Physics MCQs Questions class 9 Motion with Answers - YB Study

Physics MCQs Questions class 9 Motion with Answers

Motion Multiple Choice Questions with answers pdf

Here Below we provide a list of Class 9 Science Motion MCQs outlined by experts who suggest the most important MCQ for various competitive exams. The below Motion MCQ takes you directly to the corresponding topic where the detailed article along with MCQs on  Motion is provided for a smooth, effortless searching experience. Before going ahead to solved MCQ question for class 9 science chapter 8 Motion papers or taking up mock tests, make sure you cover the basic concepts of class 9 Motion MCQ and solve some sample questions before appearing in Exam. MCQs Questions on Motion with Answers Pdf listed below range from the basic to the most advanced Questions, thereby having you covered. Have a look at the list of MCQ below:

Motion class 9 mcq questions with answers


Motion Class 9 MCQs With Answers pdf

1. ________can be added algebraically.

(a) Accelerations

(b) Velocities

(c) Distances 

(d) Any physical quantities

Answer: C

 

2. A physical quantity which has both magnitude and direction is called a _______.

(a) scalar quantity

(b) vector quantity

(c) neither (a) nor (b)

(d) either (a) or (b)

Answer: B


3. A freely falling body is said to be moving with _____.

(a) constant non-zero acceleration

(b) non-uniform motion 

(c) zero velocity

(d) non-uniform acceleration

Answer: A


4. The numerical ratio of displacement to distance for a moving object is_______

(a) always less than 1

(b) always equal to 1

(c) always more than 1

(d) equal or less than 1

Answer: D


5. Area under a υ -1 graph represents a physical quantity which has the unit

(а) m2

(b) m

(c) m3

(d) ms-1

Answer: B


6. Suppose a boy is enjoying a ride on a marry-go-round which is moving with a constant speed of 10 m/s. It implies that the boy is:

(a) At rest

(b) Moving with no acceleration

(c) In accelerated motion

(d) Moving with uniform velocity

Answer: C


 7. Which of the following statement is correct regarding velocity and speed of a moving body?

(a) Velocity of a moving body is always higher than its speed

(b) Speed of a moving body is always higher than its velocity

(c) Speed of a moving body is its velocity in a given direction

(d) Velocity of a moving body is its speed in a given direction

Answer: D


8. Which of the following is most likely not a case of uniform circular motion?

(a) Motion of the earth around the sun

(b) Motion of a toy train on a circular track

(c) Motion of a racing car on a circular track

(d) Motion of hours’ hand on the dial of a clock

Answer:C


9. In a free fall the velocity of a stone is increasing equally ion equal intervals of time under the effect of gravitational force of the earth. Then what can you say about the motion of this stone? Whether the stone is having:

(a) Uniform acceleration              

(b) Non-uniform acceleration

(c) Retardation                                 

(d) Constant speed

Answer: A


10. A car of mass 1000 kg is moving with a velocity of 10 m/s. If the velocity-time graph for this car is a horizontal line parallel to the time axis, then the velocity of the car at the end of 25 s will be:

(a) 40 m/s                                           

(b) 25 m/s

(c) 10 m/s                                           

(d) 250 m/s

Answer:C


11. A particle is moving in a circular path of radius r. The displacement after half a circle would be:

(a) Zero

(b) π r

(c) 2 r

(d) 2π r

Answer : C


12. In which of the following cases of motions, the distance moved and the magnitude of displacement are equal?

(a) If the car is moving on straight road

(b) If the car is moving in circular path

(c) The pendulum is moving to and fro

(d) The earth is revolving around the Sun

Answer: A


13. What is the average velocity of a car that moved 60 km in 3 hours?

(a) 60 km/h

(b) 20 km/h

(c) 30 km/h

(d) 10 km/h

Answer: B


14.The speedometer of a car measures__________

(a) average speed

(b) instantaneous speed

(c) acceleration

(d) none of the above

Answer: B


15. Distance covered by a body from velocity-time graph is___________

(a) Equal to the slope of the graph.

(b) Area under the graph.

(c) Is denoted by a line parallel to the time axis at any point on the distance axis.

(d) Is denoted by a line parallel to the distance axis at any point on the time axis.

Answer: B


16. If you throw a ball in upward direction then the value of g will be…

(a) Positive

(b) Negative

(c) We can not say

(d) It is not fixed

Answer: A


17. Which of the following situations is possible?

(a) An object can have acceleration, but constant velocity.

(b) The velocity of an object may be zero but acceleration is not zero.

(c) Distance and the magnitude of displacement are equal in circular motion.

(d) Average speed and the magnitude of average velocity are always equal in circular motion.

Answer: B


18. A boy goes from A to B with a velocity of 20 m/min and comes back from B to A with a velocity of 30 m/min. The average velocity of the boy during the whole journey is_________

(a) 24 m/min

(b) 25 m/s

(c) Zero

(d) 20 m/min

Answer: A


19. The ratio of speed to the magnitude of velocity when the body is moving in one direction is_______

(a) Less than one

(b) Greater than one

(c) Equal to one

(d) Greater than or equal to one

Answer: C


20. A car is travelling at a speed of 90 km/h. Brakes are applied so as to produce a uniform acceleration of – 0.5 m/s2. Find how far the car will go before it is brought to rest?

(a) 8100 m                                          

(b) 900 m

(c) 625 m                                             

(d) 620 m

Answer: C


Related Posts