MCQs on Reflection and Refraction of Light with Answers Pdf - YB Study

MCQs on Reflection and Refraction of Light with Answers Pdf

Light Reflection and Refraction Class 10 MCQs with Answers Pdf Download

Light Refraction and Reflection MCQ is an important Chapter for class 10 students appearing for the CBSE board exam also. Below we are provided MCQ on Light Refraction and Reflection class 10 Prepared by subject experts and students can refer to these  MCQ Questions for Light Refraction and Reflection for their CBSE board exam preparation. 

Below Light reflection and refraction class, 10 MCQ with answers pdf are prepared for class 10 students. These fully solved MCQ questions apply to all college students, freshers, or experienced as well as various tests & contests in colleges. CBSE board Aspirants can enhance their knowledge through regular practice which will help them crack any exam. 

These MCQ questions for Class 10 Light Refraction and Reflection MCQ provided here help students to understand each Concept of the chapter easily and interestingly. Students can practice these MCQs thoroughly to score maximum marks in the CBSE board exam.

mcqs on light pdf


MCQ on Light Class 10:

1. Which statement is true for the reflection of light?

1. The angle of incidence and reflection are equal.

2. The reflected light is less bright than the incident light.

3. The sum of the angle of incidence and reflection is always greater than 900.

4. The beams of incident light after reflection diverge at unequal angles.

Answer: The angle of incidence and reflection are equal.


2. Focal length of a concave mirror is________

1. Negative

2. Positive

3. Depends on the position of the object

4. Depends on the position of the image

Answer: Negative


3. Large aperture objects are used in telescopes because they_________

1. Have better dispersion

2. Have less aberration

3. Have a better resolution

4. Can see larger objects 

Answer: Have a better resolution


4. A beam of light incident on a plane mirror forms a real image on reflection. The incident beam is____________

1. Parallel

2. Convergent

3. Divergent

4. Not certain

Answer: Convergent


5. When the object is placed between f and 2f of a convex lens, the image formed is______

1. At f

2. At 2f

3. Beyond 2f

4. Between O and f

Answer: Beyond 2f


6. Which position of the object will produce a magnified virtual image if a concave mirror of focal length 15 cm is being used?

1. 10 cm

2. 20 cm

3. 30 cm

4. 35 cm

Answer:10 cm


7. The angle of incidence is equal to the_________

1. Angle of glancing

2. Angle of deviation

3. Angle of reflection

4. Angle refraction

Answer: Angle of reflection


8. Spherical air bubble in water will act as ________

1. A concave lens

2. A convex lens

3. Plane-concave lens

4. a Plane glass plate

Answer: A concave lens


9. Clay cannot be used to make lens because it is totally__________

1. Transparent

2. Optical

3. Opaque

4. Both a and b

Answer: opaque


10. Two thin lenses, one of focal length +60 cm and the other of focal length -20 cm are kept in contact. Their combined focal length is__________

1. - 30 cm

2. + 30 cm

3. -15 cm

4. + 30 cm 

Answer:  - 30 cm


11. A concave mirror produces a magnification of +4. The object is placed_________

1. At the focus

2. Between focus and center of curvature

3. Between focus and pole

4. Beyond the center of curvature

Answer: Between focus and pole


12. The mirrors used in torches, searchlights, and vehicle headlights to get a powerful parallel beam of light are_______

1. Convex mirror

2. Convex lens

3. Concave mirror

4. Concave lens

Answer: concave mirror


13. If an incident ray passes through the focus, the reflected ray will__________

1. pass through the pole

2. be parallel to the principal axis

3. retrace its path

4. pass through the center of curvature

Answer: be parallel to the principal axis


14. Convex mirror is also called as__________

a) Converging mirror

b) Diverging mirror

c) Both a and b

d) None

Answer: Diverging mirror


15.  What is  Laser?

1. Coherent and monochromatic only

2. Intense and monochromatic only

3. Intense and coherent only

4. Intense coherent and monochromatic

Answer: Intense coherent and monochromatic


16. Image formed by a convex spherical mirror is_____________

1. virtual

2. real

3. enlarged

4. inverted

Answer: Virtual


17 . When light travels from one medium to other whose refractive index is different, then which of the given will change?

