Batch Sterlization MCQ Questions and Answer - YB Study

Batch Sterlization MCQ Questions and Answer

MCQ on Batch Sterilization / Batch Fermentation  : 


What is Batch Sterilization

  1. Batch sterilization is the most commonly used and suitable method for liquid media sterilization.
  2. Generally, the Batch Sterilization process is completed into three steps: heating, holding, and cooling period.
  3. In the heating step, the steam is directly injected into the fermentation medium, or the vessel is heated electrically by heating jackets / Coils.
  4. Now the temperature is increased until it reaches the sterilization temperature where it is held for a set period. During this period, most of the unwanted microorganisms are destroyed from the media and Bioreactor.
  5. Finally, the system is cooled to bring the sterile culture media back to the desired temperature. 
  6. The autoclave is an instrument that works on the principle of batch sterilization. It is used to kill germs that invade the fermentation media. 
  7. The highest temperature, which appears to be feasible for batch sterilization is 121°C.


Batch Sterilization: Fermentation Technology Questions and Answers 

1. Batch Sterilization is the________

1. Batch sterilization is the reduction of contaminant organisms through the heating of a vessel.

2. Batch sterilization is the growth of organisms through the heating of a vessel.

3. Batch sterilization is the reduction of contaminant organisms from the skin

4. Batch sterilization is the reduction of contaminant organisms through the heating of a vessel Continuously.

Answer: 1


2. Which of the following instrument works on the principle of batch sterilization?

1. Incubator

2. Autoclave

3. Centrifuge

4. LAF.

Answer: 2


3. Batch sterilization cycle time consists of how many phases_______

1. One

2. Two

3. Three

4. Four

Answer: 3


4. The highest feasible temperature for batch sterilization is ________

1. 124°C

2. 120°C

3. 122°C

4. 121°C

Answer: 4


5. In fermentation batch sterilization of media is by_______

1. Thermal

2. Radiation 

3. Both 1 and 2

4. None of the above 

Answer: 3


6. The long exposure of batch sterilization may lead to____________

1. Purification of media

2. Recovery of media

3. Degradation

4. Good quality of product

Answer : 3


7. What is the advantage of batch sterilization over continuous sterilization?

1. Superior maintenance of medium quality

2. Ease of scale-up

3. Automatic control

4. Lower equipment costs

Answer: 4


8. Which sterilization method is used for media sterilization in the fermenter before the start of the batch process?

1. Heat

2. Chemicals

3. Both

4. None of these 

Answer: 1

Related Posts