Why do we fall ill MCQ Questions with Answers - YB Study -->

Why do we fall ill MCQ Questions with Answers

Why do we fall ill MCQ Pdf

Here you will find a list of Most important Multiple Choice Questions on why we fall ill with answer for competitive exams like CBSE Class 9 science chapter 13 MCQs . These frequently asked sample questions on are given with correct choice of answer that you can check instantly. Presently we have added more than 20 MCQ questions on class 9 science chapter 13 for your practice. We will keep adding more questions and provide this question bank in PDF format, so that you can download them instantly in E-book style.


Why do we fall ill mcq pdf


Class 9 science chapter 13 MCQ online test

1. Diseases caused by fungi_______

(a) Skin infection

(b) Cold and cough

(c) AIDS

(d) Malaria

Answer: A


2. Headache is an example of ______disease.

(a) air-borne

(b) acute 

(c) infectious

(d) chronic 

Answer: B


3. Breathing polluted air causes diseases of the_________

(a) Nervous system

(b) Circulatory system

(c) Respiratory system

(d) Digestive system

Answer: C


4. The method of immunisation was first tried by ________

(a) Edward Jenner

(b) Robert Hooke

(c) Louis Hook

(d) Louis Pasteur 

Answer: A


5. Ascara lumbricoides causes damage to our__________

(a) brain

(b) intestine

(c) liver

(d) lower limbs

Answer: B


6. The protozoa that causes kala-azar is _________

(a) Leishmania

(b) Ascaris

(c) Trypanosoma

(d) Plasmodium

Answer: A


7. The disease which is transmitted by sexual contact is _____.

(a) malaria

(b) syphilis 

(c) kala-azar

(d) elephantiasis

Answer: B

 

8. The AIDS virus cannot be transmitted by___________

(a) sexual contact

(b) blood transfusion 

(c) breast feeding

(d) hugs and hand shake

Answer: D


9. Elephantiasis disease can have________

(a) short-term affect on our health

(b) no effect on our health

(c) long term affect on our health

(d) sometimes bad effect on our health

Answer: C


10. Which one of the following is not a bacterial disease?

(a) Cholera

(b) Tuberculosis

(c) Anthrax

(d) Influenza

Answer : D


11. Mosquitoes spread__________

(a) Influenza

(b) Rabies

(c) Malaria

(d) AIDS

Answer: C


10. Which one of the following causes kala-azar?

(a) Ascaris

(b) Trypanosoma

(c) Leishmama

(d) Bacteria

Answer: C


11. Which one of the following has a long term effect on the health of an individual?

(a) Common cold

(b) Chicken pox

(c) Chewing tobacco

(d) Stress

Answer :C


12. Main sugar present in the honey is_________

(a) maltose

(b) Levulose

(c) Dextrose

(d) Ribose

Answer: B


13. Sleeping sickness is caused by (i) ________ , which is a (ii) ___________.

(a) (i) Leishmania, (ii) protozoan

(b) (i) Trypanosoma, (ii) protozoan

(c) (i) Staphylococcus, (ii) bacterium

(d) (i) Trypanosoma, (ii) bacterium

Answer: B


14. Which of the following is not a symptom of any disease?

(a) Meningitis

(b) Headache

(c) Cough

(d) Swelling

Answer: A


15. Making anti-viral drugs is more difficult than making anti-bacterial medicines because_________

(a) viruses make use of host machinery

(b) viruses are on the border line of living and non-living

(c) viruses have very few biochemical mechanisms of their own

(d) viruses have a protein coat

Answer :C


16. Typhoid is an infectious disease caused by____________

(a) Virus

(b) Bacteria

(c) Protozoan

(d) Worm

Answer: B


17. Antibiotic work against_________

(a) Virus

(b) elephantiasis

(c) Bacteria

(d) Dengue

Answer: C


18. The disease which is transmitted by sexual contact is______

(a) Malaria

(b) Syphilis

(c) Elephantiasis

(d) Kalaazar

Answer: B


19. Diseases where microbes are the

immediate causes are called________

(a) Acute

(b) Infectious

(c) Non-infactious

(d) Chronic

Answer: B


20. Which one of the following is not a viral disease

(a) Common cold

(b) Dengue fever

(c) Influenza

(d) Anthrax

Answer: D 

Related Posts