Screening of Microorganisms MCQ with Answers - YB Study

Screening of Microorganisms MCQ with Answers

Screening of Industrial Important Microorganisms MCQ: 

1. Which of the following is the primary screening method?

(1) Crowded plate technique

(2) Indicator dye technique.

(3) Enrichment culture technique. 

(4) Auxanographic technique.

(5) All of these 

Answer: 5


2. Primary screening of organic acids or amines producing organisms is done by__________

(1) Crowded plate technique

(2) Dye such as neutral red or bromothymol blue is used

(3) Enrichment culture Technique

(4) Auxanographic method

Answer: 2


3. Which of the following method is not used in isolation and screening of desired microorganisms?

(1) Crowded plate technique

(2) Auxanographic technique

(3) Enrichment Culture technique

(4) Hanging Drop technique

Answer: 4


4. Antibiotic producing microorganisms can be detected by the method__________

(1) Poar plate technique 

(2) Crowded plate method

(3) Indicator Dye Method

(4) None of the above

Answer: 2


5. Crowded plate technique is used for screening of____________

(1) Antibiotic-producing microorganisms.

(2) Organic acid microorganisms 

(3) Vitamin producing microbes

(4) None of these 

Answer: 1


6. Which of the following plate is used to detect and isolate organic acid producers?

(1) Phenol red plate

(2) Potato Dextrose Agar plate

(3) MacConkey’s Agar plate

(4) Rose Bengal Agar plate

Answer: 1


7. Secondary screening can give information about

(1) The genetic instability in microbial cultures

(2) Number of products produced in a single fermentation

(3) The structure of the product

(4) All of the above

Answer: 4


8. Secondary screening helps in detecting really useful microorganisms in fermentation processes, which includes

(1) Detection and isolation of microorganisms that possess potentially interesting industrial application

(2) Enrichment culture technique

(3) It helps in providing information regarding the product yield potentials of different isolates

(4) A and B both

Answer: 3


9. Which of the following media is used for screening amylase?

(1) Starch Agar

(2) Nutrient Agar 

(3) Blood agar

(4) MS Media 

Answer: 1


10. Auxanography technique is employed for detecting microorganisms able to produce__________ 

(1) growth factors

(2) vitamins 

(3) amino acids

(4) All of the above 

Answer: 4


11. Which of the following method is useful for the detection and isolation of those microorganisms which are capable of growing on a particular nutrient medium?

(1) Crowded plate technique

(2) Auxanographic technique

(3) Enrichment Culture technique

(4) Indicator dye technique

Answer: 3


12. What is high throughput screening used for?

(1) Drug Discovery 

(2) Staining 

(3) Amino acid discovery 

(4) None of these 

Answer: 1


13. Which of the following statement is correct regarding primary screening________

(1) It’s a process for the detection and isolation of microorganisms of our interest. 

(2) It determines which microorganisms can produce a compound.  

(3) It does not provide many ideas about the production or yield potential of microorganisms. 

(4) It separates out only a few microorganisms, only a few have commercial value while discards the valueless microorganisms 

(5) All of these

Answer: 5


14. Incorporation of CaCO3 in medium is also used to__________ 

(1) Screen organic acid-producing microbes.

(2) Antibiotic Producing Bacteria 

(3) Both (1) & (2) 

(4) None of these 

Answer: 1


15. Enrichment culture technique was developed by_________

(1) Martinus Beijerinck

(2) Sergei Winogradsky

(3) Hans Christian Gram

(4) Claude L.

Answer: 1


16. Which of the following statements is correct regarding secondary screening________

(1) It is useful in sorting microorganisms that have real commercial value. 

(2) Chemical, physical and biological properties of a product are also determined during secondary screening. 

(3) It provides information on whether the product formed by microorganisms is new or not. 

(4) This may be accomplished by paper, thin layer, chromatographic technique.

(5) All of these

Answer: 5

Related Posts