1. Wavelength and velocity

2. Frequency and wavelength

3. Frequency and wavelength

4. Frequency, wavelength, and velocity 

Answer: Wavelength and velocity


18. The angle of incidence for a ray of light having zero reflection angle is__________

1. zero

2. 30°

3. 45°

4. 90°

Answer: zero


19. Speed of light in Vacuum is__________

1. 1.6 x 10²³ m/s       

2. 6 x 10²⁴ m/s

3. 3 x 10⁸ m/s            

4. None of these

Answer: 3 x 10⁸ m/s


20. If the object is placed at infinity in the case of the concave mirror then the image formed at the focus F will be__________

1. Real, inverted, diminished

2. Real, inverted, diminished with point size

3. Real, inverted, magnified

4. Virtual, inverted, magnified

Answer: Real, inverted, diminished with point size


21. Refractive index is related to ________

1. Length of light in different mediums

2. Speed of light rays in different mediums

3. Both the above options

4. None of the above

Answer: Speed of light rays in different mediums


22. When light falls on a smooth polished surface, most of it________

1. is reflected in the same direction

2. is reflected in different directions

3. is scattered

4. is refracted into the second medium

Answer: is reflected in the same direction


Light Reflection and Refraction Class 10 MCQ:

23. Braille system is used by____________

(a) Hearing impaired

(b) Black people

(c) Blind people

(d) African people

Answer: C


24. Which of the following is an example of a luminous object?

(a) Star

(b) Smooth surface

(c) Mirror

(d) Cloth

Answer: A


25. A number of rays from different direction assemble at point are called______________

(a) Intersecting rays

(b) Parallel rays

(c) Divergent rays

(d) Convergent rays

Answer: D


26. There are ______ laws of reflection.

(a) two

(b) three

(c) four

(d) five

Answer: A


27. In a periscope, how are the reflecting mirrors arranged?

(a) Perpendicular to each other

(b) At an angle of 45°

(c) At an angle of 90°

(d) At an angle of 60°

Answer: B


28. A smooth shining surface, which rebounds the light back in the same or in a different direction, is called__________

(a) a mirror

(b) a lens

(c) reflection of light

(d) point of incidence

Answer: A


29. Front bulged part of the eyeball is called______________

(a) cornea

(b) choroid

(c) pupil

(d) retina

Answer: A


30. In case of reflection of light, the angle of incidence (i) and the angle of reflection (r) are related as______________

(a) i = r

(b) i < r

(c) i > r

(d) no definite relation

Answer: A


31. Visually impaired people can read and write using_____________

(a) electronic writer

(b) digital pens

(c) braille system

(d) hearing aids

Answer: C


32. The splitting of white light into its seven constituent colours is called___________

(a) refraction

(b) dispersion

(c) deviation

(d) reflection

Answer: B


33. The defect due to which a person is not able to see the distant objects clearly______________

(a) Myopia

(b) Hypermetropia

(c) Cornea

(d) Cataract

Answer: A


34. If the angle of incidence of light falling on a plane mirror is 30°, what will be the angle of reflection?

(a) 90°

(b) 60°

(c) 30°

(d) 0°

Answer: C


35. Rainbow is a natural phenomenon showing_______________

(a) Reflection

(b) Deflection

(c) Dispersion

(d) Diversion

Answer: C


36. If light falls perpendicularly on a plane mirror, what will be the angle at which it will be reflected?

(a) 45°

(b) 90°

(c) 180°

(d) 360°

Answer: C


37. An owl can see clearly at night but not day time because it has___________

(a) More rods and few cones

(b) Fewer rods and more cones

(c) More rods and more cone

(d) Fewer rods and fewer cones

Answer: A


38. How many images are obtained when plane mirrors are arranged parallel to each other?

(a) A single image

(b) Two images

(c) Infinite number of images

(d) Zero image

Answer: C


39. ______ refers to the collection of rays.

(a) Image

(b) Photon

(c) Shadow

(d) Beam

Answer: D


40. The angle of incidence is always ______ to the angle of reflection.

(a) greater

(b) smaller

(c) equal

(d) none of the above

Answer: C


41. When the angle between two plane mirrors is 60∘, how many images will be formed by the mirrors?

(a) 5

(b) 6

(c) 7

(d) 8

Answer: A


42. Which of the following substance change the direction of light?

(a) Thin plastic sheet

(b) Lens

(c) Water

(d) Mirror

Answer: D


43. Which of the following travels faster?

(a) Jet Airplane

(b) Sound

(c) Light

(d) Supersonic plane

Answer: C


44. Band of seven colours obtained on screen after dispersion is called___________

(a) Scattering

(b) Spectrum

(c) Transparency

(d) Reflection

Answer: B


45. In our houses, which of the following is used for looking at ourselves?

(a) Convex mirror

(b) Concave mirror

(c) Convex lens

(d) Plane mirror

Answer: D

This article leads you to Light class 10 MCQ which is an important topic from the CBSE standpoint and Other Entrance Exams. The MCQ below lists different topics with corresponding Class 10 light MCQ, facilitating smooth learning and search experience.

Related Posts