards after being released

Answer: C


26. A stone is dropped from the top of a tower of height h. After 1 second another stone is dropped from the balcony 20 m below the top of the tower. Both reach the bottom simultaneously. What is the value of h ? take g = 10 m/s²

(a) 3125 m 

(b) 312.5 m

(c) 31.25 m 

(d) 25.31 m

Answer: C


27. A man throws balls with the same speed vertically upwards one after the other at an interval of 2 seconds. What should be the speed of the throw so that more than two balls are in the sky at any time ?(Given g = 9.8 m/s²)

(a) More than 19.6 m/s.

(b) At least 9.8 m/s.

(c) Any speed less than 19.6 m/s.

(d) Only with speed 19.6 m/s.

Answer: A


28. A man walks on a straight road from his home to a market 2.5 km away with a speed of 5 km/h.Finding the market closed, he instanly turns and walks back home with a speed of 7.5 km/h.The average speed of the man over the interval of time 0 to 40 min is equal to___________

(a) 5 km/h 

(b) 25/4 km/h

(c) 30/4 km/h 

(d) 45/8 km/h

Answer: D


29. Position of a particle moving along x–axis is given by x = 2 + 8t – 4t² The distance travelled by the particle from t = 0 to t = 2 is___________

(a) 0 

(b) 8 

(c) 12 

(d) 16

Answer: B




Related Posts