Fermentation MCQ - YB Study -->

Fermentation MCQ

Fermentation Process MCQ Questions and Answers: 

Fermentation is a biochemical process in which complex organic substances are converted into simple substances with the help of bacteria yeasts and other microorganisms are known as fermentation. The word fermentation is derived from the Latin verb which means to boil. The study of fermentation is known as Zymology. In 1857 French chemist and microbiologist Louis Pasteur firstly used the term fermentation, he discovered that microorganisms, such as bacteria and fungus (yeasts) can cause fermentation.


Fermentation MCQ Questions and Answers: 

1. Fermentation occurs in the________

(1) presence of oxygen

(2) absence of oxygen

(3) presence of nitrogen

(4) presence of carbon

Answer: 2


2. What are the product formed by fermentation technology?

(1) cellular energy 

(2) ethanol

(3) carbon dioxide

(4) All of those 

Answer: 4


3. The type of fermentation observed in yeasts is__________

(1) acrylic fermentation

(2) lactic acid fermentation

(3) pyruvic fermentation

(4) alcoholic fermentation

Answer: 4


4. Which of the following is an upstream process?

(1) Product recovery

(2) Product purification

(3) Media formulation

(4) Cell lysis

Answer: 3


5. Upstream processing of fermentation includes in__________ 

(1) Formulation of the fermentation medium, 

(2) Sterilisation of air, fermentation medium, and the fermenter, 

(3) Inoculum preparation and inoculation of the medium.

(4) All of these 

Answer: 4


6. When was food first fermented?

(1) 6000 B.C.

(2) 1000 B.C

(3) 1919 A.C

(4) 1800 A.C

Answer: 1


7. What are the reactants of alcoholic fermentation?

(1) alcohol, 

(2) carbon dioxide

(3) NAD+.

(4) All of these 

Answer: 4


8. What is the oxidizing agent in fermentation?

(1) NAD+

(2) oxygen

(3) Co2

(4) None of these 

Answer: 1


9. What is the electron donor in fermentation?

(1) Carbon compounds

(2) Oxygen 

(3) NAD+

(4) Mg++

Answer: 1


10. In lactic acid fermentation, the final electron acceptor is:

(1) Lactic acid

(2) Pyruvate

(3) Oxygen

(4) NAD

Answer: 2


11. Which of the following is a downstream process?

(1) Product recovery

(2) Screening

(3) Media formulation

(4) Sterilization of media

Answer: 1


12. Who first discovered fermentation?

(1) Louis Pasteur

(2) Karl Ereky

(3) James Black

(4) Erwin Chargaff

Answer: 1


13. Which of the following is a type of fermentation________

(1) Lactic acid fermentation.

(2) Ethanol fermentation/alcohol fermentation. 

(3) Acetic acid fermentation.

(4) All of these 

Answer: 4


14. Downstream Processing of fermentation includes in__________ 

(1) Recovery of the products in a pure state 

(2) Effluent treatment

(3) Both (1) & (2) 

(4) None of these 

Answer: 3


15. Which of these is not a product of fermentation?

(1) Lactate

(2) Oxygen

(3) Carbon dioxide

(4) Ethanol

Answer: 2


16. Alcoholic fermentation is carried by yeast known as___________

(1) Lactobacillus

(2) Bacillus

(3) Saccharomyces cerevisiae

(4) Escherichia coli

Answer: 3


Read Also :

1. MCQ on Isolation of Microorganisms 

2. MCQ on Screening of Microorganisms 

3. MCQ on Preservation of Microorganisms 

4. MCQ on Strain Improvement 

Related Posts