Multiple Choice Questions On Natural Resources Class 9 - YB Study -->

Multiple Choice Questions On Natural Resources Class 9

MCQs On Natural Resources With Answers Pdf

Natural Resources is important Chapter for class 9 students appearing for CBSE board exam as well as NEET Aspirants also. Below we are provided MCQ on Natural Resources class 9 Prepared by subject experts and students can refer these Natural Resources MCQ Questions for their CBSE board exam preparation. Below MCQ questions and answer are prepare for class 9 students. These fully solved MCQ questions are applicable to all college students, freshers or experienced as well as various tests & contests in colleges. CBSE board Aspirants can enhance their knowledge by regular practice which will help them crack any exam. These MCQs questions for class 9 Chapter 14 Natural Resources provided here help students to understand each Concept of the chapter in the easy and interesting way. Students can practice these MCQ thoroughly in order to score maximum marks in the CBSE board exam.

MCQs On Natural Resources class 9


Natural Resources MCQs Questions With Answers

1. What would happen, if all the oxygen present in the environment is converted to ozone?

(a) We will be protected mor

(b) It will become poisonous and kill living forms

(c) Ozone is not stable, hence it will be toxic

(d) It will help harmful sun radiations to reach earth and damage many life forms.

Answer: B


2. The two forms of oxygen found in the atmosphere are______

(a) water and ozone

(b) water and oxygen

(c) ozone and oxygen

(d) water and carbon-dioxide

Answer : C


3. Rainfall patterns depend on________

(a) the underground water table

(b) the number of water bodies in an area

(c) the density pattern of human population in an area

(d) the prevailing season in an area

Answer : B 


4. Water occupies earth surface called_______

(a) Outer sphere

(b) Lithosphere

(c) Hydrosphere

(d) Hemisphere

Answer: C


5. Air, water, and soil is________component

(a) Biotic component

(b) Abiotic component

(c) A and b both

(d) None of them

Answer: B


6. Green plants converts carbon dioxide into glucose in presence of_________

(a) Air

(b) Rain

(c) Sunlight

(d) None of them

Answer: C


7. The gas which does not cause a greenhouse effect_________

(a) Ozone

(b) Carbon dioxide

(c) Methane

(d) Carbon Monoxide

Answer: D


8. The surface of the earth covered with water is____________

(a) 79

(b) 28

(c) 50

(d) 100

Answer: A


9.Ozone hole was first observed over_________

(a) Antarctica

(b) Europe

(c) Australia

(d) America

Answer: A


10. Nitrites can be converted into nitrates by _____

(a) nitrobactor bacteria.

(b) nitrosomonas bacteria.

(c) symbiotic bacteria.

(d) ammonifying bacteria.

Answer: A


11. Identify from the following which is not the control measure of water pollution.

(a) Usage of natural manure

(b) Usage of drip irrigation

(c) Usage of fertilisers

(d) Usage of natural pesticides

Answer: C


12. The factor responsible for the depletion of the ozone layer is _________

(a) excessive use of automobiles. 

(b) excessive use of man-made compounds containing both fluorine and chlorine.

(c) excessive formation of industrial units.

(d) All of the above

Answer: B


13. Ozone layer is a protective blanket in the atmosphere that protectsus from the harmful high energy UV radiations coming from the sun. But it has been observed that some harmful air pollutants like chlorofluorocarbons are causing hole in this protective layer. What does this ‘ozone hole’ exactly mean?

(a) A large sized hole in the ozone layer

(b) Thinning of the ozone layer

(c)Small holes scattered in the ozone layer

(d) Thickening of the layer

Answer: B


14. A cool breeze after a hot day brings all of us considerable relief. This breeze is actually the moving air. What is the basic process that causes this movement of air?

(a) Pressure difference between the air of two regions

(b) Moving leaves of the plants

(c)Temperature difference between the two regions

(d) Striking of air with the mountains

Answer: C 


15. The form of water which is suitable for drinking is ________?

(a) Soft water

(b) Potable water 

(c) Distilled water

(d) Demineralised water 

Answer: B


16. What would happen if all the oxygen present in the environment is converted to ozone?

(a) We will have greater protection from the UV rays of the Sun.

(b) It will become poisonous and kill all living forms.

(c) Ozone is not stable so it will be converted back to oxygen.

(d) Harmful radiations from the Sun will reach the Earth and damage many life forms.

Answer: B


17. Haversian system is typically found in bones of__________

(a) fishes

(b) aves

(c) reptiles

(d) mammals

Answer: D


18. Lichens do not like to grow in cities because of__________

(a) SO2 pollution

(b) Missing natural habitats

(c) Absence of right type of algae and fungi

(d) Lack of moisture

Answer: A


19. Smog is formed by the combination of_________

(a) Smoke and fire

(b) Dust and water vapours

(c) Smoke and fog

(d) Smoke and dust

Answer: C


20. Approximately 70 percent of the earth is covered by water. Of this amount, approximately _____ percent of it is suitable for human use.

(a) 10

(b) 25

(c) 50

(d) less than one

Answer: D





Related Posts