Sound multiple Choice Questions and Answers PDF - YB Study -->

Sound multiple Choice Questions and Answers PDF

Multiple Choice Questions about Sound with answers pdf

Given below are a few MCQ on sound class 9 which will help the students analyze their conceptual knowledge. The answers are also provided for your reference.

Sound Multiple Choice Questions and Answers


Sound multiple Choice Questions answer key

1. In gases a sound wave is________

(a) Longitudinal only

(b) Transverse only

(c) both A and B

(d) None of these

Answer: A


2. A body produces sound only if it is______

(a) Made of glass

(b) Made of aluminium

(c) Vibration

(d) Made of iron

Answer: C


3. If a wave complete 20 vibration in 2.5s, then its frequency is_________

(a) 200 Hz

(b) 50 Hz

(c) 20 Hz

(d) 8 Hz

Answer: D


4. On increasing the temperature, the speed of sound in air__________

(a) Increases                            

(b) Decreases

(c) Does not change                 

(c) First increases then becomes 

Answer: A


5. We can easily distinguish between the sounds of the different singers even without having seen them. This is all due the different quality or timber of their sounds. On what factor does the quality of sound depend?

(a) Wavelength                                  

(b) Waveform

(c) Wave frequency               

(d) Wave amplitude

Answer: B


6. Which of the following can produce longitudinal as well as transverse waves under different conditions?

(a) Bats                                                      

(b) Slinky

(c) Tuning fork                                         

(d) None of these

Answer: B


7. Frequency of infrasonic waves is _______ than frequency of ultrasound waves.

(a) less

(b) more

(c) almost same

(d) none of the above

Answer: A


8. When sound gets reflected from a surface

(a) the angle of incidence < angle of reflection

(b) the angle of incidence = the angle of reflection

(c) the angle of reflection is equal to 90°

(d) the angle of incidence > angle of reflection

Answer: B


9. The unit of quantity on which pitch of the sound depends is__________

(a) Hertz

(b) Metre

(c) Metre/second

(d) Second

Answer: A


10. The hump on the + y axis is called crest_____

(a) The hump on the – y axis is called crest

(b) The highest point on the hump on + y axis is called crest

(c) The highest point on the hump on the – y axis is called crest

(d) None of the above

Answer: B


11. Sound travels in air if_________

(a) particles of medium travel from one place to another

(b) there is no moisture in the atmosphere

(c) disturbance moves

(d) both particles as well as disturbance travel from one place to another.

Answer : C


12. In the region of compression or rarefaction, in a longitudinal wave the physical quantity which does not change is____________

(a) Pressure

(b) Mass

(c) Density

(d) Volume

Answer: B


13. Infrasound can be heard by_______

(a) dog

(b) bat

(c) rhinoceros

(d) human beings

Answer: C


14. Which of the following quantities is transferred during wave propagation?

(a) Energy

(b) Particles

(c) Speed

(d) Mass

Answer: A


15. Loudness or softness of a sound is depend on__________

(a) Amplitude

(b) Frequency

(c) Type of a wave

(d) None of these

Answer: A


16. Before playing the orchestra in a musical concert, a sitarist tries to adjust the tension and pluck the string suitably. By doing so, he is adjusting

(a) intensity of sound only

(b) amplitude of sound only

(c) frequency of the sitar string with the frequency of other musical instruments

(d) loudness of sound

Answer: C


17.The speed of sound is greater in________

(a) Nickel

(b) Ethanol

(c) Air

(d) Sulphur dioxide

Answer: A


18. If the pendulum oscillate 78 times in one minute then the frequency of that pendulum will be____________

(a) 2 Hz

(b) 1.5 Hz

(c) 1.3 Hz

(d) 1.2 Hz

Answer: C


19. Children under age of 5 years can hear sound upto________

(a) 10 kHz

(b) 20 2Hz

(c) 25 kHz

(d) 30 kHz

Answer: C


20. You must have seen the doctor checking the sounds produced in the chest or heartbeat of a patient using a medical instrument called Stethoscope. On what principle does this Stethoscope work?

(a) Multiple refractions                          

(b) Multiple reflections

(c) Wave motion                                       

(d) None of these

Answer: B



Related Posts