Isolation of Microorganisms MCQ Questions and Answers - YB Study

Isolation of Microorganisms MCQ Questions and Answers

Isolation of Industrial important Microorganism MCQ Questions and Answers:

1. What is isolation technique__________

(1) Microbial isolation technique is an attempt to grow microorganisms outside of their natural environment. 

(2) Attempt to kill microorganisms outside of their natural environment. 

(3) Attempt to synthesized secondary metabolites outside of their natural environment. 

(4) Attempt to Stain microorganisms.

Answer: 1


2. What is required for proper isolation of microorganisms?

(1) Optimal temperature for growth,

(2) Optimal oxygen requirements, 

(3) Optimal nutritional needs

(4) All of the above

Answer: 4


3. Which of the following method is not used in isolation and screening of desired microorganisms?

(1) Enrichment Culture technique

(2) Hanging Drop technique

(3) Crowded plate technique

(4) Auxanographic technique

Answer: 2


4. What are the methods of isolating the pure culture of microorganisms?

(1) Streak plate technique

(2) Pour plate technique 

(3) Spread plate technique 

(4) Serial dilution 

(5) All of the above 

Answer: 5


5. How do you isolate microorganisms in the air?

(1) Settle-plate technique

(2) Pour plate technique 

(3) Spread plate technique 

(4) Serial dilution

Answer: 1


6. How do you isolate microorganisms from the soil?

(1) By streak plate technique

(2) By sour plate technique 

(3) By spread plate technique 

(4) By serial dilution 

Answer: 4


7. Which of the following method is used for the isolation of mutants?

(1) Replica Plating Techniques 

(2) Resistance selection method

(3) Substrate utilization method

(4) All of the Above

Answer: D


8. Which of the following method is useful for the isolation and detection of organisms having the ability to produce antibiotics?

(1) Auxanographic technique

(2) Enrichment Culture technique

(3) Crowded plate technique

(4) Indicator dye technique

Answer: 3


9. Which of the following types of mutants can be isolated using the replica plate technique?

(1) Auxotrophic Mutants

(2) Wild type strain

(3) Both (1) & (2) 

(4) None of these 

Answer: 3


10. Which organisms show the zone of inhibition grown on a Petri plate?

(1) Growth Factor producers

(2) Antibiotic producers

(3) Organic acid producers

(4) Amino acid producers

Answer: 2


11. Which of the following method is useful for the isolation and detection of organisms having the ability to produce growth factors?

(1) Crowded plate technique

(2) Auxanographic technique

(3) Enrichment Culture technique

(4) Indicator dye technique

 Answer: 2


12. Which of the following are important primary screening techniques?

(1) Crowded plate technique 

(2) Indicator dye method

(3) Auxanography

(4) All of these 

Answer: 4


13. Which isolation technique is most effective?

(1) Streak plate technique

(2) Pour plate technique 

(3) Spreading 

(4) None of these 

Answer: 1


14. Which isolation technique is most commonly used for colony isolation in the laboratory?

(1) Streak plate technique

(2) Pour plate technique 

(3) Spreading 

(4) None of these 

Answer: 1

Related Posts