MCQs on surface tension and surface energy - YB Study

MCQs on surface tension and surface energy

Surface tension and surface energy MCQs questions and Answers pdf

Below you will get MCQ on surface Tension and surface energy. For the ease of students, we at ybstudy.com provided Surface tension and surface energy MCQ in PDF format for free. It covers all concepts, all topics of this MCQ on Surface tension and surface energy are prepared by our Physics senior and experienced faculty which gives students an in-depth understanding of the concepts rather than the particular question



Multiple Choice Questions on surface tension and Surface energy

1. The property of liquids by which the free surface of the liquid tend to contract is called_______

(1) viscosity

(2) elasticity

(3)surface tension

(4) None of the above

Answer: (3)surface tension


2. Surface tension mainly arises due to____________

(1) gravitational force.

(2) electrostatic force.

(3)cohesive molecular force.

(4) adhesive molecular force.

Answer: (3)cohesive molecular force


3. A liquid drop tends to assume a spherical shape because of .......

(1) the surface tension force.

(2) the viscous force.

(3) the gravitational force. 

(4) the elastic force.

Answer: (1) the surface tension force


4. The shape of liquid meniscus in a capite tube dipped in mercury is_____________

(1) convex upward 

(2) concave upward

(3) neither convex nor concave

(4) plane

Answer: (1) convex upward


5. Insects move over surface of water because of ___________

(1) elasticity

(2) fraction

(3) viscosity

(4) surface tension

Answer: (4) surface tension


6. The shape of the liquid meniscus in a capillary tube placed in water which wets the surface of the tube is_______

(1) convex upward 

(2) concave upward

(3) neither convex nor concave

(4) plane

Answer: (2) concave upward


7. It is easier to spray water to which soap is added because________

(1) addition of soap to water decreases the surface tension of water.

(2) addition of soap to water increases the surface tension of water.

(3) addition of soap to water makes the surface tension of water zero.

(4) addition of soap to water increases its density.

Answer: (1) addition of soap to water decreases the surface tension of water


8. For pure water and clean glass, the angle of contact from ________

(1) 180

(2) 90

(3) 60

(4) zero

Answer: (4) zero


9. A waterproofing agent changes the angle of contact from________

(1) acute to π/2

(2) π/2 to obtuse

(3) an acute to obtuse value.

(4) an obtuse to acute value.

Answer: (3) an acute to obtuse value


10. Angle of contact of water with silver in degree

(1) 0°

(2) 30°

(3) 90°

(4) 60°

Answer: (3) 90°


11. With the rise in temperature, the surface tension of liquid ..........

(1) decreases

(2) increases

(3) remains unchanged

(4) increases and then decreases

Answer: (1) decreases


12. The wettability of surface by a liquid depends primarily on_________

(1) density

(2) angle of contact between the surface and the liquid

(3) viscosity

(4) surface tension

Answer: (2) angle of contact between the surface and the liquid


13. A U-shaped wire is dipped in soap solution and removed. A thin soap film is formed between the wire and a light sider supports a weight of 1.5 x 10 N. The length of the slider is 30 cm. Then the surface tension of the soap solution is________________

(1) 1.5 x 10-2 N/m 

(2) 2.5 x 10-2N/m

(3) 3.5 x 10-2 N/m

(4) 4.5 x 10-2 N/m

Answer: (2) 2.5 x 10-2N/m


14. At the critical temperature, the surface tension of a liquid.

(1) is infinity

(2) is zero

(3) is the same at all temp

(4) can't say

Answer: (2) is zero


15. A large drop of mercury is flat whereas a Small drop 1s spherical. It is because in the case of large drops.

(1) effect of ST is stronger than that of

gravity.

(2) effect of gravity is stronger than that of ST.

(3) the two effects are stronger.

(4) None of the above.

Answer: (2) effect of gravity is stronger than that of ST


16. The angle of contact for pure mercury and clean glass is____

(1) 110°

(2) 180°

(3) 135°

(4) 150°

Answer: (3) 135°


17. Angle of contact can vary between ____________

(1) 0° to 180°

(2) 90° to 180°

(3) 0° to 90° 

(4) 0° to 360°

Answer: (1) 0° to 180°


18. The meniscus of a liquid that rises in a capillary tube is__________

(1) plane

(2) concave

(3) convex

(4) can't say

Answer: (2) concave


19. If the surface of a liquid is plane, the angle of contact with the walls of the container is___________

(1) zero

(2) obtuse

(3) acute

(4) 90°

Answer: (1) zero


20. It is difficult to write legibly with a fountain pen on newspaper , because of_____________

(1) Surface tension

(2) capillary action 

(3) inertia

(4) elasticity

Answer: (2) capillary action

Related Posts