Downstream Processing MCQ - YB Study

Downstream Processing MCQ

Downstream Processing MCQ Questions and Answers:


1. Which of the following is a downstream process?

(1) Product recovery

(2) Screening

(3) Media formulation

(4) Sterilization of media

Answer: 1


2. Which of the following process is used in the recovery of the product?

(1) Downstream processing

(2) Upstream processing

(3) Chromatography

(4) Treatment process

Answer: 1


3. Downstream Processing of fermentation includes in__________ 

(1) Recovery of the products in a pure state 

(2) Effluent treatmen

(3) Both (1) & (2) 

(4) None of these 

Answer: 3


4. Which of the following is also a process for penicillin recovery?

(1) Adsorption on activated carbon

(2) Direct crystallization

(3) Degumming

(4) Distillation

Answer: 1


5. Which of the operation does not come under upstream processing?

(1) Media preparation

(2) Inoculum development

(3) Effluent treatment

(4) Storage of raw material

Answers: 3


6. For cost analysis in a fermentor system, the depreciation cost varies from_______

(1) 5-6% of the capital cost

(2) 6-7% of the capital cost

(3) 6-10% of the capital cost

(4) 8-10% of the capital cost

Answers: 3


7. What is the use of batch electrophoresis in the procedure of purification of bioproduct?

(1) It gives high-resolution carbohydrates

(2) It purifies completely

(3) It gives high-resolution protein content

(4) The targeted product is concentrated by batch electrophoresis

Answer: C


8. Microfiltration refers to the separation of suspended material such as bacteria by using a membrane with spore sizes of______

(1) 0.02 to 10μm

(2) 1-10A°

(3) 20-30μm

(4)"10-200A°

Answers: 1


9. Which of the following is not the physical method for the cells rupturing?

(1) Milling

(2) Homogenization

(3) Ultrasonication

(4) Enzymatic digestion

Answers: 4


10. Start-up expenses in a fermentation industry varies from________

(1)'0-5% of the capital cost

(2) 10-15% of the capital cost

(3) 5-10% of the capital cost

(4) 15-20% of the capital cost

Answers: 3

Related Posts