MCQs on Current Affairs for Compititive Exams - YB Study -->

MCQs on Current Affairs for Compititive Exams

Current Affair Quiz:

1. Which armed force organized a webinar named ‘Divya-Drishti 2021’?

a) Indian Navy

b) Indian Army

C) Indian Air Force

d) Indian Coast Guard 

Answer: B 


2. What is the name of the application of the National Highways Authority of India (NHAI) for FASTag users?

a) India FASTag

b) Fast FASTag

c) My FASTag

d) Naya FASTag

Answer: C


3. Who is the Chairman of the National Commission for Backward Classes (NCBC)?

a) G Rohini

b) Bhagwan Lal Sahni

c) Banwari Lal Purohit

d) A K Sikri

Answer: B 


4. Which herb is being cultivated in Jammu as part of the Aroma Mission?

a) Lavender

b) Parsley

c)  Mint

d) Basil

Answer: A 


5. Where is the headquarters of ICRISAT situated?

a) Hyderabad

b) Chennai

c) Mumbai

d) Bangalore

Answer: A

6. What is the interest rate on employees' provident fund (EPF) deposits for 2020-21?

a) 7.4%

b) 8.5%

C) 8.1%

d) 6.1%

Answer:  B


7. Which day of the year is celebrated as World Cities Day?

a) October 29

b) October 28

C) October 30

d) October 31

Answer:  D


8. Which player has won the 2021 MotoGP World Champion?

a) Francesco Bagnaia

b) Pol Espargaro

c) Marc Marquez

d) Fabio Quartararo

Answer:  D


9. The Rashtriya Ekta Diwas is marked in India to mark the birth anniversary of which leader?

a) A. P. J. Abdul Kalam.

b) Subhas Chandra Bose

c) Sarvepalli Radhakrishnan

d) Sardar Vallabhbhai Patel

Answer:  D


10. Consider the following statements regarding ‘Matosinhos Manifesto’

A. The scheme is the brainchild of the National Aeronautics and Space Administration (NASA).

B. The manifesto aims to accelerate the use of space in the United States to tackle the urgent and unprecedented challenges faced by its citizens.

Which of the above statement(s) is/are correct?

a) A only

b) B only

c) Neither A nor B

d) Both A and B

Answer: C


12. Pakke Tiger Reserve is located in which of the following states?

a) West Bengal

b) Arunachal Pradesh

c) Tripura

d) Madhya Pradesh

Answer: B


13. Maitree maritime exercise, is held between India and which one of the following

countries:

