Our Environment class 10 MCQ - YB Study

Our Environment class 10 MCQ

Mcq on our Environment class 10

Our Environment is important Chapter for class 10 students appearing for CBSE board exam also. Below we are provided MCQ on Our Environment class 10 Prepared by subject experts and students can refer these Our Environment MCQ Questions for their CBSE board exam preparation. Below MCQ questions and answer are prepare for class 10 students. These fully solved MCQ questions are applicable to all college students, freshers or experienced as well as various tests & contests in colleges. CBSE board Aspirants can enhance their knowledge by regular practice which will help them crack any exam. These MCQs questions for class 10 Chapter 15 Our Environment provided here help students to understand each Concept of the chapter in the easy and interesting way. Students can practice these MCQ thoroughly in order to score maximum marks in the CBSE board exam.

Our Environment MCQs


Class 10 Science Chapter 15 MCQ

1. In a food chain the second trophic level is occupied by

(a) Carnivores

(b) Autotrophs

(c) Herbivores

(d) Producers

Answer: Herbivores


2. Which of the following groups contain only biodegradable items ?

(a) grass, flowers, leather

(b) grass, wood, plastics

(c) fruit peels, cake and lime juice

(d) cake, wood, grass

Answer: fruit peels, cake and lime juice


3. Which of the following limits the number of trophic levels in a food chain ?

(a) Decrease in energy at higher levels

(b) Deficient food supply 

(c) Polluted air

(d) Water

Answer: Decrease in energy at higher levels


4. DDT stands for____________

(a)Dichloro diphenyl trichloroethane

(b)Dichloro diphenyl tetrachloroethane

(c)Dichloro decaphenyl trichloroethane

(d)Dichloro diethyl trichloroethane

Answer:Dichloro diphenyl trichloroethane


5. Which of the following statements is incorrect?

(a) all green plants and blue green algae are producers

(b)  green plants get their food from organic compounds

(c) producers prepare food from inorganic substances

(d)  plants convert solar energy to chemical energy

Answer: green plants get their food from organic compounds


6. Which radiations is responsible for the conversion of atmospheric oxygen to ozone?

(a) Gamma radiations

(b) Cosmic radiations

(c) Infrared radiations

(d) Ultraviolet radiations

Answer: Ultraviolet radiations


7. Excessive exposure to ultraviolet radiation causes________

(a) inflammation of liver

(b) cancer of skin

(c) damage to the lungs

(d) jaundice

Answer: cancer of skin


8. Global warming is a phenomenon related to__________

(a) Evaporation

(b) Ecological balance

(c) Greenhouse effect

(d) Desertification

Answer:  Greenhouse effect


9. _______is not a biodegradable pollutant.

(a)Paper

(b) Cotton cloth

(c) Cotton

(d) DDT

Answer: D


10. Which out of them is herbivore?

(a) Cow

(b) shark

(c) Lion

(d) Tiger

Answer: Cow


11. In an ecosystem, herbivores represent______

(a) producers

(b) primary consumers

(c) secondary consumers

(d) decomposers

Answer: Primary consumer


12. Which is not an abiotic factor ?

(a) Light

(b) plants

(c) Heat

(d) Temperature

Answer: Plants


13. An agricultural cropland is_____

(a) A biomaas

(b) A natural ecosystem

(c) An artificial ecosystem

(d) None of these

Answer: An artificial ecosystem


14. Which of the following is non- biodegradable?

(a) Wool

(b) Nylon

(c) Animal bones

(d) Tea leaves

Answer: Nylon


15. Which group of organisms are not constituents of a food chain? 

(a) Grass, lion, rabbit

(b) Plankton, man, fish, grasshopper

(c) Wolf, grass, snake, tiger

(d) Frog, snake, eagle, grass, grasshopper

Answer: Wolf, grass, snake, tiger


16. _____ is a terrestrial ecosystem .

(a) A natural forest

(b) Lake

(c) Pond

(d) Aquarium

Answer: A natural forest


17. What is the most expensive component of solid waste handling?

(a) Collection

(b) Storage

(c) Treatment

(d) Separation

Answer: Collection


18. Depletion of ozone is mainly due to___

(a) chlorofluorocarbon compounds

(b) carbon monoxide

(c) methane

(d) pesticides

Answer: chlorofluorocarbon compounds


19. Ozone layer is damaged by______

(a) methane

(b) carbon-dioxide

(c) Sulphur-dioxide

(d) CFCs

Answer: CFCs


20.The planst which are light loving plants are called ___

(a) Heliophytes

(b) Sciophytes

(c) mesophytes

(d) xerophytes

Answer: Heliophytes

Related Posts