Mcq on human Eye and Colourful World - YB Study -->

Mcq on human Eye and Colourful World

Mcq questions on Human Eye and Colourful World pdf

Human Eye and colourful world is important Chapter for class 10 students appearing for CBSE board exam also. Below we are provided MCQ on Human Eye and colourful world class 10 Prepared by subject experts and students can refer these Human Eye and colourful world MCQ Questions for their CBSE board exam preparation. Below MCQ questions and answer are prepare for class 10 students. These fully solved MCQ questions are applicable to all college students, freshers or experienced as well as various tests & contests in colleges. CBSE board Aspirants can enhance their knowledge by regular practice which will help them crack any exam. These MCQs questions for class 10 Chapter 11 Human Eye and colourful world provided here help students to understand each Concept of the chapter in the easy and interesting way. Students can practice these MCQ thoroughly in order to score maximum marks in the CBSE board exam.

Human Eye and colourful world MCQ


Class 10 science chapter 11 mcq pdf


1. When light rays enter the eye, most of the refraction occurs at the__________

(a) crystalline lens

(b) outer surface of the cornea

(c) iris

(d) pupil

Answer: B


2. The least distance of distinct vision for a young adult with normal vision is_________

(a) 25m

(b) 20m

(c) 25cm

(d) 20cm

Answer: C


3. In which part of the human eye is the image of an object formed?

(a) iris

(b) pupil

(c) retina

(d) cornea

Answer: C


4. The phenomenon of light responsible for the working of human eye is_______

(a) Reflection

(b) Refraction

(c) Power of accommodation

(d) Persistence of vision

Answer: B


5. The splitting of white light into different colours on passing through a prism is called________

(a) reflection

(b) refraction

(c) dispersion

(d) deviation

Answer: C


6. when both eyes open, a person’s field of view is about________

(a) 90°

(b) 150°

(c) 180°

(d) 360°

Answer: C


7. Which of the following phenomena contributes significantly to the reddish appearance of the sun at sunrise or sunset?

(a) Dispersion of light

(b) Scattering of light

(c) Total internal reflection of light

(d) Reflection of light from the earth

Answer: B


8. When white light enters a glass prism from air, the angle of deviation is least for________

(a) blue light

(b) yellow light

(c) violet light

(d) red light

Answer: D


9. When a beam of white light falls on a glass prism, the colour of light which will deviate least is________

(a) Violet

(b) Red

(c) Green

(d) Blue

Answer: B


10. Cornea is the thin membrane through which_______

(a) Light reflects

(b) Light refracts

(c) Light diapers

(d) Light enters the eye

Answer: D


11. Myopia is also known as___________

a) Far sightedness

b) Near sightedness

c) Both a and b

d) None

Answer:B


12. Hypermetropia is also called as_______

(a) Presbyopia

(b) Far sightedness

(c) Near sightedness

(d) None

Answer: B


13. Which of the following phenomena of light are involved in the formation of a rainbow?

(a) Reflection, refraction and dispersion

(b) Refraction, dispersion and total internal reflection

(c) Refraction, dispersion and internal reflection

(d) Dispersion, scattering and total internal reflection

Answer: C


14. The hypermetropia is corrected by using a________

(a) Concave mirror

(b) Convex mirror

(c) Concave lens of suitable power

(d) Convex lens of suitable power

Answer:D


15. The ability of eye lens to adjust its focal length to form a sharp image of the object at varying distances on the retina is called_______

(a) Power of observation of the eye

(b) Power of adjustment of the eye

(c) Power of accommodation of the eye

(d) Power of enabling of the eye

Answer: C


16. Twinkling of stars is due to atmospheric________

(a) dispersion of light by water droplets

(b) refraction of light by different layers of varying refractive indices

(c) scattering of light by dust particles

(d) internal reflection of light by clouds

Answer: B


17. The muscular diaphragm that controls the size of the pupil is________

(a) cornea

(b) ciliary muscles

(c) iris

(d) retina

Answer: C


18. Having two eyes facilities ________

(a) Increasing the field view

(b) Three dimensional view

(c) Developing concept of distance

(d) All

Answer: D


19. The focal length of the eye lens increases when eye muscles____

(a) are relaxed and lens becomes thinner

(b) contract and lens becomes thicker

(c) are relaxed and lens becomes thicker

(d) contract and lens becomes thinner

Answer: A


20. When white light enters a prism, it gets split into its constituent colours. This is due to

(a) different refractive index for different wavelength of each colour

(b) each colours has same velocity in the prism.

(c) prism material have high density.

(d) Scattering of light

Answer: A

Related Posts