The fundamental unit of life class 9 mcq questions pdf - YB Study

The fundamental unit of life class 9 mcq questions pdf

The fundamental Unit Of life class 9 Mcq With Answers

Here are the Fundamental Unit Of life questions and answers Which helps students by providing a strategy to prepare for various Competitive examinations. Every student aspiring to excel in the Competitive examinations requires deep knowledge and thorough understanding of this subject. All the fundamental Unit Of life questions present in these materials are framed under the guidance of experts. One of the best tactics to score the high marks in Biology Entrance Exams subject is without joining the expensive tuition.

Fundamental Unit Of life class 9 mcq


Here Below we provide a list of The fundamental Unit Of life class 9 mcq test  outlined by experts who suggest the most important MCQ On Fundamental Unit Of life for various competitive exams. The below MCQ takes you directly to the corresponding topic where the detailed article along with MCQs is provided for a smooth, effortless searching experience. Before going ahead to solved Fundamental Unit Of life MCQ question for class 9 science chapter 5 papers or taking up mock tests, make sure you cover the basic concepts of science.


Important points to remember about Fundamental unit of life

  • The fundamental organisational unit of life is the cell. Cells were first discovered byR Robert Hooke in 1665. 
  • Each living cell has the capacity to perform certain basic functions that are characteristic of all living forms. 
  • Cells are enclosed by a plasma membrane composed of lipids and proteins. 
  • The cell membrane is an active part of the cell. 
  • It regulates the movement of materials between the ordered interior of the cell and the outer environment.
  • The nucleus has a double layered covering called nuclear membrane. 
  • The nuclear membrane has pores which allow the transfer of material from inside the nucleus to its outside, that is, to the cytoplasm .
  •  In plant cells, a cell wall composed mainly of cellulose is located outside the cell membrane. 
  • The presence of the cell wall enables the cells of plants,fungi and bacteria to exist in hypotonic media without bursting. 
  • The nucleus in eukaryotes is separated from the cytoplasm by double-layered membrane and it directs the life processes of the cell.
  •  The ER functions both as a passageway for intracellular transport and as a manufacturing surface. 
  • The Golgi apparatus consists of stacks of membrane-bound vesicles that function in the storage, modification and packaging of substances manufactured in the cell.
  • Most plant cells have large membranous organelles called plastids, which are of two types – chromoplasts and leucoplast.
  • Chromoplasts that contain chlorophyll are called chloroplasts and they perform photosynthesis.The flexibility of the cell membrane also enables the cell to engulf in food and other material from its external environment. Such processes are known as endocytosis. 
  • The primary function of leucoplasts is storage. 
  • Most mature plant cells have a large central vacuole that helps to maintain the turgidity of the cell and stores important substances including wastes. 
  • Prokaryotic cells have no membrane-bound organelles, their chromosomes are composed of only nucleic acid, and they have only very small ribosomes as organelles. 
  • Cells in organisms divide for growth of body, for repacking dead cells, and for forming gametes for reproduction.


Class 9 Science Chapter 5 : Fundamental Unit Of life Mcq

1. Vacuoles provide______

(a) Rigidity

(b) Turgidity

(c) Shape

(d) Both (a) and (b)

Answer: B


2. Before scraping the inner side of cheek to prepare a temporary mount of cheek cell, the mouth is rinsed to_________

(a) remove food particles 

(b) make it alkaline

(c) avoid injury

(d) make it acidic  

Answer: D


3. A cover slip is placed over the specimen to__________

(a) prevent the tissue from drying

(b) prevent glycerine from leaking out  

(c) remove extra stain and water

(d) crush the cells in order to see the organelles clearly

Answer: D


4. To prepare a temporary stained mount of onion peel, a student must take the material from the__________

(a) green leaf of spring onion

(b) thin layer of fleshy leaf base of onion

(c) dry scale leaf of onion

(d) crushed pulp of onion

Answer: B


5. _______is called the energy currency of the cell Endoplasmic reticulum

(a) Oxygen

(b) ATP

(c) Mitochondria

(d) None of the above

Answer: C


6. coined the term “cell.”

