MCQ on transport across cell membrane (Active and Passive) - YB Study -->

MCQ on transport across cell membrane (Active and Passive)

MCQ on Active and Passive Transport across the cell Membrane:

1. What is active transport?

(1) The movement of ions or molecules across a cell membrane from lower concentration to the higher concentration with the help of proteins or enzymes.

(2) The movement of ions or molecules across a cell membrane from higher concentration to the lower concentration.

(3) Both (1) and (2)

(4) None of these 

Answer: 1


2. What is Passive Transport?

(1) The movement of ions or molecules across a cell membrane from lower concentration to the higher concentration with the help of proteins or enzymes.

(2) The movement of ions or molecules across a cell membrane from higher concentration to the lower concentration.

(3) Both (1) and (2)

(4) None of these 

Answer: 2


3. Which of the following is a example of Active transport________

(1) Absorption of mineral ions by plant roots, 

(2) Absorption of amino acids from the gut, 

(3) Uptake of glucose by epithelial cells in small intestine

(4) All of the above 

Answer: 4


4. Na+ glucose transporter is an example of____________

(1) Symport

(2) Antiport

(3) Facilitated diffusion

(4) ATP driven active transport

Answer: 1


5. The difference in the concentration of a substance from one location to another is called as____________

(1) Diffusion

(2) Osmosis

(3) Passive transport

(4) Concentration gradient

Answer: 4


6. In which of the following means of transport a cell expels large molecules out of it?

(1) Phagocytosis

(2) Exocytosis

(3) Endocytosis

(4) Diffusion

Answer: 2


7. What is the difference between active and passive transport?

(1) Active transport requires energy for the movement of molecules whereas passive transport does not require energy for the movement of molecules.

(2) In active transport, the molecules move against the concentration gradient whereas in passive transport, the molecules move along the concentration gradient.

(3) Both (1) & (2)

(4) All of these 

Answer: 3


8. Which of the following transports only one kind of substrate?

(1) Uniport carriers

(2) Symport carriers

(3) Antiport carriers

(4) Membrane proteins

Answer: 1


9. Which of the following statements are true about active transport_______

(1) For Active transport Energy is required in the form of ATP.

(2) Active transport occurs in one direction (unidirectional).

(3) For active transport, carrier proteins are required.

(4) All of these 

Answer: 4


10. Which of the following statements are true about passive transport_______

(1) For Passive transport Energy is required in the form of ATP.

(2) Passive transport is a bidirectional process.

(3) Passive transport can affected by temperature.

(4) None of these 

Answer: 2


11. Which is an example of Active transport_______

(1) Exocytosis, 

(2) Endocytosis 

(3) Sodium-potassium pump

(4) All of these 

Answer: 4


12. Which is an examples of Passive transport__________ 

(1) Osmosis

(2) Diffusion

(3) Facilitated diffusion

(4) All of these 

Answer: 4

Related Posts