Sources of energy class 10 MCQs with Answers Pdf - YB Study

Sources of energy class 10 MCQs with Answers Pdf

Sources of Energy class 10 mcqs

Here you will find a list of Most important Multiple Choice Questions on Sources of Energy with answer for competitive exams like CBSE Class 10 science chapter 14 MCQs . These frequently asked sample questions on are given with correct choice of answer that you can check instantly. Presently we have added more than 20 MCQ questions on class 10 science chapter 14 for your practice. We will keep adding more questions and provide this question bank in PDF format, so that you can download them instantly in E-book style.

Sources of Energy class 10 mcq


MCQs on Sources of Energy class 10 

1. To extract energy from fossil fuel. Which process would help him to extract the energy from fossil fuel?

1. Burning

2. Crystallization

3. Condensation

4. Distillation

Answer: Burning


2. Which of the following organism produces biogas from cow drug sherry in the biogas plant?

1. aerobic bacteria

2. anaerobic bacteria

3. protozoa

4. fungi

Answer: Anaerobic bacteria


3. Which is the most popular kitchen fuel in India?

1. LPG

2. Kerosene

3. Coal

4. Firewood

Answer: LPG


4. Hydro power plants converts the ______ energy of falling water into electricity

1. Kinetic energy

2. Potential energy

3. Thermal energy

4. Chemical energy

Answer: potential energy


5. Dead organisms are transformed into petroleum and natural gas in__________

1. presence of air

2. absence of air

3. presence of sunlight

4. none of the above

Answer: Absence of air


6. Which of the given is the odd one out?

A. Petroleum

B. Hydro electricity

C. Coal

D. CNG

Answer: Hydro electricity


7. Green house effect is caused by gases like__________

1. Helium

2. Oxygen

3. Nitrogen

4. Carbon dioxide

Answer: Carbon dioxide


8. The rise of sea-water during high tide is caused by the gravitational pull of the___________

1. Sun

2. Earth

3. Moon

4. Mars

Answer: Moon


9. Why Thermal power plant is considered as a bad source of energy. 

1. It uses very less amount of fossil fuels

2. Burning of fossil fuel releases harmful gases

3. Electricity is harmful and pollutes the environment

4. Thermal power plants produce less amount of electricity

Answer: Burning of fossil fuel releases harmful gases


10. Which of the following is used for making solar cells?

1. Silicon

2. Germanium

3. Boron

4. Aluminium

Answer: Silicon


11. Which of the following state produces the largest amount of wind energy in India?

1. Maharashtra

2. Karnataka

3. Punjab

4. Tamil nadu

Answer: Tamil nadu


12. The energy efficient device for producing light is___________

1. DLF

2. CFL

3. FCL

4. LPG

Answer: CFL


13. Hydropower plant are located in the_______

1. Desert area

2. Plane area

3. Hilly terrains

4. None-of above

Answer: Hilly terrains


14. Which of these characteristics can help us recognised a good source of fuel?

1. Physical state

2. Availability in all regions

3. Cost effective for all countries

4. Produces large amount of energy

Answer: Produces large amount of energy


15. Biogas contains________

1. 75% ethane

2. 75% butane

3. 75% methane

4. 70% methane

Answer:75% methane


16. Coke is more valuable when used as_______

1. a fuel for industrial boilers

2. an oxidizing agent

3. a reducing agent

4. a fuel in domestic ovens

Answer: a reducing agent


17. What are the disadvantage of solar energy?

1. A large surface area is required collect the solar

2. Daily average of solar energy varies from 4 to 7 kwh/m2

3. Highly hazardous toxic material is used in the manufacturing of solar device.

4. All 

Answer: All


18. Burning of fossil fuels release oxides of carbon, nitrogen and sulphur in the atmosphere which may cause__________

1. Greenhouse effect

2. Global warming

3. Acid rain

4. None of the above

Answer: acid rain


19. In which of the given kinetic energy is converted into electrical energy?

1. Tidal energy

2. Hydro energy

3. Wind energy

4. All 

Answer: All


20. The process by which energy is produced in the sun is________

1. Nuclear fission

2. Nuclear fusion

3. Both nuclear fusion and fission

4. Combustion of hydrogen

Answer: Nuclear fusion



Related Posts