MCQ on Immunological Techniques - YB Study

MCQ on Immunological Techniques

Multiple Choice Questions on Immunoassay Techniques:

1. Fluoroenzyme immunoassays________

1. The technique is a competitive type ELISA

2. The technique is an inhibition ELISA

3. The technique is a non-competitive sandwich ELISA.

4. The technique is a direct ELISA

Answer: 3


2. By using fluorescence property fluorescentantibody technique was developed by

1. Kohler

2. Coons

3. Both and b

4. None of these

Answer: 2


3. Which of the following are commonly tested for using the ELISA method?

1. HIV

2. Pregnancy

3. Lyme Disease

4. All of these

Answer: 4


4. What is the technique for quantitativeestimation of immunoglobulin?

1. Single diffusion in one dimension

2. Single diffusion in two dimension

3. Double diffusion in one dimension

4. Double diffusion in two dimension

Answer : 2


5. Agglutination reaction is strongest withthe immunoglobulin__________

1. IgM

2. IgG

3. IgA

4. IgD

Answer: 1


6. What is full form of ELISA_________

1. Enzyme linked immuno-sorbent assay

2. Enzyme linked ion sorbent assay

3. Enzyme linked inductive assay

4. None of these

Answer: 1

 

7. A serial dilution is_____ 

1. the stepwise saturation of a substance in solution.

2. a dilution that increase by a factor of 1/10 every step.

3. the stepwise dilution of a substance in solution.

4. a series of sequential dilutions used to increase a dense culture of cells to a more usable concentration.

Answer: 3


8. Which of the following is not application of ELISA ?

1. Detection of hepatitis B markers im serum.

2. Percentage of Hb in blood.

3. Detection of HIV antibodies in blood sample.

4. Detection of mycobacterium antibodies in tuberculosis.

Answer: B


9. When performing a western blot, what is the purpose of adding a secondary antibody?

1. Separate the sample from other proteins

2. Allow for detection of the protein sample

3. Ensure that the primary antibody binds properly to the sample

4. Block any interfering noise coming from the membrane

Answer: 2


10. The Western Blot technique consists of 3 different parts___________

1. Separation, transformation and recognition of proteins

2. Labeling, transfer and recognition of proteins

3. Separation, transfer and recognition of proteins

4. Separation, transfer and degradation of proteins

Answer: 3


11. Which of the following is incorrect regarding radioimmunoassays?

1. The labeled or radioactive molecule is called a tracer.

2. The general principle of this technique is the competition between the radioactive Ag (tracer) and the non-labeled Ag for binding to its specific Ab.

3. The amount of unlabelled Ag is determined by counting in a liquid scintillation counter or in a gamma counter that measures the type of radiation emitted.

4. This technique is used for the detection of hormones

Answer: 3


12. Fluoroimmunoassays_____________

1. They are immunoassays that use enzymes as markers.

2. They are immunoassays that use radioactive isotopes as markers.

3. They are immunoassays that use fluorochromes as markers.

4. They are immunoassays that use colored nanoparticles as markers.

Answer: 3


13. For an enzyme to be used in an EIA, it must meet all the following criteria except:

1. High amount of stability

2. Extreme specificity

3. Presence of antigen or antibody

4. No alteration by inhibitor with the system

Answer: 3


14. When we perform an immunochromatography technique for the detection of an Ag__________

1. If a colored band forms in the detection zone, it is because there is Ac in the problem sample.

2. If a colored band does not form in the detection zone, it is because there is Ag in the problem sample.

3. If a colored band does not form in the detection zone, it is because there is Ac in the problem sample.

4. If a colored band forms in the detection zone, it is because there is Ag in the problem sample.

Answer: 4

Related Posts