Preservation of Industrial Important Microorganisms - YB Study -->

Preservation of Industrial Important Microorganisms

Preservation of Industrial microorganisms MCQ Questions and Answers:

1. Which scientists gave the details of the techniques of preservation?

(1) Jacob and Monod

(2) William and Wilkins

(3) Boliver and Rodriguez

(4) Kirsop and Doyle

Answer: 4


2. What is the temperature of liquid nitrogen (°C)?

(1) -140°C

(2) -130°C

(3) -170°C

(4) -196°C

Answer: 4


3. The preservation by liquid Nitrogen is called as___________

(1) Cryopreservation

(2) Lyophilization

(3) Freeze-drying

(4) Desiccation

Answer: 1


4. Which of the following method used for the preservation of spores_______

(1) Drying

(2) Freezing 

(3) Liquid Nitrogen 

(4) Agar Slopes 

Answer: 1


5. Which of the following is NOT the technique of preservation?

(1) storage on agar slants

(2) storage under liquid nitrogen

(3) dried cultures

(4) storage in water

Answer: 4


6. What is the best method for preserving a bacterial culture for 10 years or longer?

(1) Making glycerol stock (10-20% glycerol) 

(2) Drying 

(3) Freezing 

(4) None of these 

Answer: 1


7. Which of the following is not a Cryoprotective agent?

(1) Sodium hypochlorite

(2) DMSO

(3) Glycerol 

(4) Sucrose

Answer: 1


8. Which of the following method is used for the preservation of microbial cultures?

(1) Refrigeration, 

(2) Paraffin method 

(3) Cryopreservation

(4) Lyophilization

(5) All of these 

Answer: 5


9. Which of the following method involves sublimation of cell water?

(1) Cryopreservation

(2) Lyophilization

(3) Dried Culture

(4) Desiccation

Answer: 1


10. What is the best method for storing bacterial cultures for short periods?

(1) Cryopreservation

(2) Freezing 

(3) Dried Culture

(4) Desiccation

Answer: 2


11. The preservation of agar slopes has an expiration of 6 months and the agar needs to be changed every 6 months. Which of the following can be used to extend sub-culturing to 1 year?

(1) Paraffin oil

(2) DMSO

(3) Glycerol

(4) Loamy Soil

Answer: 1


12. Which of the following is/are used in dried culture preservation?

(1) Sand

(2) Soil

(3) Sand and Soil

(4) Slits

Answer: 3


13. Which of the following is NOT the advantage of lyophilization?

(1) Dissolution of product

(2) Processed in aseptic conditions

(3) Handling and processing time increases

(4) Do not use heat

Answer: 3


14. Which of the following method of preservation is more suitable and used widely?

(1) Dried Cultures

(2) Lyophilization

(3) Salt Storage

(4) Storage in liquid Nitrogen

Answer: 2


15. What scientific instrument is used to measure the turbidity of a microbial population?

(1) Turbidimetry

(2) Photometers

(3) Spectrophotometers

(4) All of these 

Answer: 4


16. Which of the following is are examples of Cryoprotective agents?

(1) Ethylene glycol

(2) dimethyl sulfoxide (DMSO) 

(3) Glycerol

(4) All of these 

Answer: 4


17. Which of the following is a function of cryoprotective agents?

(1) for long-term preservation of cultures

(2) prevents cell damage due to ice crystal formation

(3) prevents the formation of ice

(4) to trap the liquid nitrogen

Answer: 2


18. Glycerol and DMSO have been used for decades by cryobiologists to reduce ice formation in________ 

(1) sperm

(2) oocytes

(3) embryos

(4) all of the above 

Answer: 4


19. Which method is mainly applied for the preservation of Sporulating microorganisms?

(1) Storage in sterile soil

(2) Paraffin method 

(3) Cryopreservation

(4) Lyophilization

Answer: A

Related Posts