Bioleaching MCQ - YB Study -->

Bioleaching MCQ

Bioleaching MCQ Questions and Answers: 

1. What kind of bacteria benefits the most from direct leaching?

(1) Autotrophic Bacteria 

(2) Heterotrophic Bacteria 

(3) Chemotrophic Bacteria 

(4) Chemolithotrophic Bacteria 

Answer: 1


2. Bioleaching is done by

(1) Protozoa

(2) Bacteria

(3) Algae

(4) All of the above

Answer: 2


3. What is bioleaching discuss about bioleaching of metals?

(1) Bioleaching is the extraction of metals from their ores by the use of living organisms.

(2) Bioleaching is the extraction of proteins by the use of living organisms.

(3) Bioleaching is the extraction of metals from their plants by the use of living organisms.

(4) All of the above 

Answer: 1


4. Bioleaching of uranium carried out by_______

(1) Direct Leaching Mechanism

(2) Indirect Leaching Mechanism

(3) Acid Leaching Mechanism

(4) Alkali Leaching Mechanism

Answer: B


5. Which microbe is involved in uranium bioleaching?

(1) Thiobacillus ferrooxidans

(2) E.coli

(3) Streptococcus 

(4) A. Niger

Answer: 1


6. Which of the following is the most common bacteria used for bioleaching__________

(1) Spirillum

(2) Coccus

(3) Bacillus

(4) Streptococcus

Answer: 3


7. What percentage of total world copper production does bioleaching of copper alone contribute?

(1) 10%

(2) 17%

(3) 25%

(4) 33.3%

Answer: 3


8. Which of the following factor is compulsory for bioleaching_______

(1) Particle size, 

(2) pH 

(3) Pulp density

(4) All of these 

Answer: 4


9. What kind of ph is most suitable for bioleaching in a majority of the metals?

(1) High pH

(2) Low pH

(3) Neutral pH

(4) Very High pH

Answer: 2


10. Which commercial bioleaching processes among the following involve piling up of uncrushed waste rock?

(1) In Situ

(2) Dump Leaching

(3) Heap Leaching

(4) Vat Leaching

Answer: B

Related Posts