a) Nepal

b) Sri Lanka

c) Thailand

d) Bangladesh

Answer C


14.  M87 sometimes seen in the news is a?

a) Supermassive black hole

b) World’s fastest supercomputer

c) A near-earth asteroid

d) A COIVD variant

Answer: A


15. Which of the following conducts the All India Survey on Domestic Workers?

a) Labour Bureau

b) NITI Aayog

c) Dept of Economic Affairs

d) NSO

Answer: A


16. Who among the following gave Rani Title to Gaindinliu?

a) Mahatma Gandhi

b) Subhash Chandra Bose

c) Jawaharlal Nehru

d) Rabindranath Tagore

Answer: C


17. Which of the following organizations launched Bharat Gaurav Scheme?

a) Indian Railways

b) Archaeological Survey of India

c) FICCI

d) Department of Tourism

Answer: A


18. Recently, Mount Harriet is rechristened as Mount Manipur is located in?

a) Andaman & Nicobar

b) Lakshadweep

c) Manipur

d) Nagaland

Answer: A


19. Who is the Chief of the Joint Parliamentary Committee on Personal Data Protection (PDP) Bill 2019?

a) V Muraleedharan

b) N Ravi

c) P P Chaudhary

d) S Jaishankar

Answer: C


20. Which country has signed a key deal in a nuclear submarine alliance, with the USA and the UK?

a) France

b) Australia

c) Italy

d) Israel

 Answer: B


21. Which institute has demonstrated the conversion of Nitrogen Generators into Oxygen generators?

a) IISC Bangalore

b) IIT Bombay

c) IIT Madras

d) IIT Guwahati

Answer: B


22. For the crop year 2021-22, what is the food grain production target fixed by the Government of India?

a) 201.31 million tonnes

b) 307.31 million tonnes

c) 405.71 million tonnes

d) 500 million tonnes

Answer: B


23. Which country holds the world record in the mixed 4x100m medley relay?

a) India

b) Britain

c) the USA

d) China

Answer: B


24. Which country has taken over the UN Security Council Presidency for August?

a) Germany

b) France

c) the United Kingdom

d) India

Answer: D


25. Which technology company has launched the ‘Creator education program’ in India?

a) Amazon

b) Facebook

c) Microsoft

d) Google

Answer: B


26. In which year UPI was launched by the NPCI in India?

a) 2010

b) 2013

c) 2016

d) 2018

Answer: C


27. When is World Habitat Day observed every year?

a) First Monday of October

b) First Sunday of October

c) Last Sunday of September

d) Last Saturday of September

Answer: 


28. Which city has topped the SDG Urban Index and Dashboard 2021-22?

a) Kochi

b) Shimla

c) Panaji

d) Pune

Answer: B


29. Which web series won the Best Drama award at the International Emmy Awards 2021?

a) Tehran

b) Arya

c) Call My Agent- S.4

d) Serious Men

Answer: A


30. Indian Railways is planning to launch which new train to boost tourism?

a) Bharat Gaurav 

b) Sampoorna Kranti 

c) Paryatan Gaurav

d) Bharat Paryatan

Answer: A


31. The Climate Finance Leadership Initiative (CFLI) India partnership was launched recently between which of the following countries?

a) India - United Kingdom

b) India -Australia

c) India -Singapore

d) India -Finland

Answer: 


32. In 1883, he became a member of the Royal Asiatic Society. In 1877, he toured India to propagate the philosophy of Vedas and earned the title of “Pandit” from the pundits of Kashi. In 1905, he published the first issue of "The Indian Sociologist" and founded "The Indian Home Rule Society".He was______________

 (a) Bal Gangadhar Tilak

 (b) Subhas Chandra Bose

 (c) Shyamji Krishna Varma

 (d) Gopal Krishna Gokhale

Answer: C


33. What is Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY)?

A. It was rolled out in March 2020 as part of the first COVID-19 relief package, and has been extended twice since then.

B. It provides five kg of free food grain a month to the 80 crore beneficiaries of the National Food Security Act.

Select the correct answer using the codes given below.

a) A only

b) B only

c) Both A and B

d) Neither A nor B

Answer: C


34. What is Capital Adequacy Ratio (CAR)?

A. It is a measure of a bank's available capital expressed as a percentage of a bank's risk-weighted credit exposures.

B. It is also known as the capital-to-risk weighted assets ratio (CRAR).

C. It is used to protect depositors and promote the stability and efficiency of financial systems around the world.

Select the correct answer using the codes given below.

a) A and B only

b) B and C only

c) A and B only

d) A, B, and C

Answer: D


35. What is East Asia Summit?

A. It is chaired only by an ASEAN member.

B  Brunei Darussalam is the chair for 2021.

Select the correct answer using the codes given below.

a) A only

b) B only

c) Both A and B

d) Neither A nor B

Answer: C


36. What is Cervical Cancer?

a) It is a type of cancer that occurs in the cells of the cervix.

b) Various strains of the Human papillomavirus (HPV) play a role in causing most cervical cancer.

c) The HPV vaccine (Cervarix) protects against two of the cancer-causing strains, which are HPV 16 and 18.

d) All the above

Answer: D


37. What are Masala Bonds?

a) These are rupee-denominated bonds issued outside India by Indian entities.

b) They are debt instruments that help to raise money in local currency from foreign investors.

c) Both the government and private entities issue these bonds.

d) All the above

Answer: B


38. What is the Indira Gandhi Peace Prize?

a) The prize carries a cash award of 5.5 million rupees and a citation.

b) It is awarded to individuals or organizations to honor their efforts in promoting international peace.

c) The recipients are chosen from a pool of national nominees only.

d) All the above

Answer: D

Related Posts