Work and energy Class 9 MCQs questions with answers - YB Study -->

Work and energy Class 9 MCQs questions with answers

MCQs On Work and Energy class 9

Here we prepared a comprehensive Work and energy MCQ Pdf form. These MCQ on Work and energy for CBSE board Aspirants  are based on questions asked in different medical entrance exam like AIIMS, JIPMER, and NEET and other state level medical entrance exam. All Work and energy Class 9 Questions and Answers in the given below are prepared from previous year papers of all most all entrance exam. We have prepared Work and energy MCQs Questions For class 9 previous year Questions separately. Take a Look Below:

Work and energy Class 9 MCQs With Answers


Work and energy Class 9 MCQs Online test

1. The energy of a body due to its motion is called  ____

(a) gravitation energy

(b) static energy 

(c) kinetic energy

(d) All of these

Answer: C


2. Identify from the following which is true about work?

(a) Unit of work is newton metre 

(b) Its SI unit is Joule.

(c) It is a scalar quantity

(d) All of these

Answer: A


3. ________ is the process in which two or more atomic nuclei join to form a single heavier nucleus.

(a) nuclear fission

(b) nuclear fusion 

(c) any nuclear

(d) none of these

Answer: B


4. The form of energy possessed by a flying bird is_______

(a) Kinetic energy                              

(b) Potential energy

(c) Both kinetic and potential energy

(d) Can’t say

Answer: C


5. Which of the following is NOT a stored form of energy?

(a) Chemical energy

(b) Gravitational potential energy

(c) Kinetic energy

(d) Elastic potential energy

Answer: C

 

6. If the force applied on a body displaces it in the opposite direction, then the work done on the body by the applied force is _______

(a) is negative. 

(b) is positive.

(c) is zero.

(d) can be positive or zero.

Answer: A


7.When a body like earth is moving in a circular path the work done in that case is zero because______

(a) Centripetal force acts in the direction of motion of the body

(b) Centripetal force acts along the radius of circular path

(c) Gravitational force acts along the radius of circular path

(d) Centrifugal force acts perpendicular to the radius of circular path

Answer: B


8. A man of mass 50 kg jumps to a height of 1 m. His potential energy at the highest point is(g = 10 m/s2)______

(a) 50 J                                                           

(b) 500 J

(c) 5 J                                                  

(d) 5000 J

Answer: B


9. A body is falling from a height h. After it has fallen to a height of h/2, it will possess______

(a) Only kinetic energy                                  

(b) Half kinetic and half potential energy

(c) Only potential energy                   

(d) More kinetic and less potential energy

Answer: D


10. A player transfers a momentum of 12 kg m/s to a ball of mass 400 g which is at rest. Find the work done on the ball.  

(a) 180 J 

(b) 345 J

(c) 400 J

(d) 427 J

Answer: A


11. A road roller is rolling on inclined road. Identity the energy associated with this.

(a) Kinetic energy

(b) Potential energy

(c) Mechanical energy

(d) Light energy.

Answer: A


12. The work done on an object does not depend upon the:

(a) Angle between force and displacement  

(b) Force applied

(c) Initial velocity of the object                      

(d) Displacement

Answer: C


13. The unit of power is_______

(a) HP

(b) J/S

(c) Kilowatt

(d) All of the above

Answer: D


14. A man do work of 730 J in 20 seconds. Calculate power delivered by the man.

(a) 35.5 watt

(b) 36.5 watt

(c) 37.5 watt

(d) 38.5 watt

Answer: B


15. Work done in moving a 50 kg block through a horizontal distance of 10 m by applying a force of 100N which makes an angle of 60° with the horizontal is_______

(a) 200 joule

(b) 425 joule

(c) 500 joule

(d) 575 joule

Answer: C


16. When speed of the moving object is doubled its______

(a) Acceleration is doubled

(b) Momentum becomes four times more

(c) K E. is increased to four times

(d) Potential energy is increased

Answer: C


17. A mass ‘m’ falls from a height ‘h’ any point on its path the total energy is_____

(a) mgh/2

(b) mgh/4

(c) Depends on the height

(d) mgh

Answer: D


18. If 1 newton of force displaces a body by 1 m, the work done is_______

(a) 10 joule

(b) 5 joule

(c) 1 joule

(d) Depends on time

Answer: C


19. An iron sphere of mass 10 kg has the same diameter as an aluminium sphere of mass is 3.5 kg. Both spheres are dropped simultaneously from a tower. When they are 10 m above the ground, they have the same______

(a) acceleration

(b) momenta

(c) potential energy

(d) kinetic energy

Answer: A


20. Water stored in a dam possesses____

(a) no energy

(b) electrical energy

(c) kinetic energy

(d) potential energy

Answer: D


Related Posts