(a) Gorbachev

(b) Himmler

(c) Robert Hooke

(d) Anton Von Leeuwenhoek

Answer: C


7. Which of the following is not a function of the vacuole in plants?

(a) They store toxic metabolic wastes

(b) They help with the process of cell division

(c) They help to maintain turgidity

(d) They provide structurally support

Answer: C


8. Where are the essential proteins and lipids required for cell membrane, manufactured?

(a) Lysosome

(b) Chromosomes

(c) Endoplasmic reticulum

(d) Mitochondria

Answer: C


9. _______Is not unicellular organism.

(a) Cactus

(b) Chlamydomonas

(c) Paramecium

(d) Bacteria

Answer: A


10. Shape and size of cell are depend on their________

(a) Texture

(b) Shape

(c) Function

(d) chemical

Answer: C


11. Each cell has certain specific component within it known as________

(a) Cell body

(b) Cytoplasm

(c) Cell organelles

(d) None of them

Answer: C


12. Lysosome arises from________

(a) endoplasmic reticulum

(b) Golgi apparatus

(c) nucleus

(d) mitochondria

Answer: B


13. The cell wall of which one of these is not made up of cellulose?

(a) Bacteria

(b) Hydrilla

(c) Mango tree

(d) Cactus

Answer: A


14. Which out of the following is not a function of vacuole?

(a) Storage

(b) Providing turgidity and rigidity to the cell

(c) Waste excretion

(d) Locomotion

Answer: D


15. Silver nitrate solution is used to study

(a) endoplasmic reticulum

(b) golgi apparatus

(c) nucleus

(d) mitochondria

Answer: B


16. Amoeba acquires its food through a process, termed_________

(a) exocytosis

(b) endocytosis

(c) plasmolysis

(d) exocytosis and endocytosis both

Answer: B


17. Lipid molecules in the cell are synthesised by____________

(a) smooth endoplasmic reticulum

(b) rough endoplasmic reticulum

(c) golgi apparatus

(d) plastids

Answer: A


18. Organelle without a cell membrane is__________

(a) ribosome

(b) golgi apparatus

(c) chioroplast

(d) nucleus

Answer: A


19. 1 μm is_____

(a) 10-⁶ m

(b) 10-⁹ m

(c) 10-¹⁰ m

(d) 10-³ m

Answer: A


20. The only cell organelle seen in prokaryotic cell is___________

(a) mitochondria

(b) ribosomes

(c) plastids

(d) lysosomes

Answer: B


21. Cell Wall is present in_____________

 (a) Plant cell 

 (b) Prokaryotic cell

 (c) Algal cell

 (d) All of the above

Answer: D


22. Plasma membrane is_______________

 (a) Selectively permeable

 (b) Permeable

 (c) Impermeable

 (d) Semipermeable

Answer: A


23. Mitochondria DNA is______________

 (a) Naked

 (b) Circular

 (c) Double stranded

 (d) All of the above

Answer: D


24. Which of the following set of organelles contain DNA__

 (a) Mitochondria, Peroxysome

 (b) Plasma membrane, ribosome

 (c) Mitochondria, chloroplast 

 (d) Chloroplast, dictyosome

Answer: C


25. Golgi body is absent in______________

(a) Prokaryotes

(b) Mature mammalian RBC

(c) Alkaryotes

(d) All of the above

Answer: D


26. The membrane around the vacuole is known as__________

(a) Tonoplast

(b) Elaioplast

(c) Cytoplast

(d) Amyloplast

Answer: A


27._____________is the study of the cell, its types, structure, functions and its organelles.

(a) Cell Biology

(b) Biology

(c) Microbiology

(d) Biotechnology

Answer: A


28. Microfilaments are composed of a protein called____________

(a) Tubulin

(b) Actin

(c) Myosin

(d) Chitin

Answer: B


29. Which one of the following is not a constituent of cell membrane?

(a) Glycolipids

(b) Phospholipids

(C) Proline

(d) Cholesterol

Answer: B


30. The main organelle involved in modification andcrouting of newly synthesised proteins to their destination is_________

(a) Mitochondria

(b) Endoplasmic reticulum

(c) Lysosome

(d) Chloroplast

Answer: B








Related Posts